субота, 14. април 2018.

Štrudla sa špekom, sirom i jabukama

Ja volim kombinaciju slanih testa sa voćem. Ovo je jedna od dve moje omiljene kombinacije. Ako nemate špeka koristite bilo koju vrstu pršute ili dimljene pečenice, važno je da dobijete kontrast dimljenog i slanog špeka i slatko kisele jabuke. Špek ili speck je sličan pršuti, dimljeno meso od buta bez koske. Autohtoni proizvod oblasti Trentino Alto Adige u Italiji i kao takav zaštićen oznakom IGP. Ako volite ovakve kombinacije ovo je prava pita za vas.



Sastojci:


1 pakovanje pravougaonog lisnatog testa
100 g špeka 
100 g sira tipa Asiago ili neki drugi blagi kačkavalj (za one koji su u Itlaiji koristila sam fiocchi di latte isto je jako lepo)
1 jabuka tipa Granny Smith
1 jaje
mleveni mak

Priprema:


Razvijte jedno pakovanje pravougaonog lisnatog testa.

100 g špeka isecite na tanku parčad i poslažite iz na lisnato testo, pazeći da ostavite 1/2 cm slobodno.

Preko špeka stavite 100 sira tipa Asiago ili neki drugi blagi kačkavalj isečenog na tanju parčad.

Jabuku oljuštite i isecite na listiće.

Poslažite listiće jabuke na sir.

Urolajte sve u štrudlu.

Razdvojite žumance od belanca.

Premažite štrudlu sa žumancetom.

Sačekajte 5 minuta da se žumance prosuši a potom ga premažite umućenim belancetom.

Pospite sa mlevenim makom.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni, dok ne dobije lepu rumenu boju.

Servirajte mlako uz čašu piva je odlično. 

Evo kako izgleda speck da bi imali predstavu, znači samo dimljeno meso bez masnoća.










Нема коментара:

Постави коментар