петак, 10. јануар 2020.

Carske krompir kiflice

Šta reći za kiflice, a da to već nije rečeno? Mislim da nisam probala u životu kiflice koje mi se nisu svidele, svaka, i slana i slatka je lepa na svoj način, a ove krompir kifle mi ulaze u prvih deset najomiljenijih



Sastojci za testo:


200 g. kuvanog krompira
500 g. mekog brašna "00"
1 jaje
20 g. svežeg kvaca
1 dl. mleka
1,5 kafene kašičice šećera
1 kafena kašičica soli 
200 g. putera

Za punjenje:


200 g. šunke
2 dl. kisele pavlake

Za premazivanje:


1 žumance + 2 kafene kašičice mleka

Priprema:


Stavite 200 g. krompira da se skuva. 

Kuvan krompir ostavite da se potupuno ohladi.

200 g. putera umutite i podelite ga na tri jednaka dela.

Prosejte 500 g. brašna i promešajte ga sa 1 kafenom kašičicom soli.

Starter:


Ako imate svoj način pravljenja startera pravite po svom ja pravim ovako:

Kvasac izvadite iz fržidera i ostavite nekih 10-ak minuta na sobnoj temperaturi. 

1 dl. mleka ugrejte da bude mlako.

Kada se kvasac smlačio u veću šolju stavite kvasac, dodajte 1,5 kafenu kašičicu šećera i uspite 1 dl. mlakog mleka.

Sve dobro promešajte i umešajte u kvasac par kašika brašna. Trebate da dobijete gustinu kao za palačinke.

Poklopite šolju i uvijte u krpe da bude na toplom, da bi se kvasac podigao.

Za to vreme oljuštite krompir, propasirajte ga, dodajte ga u brašno, dodajte 1 jaje i  na kraju dignuti kvasac.

Sve lepo umesite dok ne dobijete glatko testo. 

Oklagijom razvucite testo u kvadrat debljine par milimetara i premažite ga jednom trećinom putera.

Preklopite testo kao pismo, znači gornji deo testa na polovinu ka sebi, zatim donji deo testa od sebe ka gore i isto tako desni i levi deo testa ka sredini. 



Preklopljeno testo uvite u prozirnu foliju i ostavite ga da odstoji na sobnoj temepraturi 30 minuta.

Po proteku 30 minuta videćete da testo lepo naraslo.

Pobrašnite dobro radnu površinu i postavite testo tako da deo testa koji ste preklapali na levo i desno sada bude postavljen gore i dole. 

Ponovo razvucite oklagijom testo i ceo postupak ponovite tri puta, dok ne utrošite sav puter.

Kada vam je testo odstojalo posle zadnjeg premazivanja, rastanjite ga u veliki krug.

Krug podelite na 4 jednaka dela, a zatim svaki deo na 5 do 6 delova, u zavisnosti da li želite da imate malene ili malo veće kiflice.

200 gr. šunke sitno i promešajte sa 2 dl. kisele pavlake.

Nadev stavite ne baš uz najširu ivicu buduće kiflice već od prilike 1/2 cm niže, i razvucite ga malo i na niže, tako da možete da preklopite lepo testo prilikom uvijanja kiflice.

Preklopite prvi gornji slobodni deo testa preko nadeva, pritisnite sa obe strane, da vam ne bi u toku pečenja cureo nadev i nastavite da uvijate kiflicu.

Prilikom uvijanja blago vucite kiflicu ka sebi, da bi malo razvukli testo i dobili koji uvitak više. Pazite da to radite delikatno i ne isuviše, jer može da vam se desi da vam testo od suviše rastezanja pukne, a to nam nije cilj.

Tako uvijte sve kiflice i slažite u pleh.

Uzmite jedno žumance i razmutete ga sa dve kafene kašičice mleka. 

Svaku kiflicu premažite umućenim žumancetom.

Možete posuti i semenkama lana, susama ako volite.

Uključite pećnicu na 180 stepeni i pecite kiflice dok lepo ne porumene. 














Нема коментара:

Постави коментар