среда, 26. фебруар 2020.

Vekna od mesa i džigerice

Kao dete se sećam da je moja mama pravila veknu od mesa sa barenim jajima. To je bila klasika u ono vreme. Tragajući za nečim novim i drugačijim naišla sam na ovaj divan recept. Ovu veknu od mesa možete servirati i u najsvečanijim prilikama



Sastav:


700 g. pileće džigerice
2 glavice crnog luka
200 g. mlevene svinjetine
250 g. mlevene ćuretine
4 jaja
200 g. kisele pavlake
180 g. špeka ili pršute sečene na štapiće (važno je da je meso dimljeno)
majčina dušica ili kombinacija di timijana i estragona
40 g. putera
2 čena belog luka
so, biber


Za kuvanje u bagnomaria:


veći pleh u koji može stati pleh od plumcake
2 litra vrele vode.

Priprema:


Pileću džigericu očistite od žilica isecite na kockice srednje veličine, jer parčići džigerice trebaju da se jasno vide, kada budete sekli pečenu veknu.

Dva čena belog luka oljuštite.

Na 40 g. putera propržite isečenu džigericu uz dodatak dva čena belog luka.

Kada se džigerica prorpžila izvadite beli luk i ostavite džigericu da se prohladi.

U činiji umutite 4 jaja, dodajte so, biber i 200 g. kisele pavlake i dalje umutite dok se sve ne sjedini.

U drugoj činiji promešajte džigericu sa 200 g. svinjskog i 250 g. ćurećeg mlevenog mesa, dodajte jaja sa pavlakom, začine i špek isečen na štapiće.

Sve dobro promešajte.

Rernu zagrejte na 170 stepeni.

Uzmite kalup za plum cake zapremine 1 litra, obložite ga papirom za pečenje i unutra ravnomerno rasporedite masu.

Uzmite veći kalup u koji može da stane kalup u kojem je meso, nalijte vrele vode do maksimum 2/3 kalupa i pecite tehnikom "bagnomaria" 40 minuta. Višak vode naravno bacite.

Kada se bilo koje jelo, od slanog do slatkog kuva ovom tehnikom, tokom pečenja voda ne sme da vri, zato se uvek kuva na nižim temperaturama.

Na kraju, zapecite je ispod grila nekih 5 do 10 minuta.





Нема коментара:

Постави коментар