уторак, 14. јануар 2020.

Krofne za kuma

Sinoć 13. januara, kako kako red nalaže čestitam mom kumu srpsku Novu godinu i tako reč po reč, kažem mu da sam negde pročitala da je bio običaj u starom Beogradu, u neka lepa vremena, pre drugog velikog rata, da se u veče 13. januara dočekuje Nova godina uz tek ispečene vruće krofne. Kažu toga dana, svaka kuća je mirisala na pržene krofne. "Au kumo, lep običaj, ja sam ih se baš poželeo, ne znam kad sam ih zadnji put jeo"! "Ma nema brige kume, imam ja mamin stari recept, ne mož da omane, sutra pravim, pa ti šaljem recept". I evo kako kum nije dugme, jutros od sabajle krenuh da pravim krofne, za moga kuma. On je u Parizu, ja sam mu Mantovi, teško da ćemo da se vidimo, ali kako je on zdravo dobar u kuvanju, to će njemu biti čas posla da napravi. E pa kume krećemo!!!!



Sastojci:


Za starter:


30 g. kvasca
1 kafena kašičica šećera
2,5 dl. mleka
2 varjače brašna
na vrh noža soli

Ostali sastojci:


600 g. brašna + za mešenje, ali vrlo malo
2 jaja
1+1/2 supene kašike šećera
rendana korica od 1 limuna
120 g. putera

Priprema startera:


Napomijem da kvasac mora biti sobne temperature, znači izvaditi ga malo ranije iz frižidera.

Kada  se kvasac da kažem malo utoplio na sobnoj temeperaturi zagrejati 2,5 mleka, da bude mlako. 

U činijicu razbiti kvasac, dodati 1 kafenu kašičicu šećera, 1 dl. mlakog mleka i 2 varjače brašna.

Sve lepo promešati da se rastopi i kvasac i brašno, pokriti tanjirićem, uviti u krpe i  ostaviti da uskisne.

Za to vreme, dok kvasac nadolazi prosejati 600 gr. brašna i u njega izrendati koricu od 1 limuna. 

Ako vam se desi da vam je ostalo malo korice od limuna na rendetu i neće da se skine ni nožem, uzmite malo brašna protrljajte po površini rendeta i videćete da će uz pomoć brašna i noža sva korica da spadne.

120 g. putera istopiti na tihoj vatri i ostaviti sa strane.

2 jaja odvojiti žumanca od belanca.

Od belanca napraviti slabiji sneg, ne mora da bude onako perfektan kao za puslice.

Žumanca penasto umutiti sa 1+1/2 kašike šećera, dok ne postanu penasta.

U umućena žumanca usuti otopljen puter, dodati uskisao kvasac, ostatak od 1 dl. mleka i sve promešati.

Na kraju dodati i sneg od belanca prevrćući masu od gore ka dole varjačom, da vam se sneg ne razmontira. 

Na kraju polako sipati 600 g. brašna i mesiti testo. 

Da vam pravo kažem ne znam zašto se dodaje baš sneg od belanca, s'obzirom da se kasnije "razmontira" dodavanjem brašna, ali tako piše u receptu, pa se i ja toga držim.

Kada ste utrošili svo brašno premesite testo još nekih 10-ak minuta.

Napravite kuglu od testa, stavite u vanglu, prekrijte providnom folijom, uvijte krpama i ostavite na toplom da udupla veličinu.

Kada je testo lepo naraslo, prvo ćete videti da je divno i mekano za rad. premesite ga na pobrašnjenoj dasci.


Oklagijom rastanjite testo na debljinu od 1 cm.

Vadite modlom krofne. Moja je bila prečnika 8 cm. a vi možete praviti i veće ili malo manje ako tako više volite.


Ostavite testo da naraste nekih 30 minuta.

Važno je znati pre nego što počnu da se prže krofne:


  1. Ulje mora biti temperature 170 do 175 stepeni. Ako je ulje nedovoljno toplo krofne će biti masne, jer će se duže pržiti. Ako je pak prevruće krofne će brzo porumeniti, ali će unutra biti žive. Ja imam toplomer za jelo, sa njim merim toplotu ne samo ulja, već i krema i ostalog. Toplo vam preporučujem da ga nabavite,, nije veliki trošak, a meni barem puno pomaže.
  2. Kada počnete da pržite krofne okrenite krofne, tako da vam se prvo prži strana koja je bila okrenuta na gore na radnoj površini.
  3. Prilikom prženja prve strane krofne obavezno poklopite šerpu, da bi vam parom i druga strana krofne prilikom prženja lepo narasla.
  4. Krofne pržite svega 2 minuta na jednoj strani, otklopite i nastavite prženje druge strane takođe otklopljeno narednih 2 minuta.
  5. E skoro da zaboravim, šerpa u kojoj ćete pržiti krofne mora biti ne duboka, ali zato široka, krofne prilikom prženja moraju imati prostora da se "baškare" u ulju i ne smeju dodirivati dno šerpe, zato ne štedite na ulju.
Kako vam se krofne prže odlažite ih na tanjir koji ste obložili upijajućom hartijom, da bi se upilo višak ulja.

Zaključak:


Ove krofne su meni barem savršene, šuplje kako volim i što je još jako važno zahvaljujući pravoj temperaturi ulja od 170 do 175 stepeni nisu uopšte masne.

Krofne kada su već pržene, možete i puniti poslastičarskom kremom ili nekom drugom koju volite, dovoljno je samo da stavite kremu u saccapoche  ili ti po naški "sakapoš" i najužim nastavkom ubodete u krofnu i punite.

Нема коментара:

Постави коментар