недеља, 1. март 2020.

Slana torta sa crvenim radićem, kruškama i sirom

Još uvek je sezona cvenog radića, mi ga jako volimo i koristim ga u najrazličitijim kombinacijama rižotu, pašti, slanim tortama. E ovo je jedna od slanih torti odlična za doručak, večeru ili ručak



Za testo:


200 g. semola rimacinata di grano duro ili ti brašo od durum pšenice
0,8 do 1 dl. vode
4 do 5 supenih kašika maslinovog ulja
so

Za punjenje:


2 crvena radića
150 g. sira tipa provolone ili nekog drugog topljenog sira
30 g. putera
1 kruška
1 limun
1 žumance
so, biber

Prvo je potrebno napraviti testo:


U vanglu stavite 200 g. durum pšenice, malo soli, 4 do 5 kašika maslinovog ulja i sve promešajte.

Zatim počnite polako da dodajte i vodu od 0,8 do 1 dl. Sve zavisi koliko će vam brašno upiti vode. Meni je bilo potrebno 1 dl.

Kada su se sjedinili svi sastojci stavite testo na radnu površinu i mesite dok ne dobijete glatko testo.

Napravite kuglu od testa i uvijte je dobro prozirnom folijom.

Ostavite testo da odmori 1 sat u frižideru.

Za to vreme napravite punjenje:

Krušku oljuštite,  očistite od središnjeg dela i isecite na kocke srednje veličine.

Pemažite ih sokom od limuna da ne potamne.

Radić očistite isto kao što čistite kupus, skinite prvi sloj gornjh listova, presecite na pola i odstranite središnji beli koren. 

Radić zatim isecite na trake.

U tiganju otopite 30 g. putera i u njemu prodinstajte krušku isečenu na parčad nekih 8 minuta, povremeno mešajte.

Izvadite prodinstanu krušku i ostavite u tanjiriću sa strane.

Zatim u istom tiganju u kome su se dinstale kruške prodinstajte i seckani radić, nekih 5 minuta. Malo ga posolite i ostavite da se sve ohladi.

Sigurno se pitate zašto ne prodinstati zajedno krušku i radić. Stvar je u tome da radić ima dosta jak ukus, a kruška slab i nežan i kada bi se zajedno prodinstali, ruška bi poprimila ceo jak ukus radića, a cilj je da kada budete jeli tortu da se jasno razlikuje kruška od radića. 

Na kraju pomešajte kriške i radić.

150 g. sira Provolone ili nekog drugog topljivog sira isecite na kocke.

Po proteku jednog sata uzmite pleh za tart dimenzija 20 cm i obložite ga masnim papirom.

Testo rastanjite dosta tanko u dva kruga jedan neka bude prečnika 35cm a drugi 25 cm.

Ja sam prvo napravila veći krug, ostatak sam ponovo premesila i napravila i manji krug.

Na dno pleha prvo stavite veći krug.

Stavite sloj dinstanih kruški i radića, zatim provolone seckan na kocke, ponovo povrće i sve tako dok ne utrošite ceo materijal.

Odozgo stavite drugi deo testa i spojite krajeve uvijajući ih i pritiskajući krajeve viljuškom, da se i gornji i donji deo testa lepo spoje.

Žumance pomešajte da 1supenom kašikom vode.

Premažite gornju koru žumancetom, a zatim izbodite testo na par mesta nožem da može da izlazi para prilikom pečenja.

Tortu pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 40 minuta.

Služite toplo uz čašu jogurta, vina ili piva.




Нема коментара:

Постави коментар