Šta reći za kiflice, a da to već nije rečeno? Mislim da nisam probala u životu kiflice koje mi se nisu svidele, svaka, i slana i slatka je lepa na svoj način, a ove krompir kifle mi ulaze u prvih deset najomiljenijih
Sastojci za testo:
200 g. kuvanog krompira
500 g. mekog brašna "00"
1 jaje
20 g. svežeg kvaca
1 dl. mleka
1,5 kafene kašičice šećera
1 kafena kašičica soli
200 g. putera
Za punjenje:
200 g. šunke
2 dl. kisele pavlake
Za premazivanje:
1 žumance + 2 kafene kašičice mleka
Priprema:
Stavite 200 g. krompira da se skuva.
Kuvan krompir ostavite da se potupuno ohladi.
200 g. putera umutite i podelite ga na tri jednaka dela.
Prosejte 500 g. brašna i promešajte ga sa 1 kafenom kašičicom soli.
Starter:
Ako imate svoj način pravljenja startera pravite po svom ja pravim ovako:
Kvasac izvadite iz fržidera i ostavite nekih 10-ak minuta na sobnoj temperaturi.
1 dl. mleka ugrejte da bude mlako.
Kada se kvasac smlačio u veću šolju stavite kvasac, dodajte 1,5 kafenu kašičicu šećera i uspite 1 dl. mlakog mleka.
Sve dobro promešajte i umešajte u kvasac par kašika brašna. Trebate da dobijete gustinu kao za palačinke.
Poklopite šolju i uvijte u krpe da bude na toplom, da bi se kvasac podigao.
Za to vreme oljuštite krompir, propasirajte ga, dodajte ga u brašno, dodajte 1 jaje i na kraju dignuti kvasac.
Sve lepo umesite dok ne dobijete glatko testo.
Oklagijom razvucite testo u kvadrat debljine par milimetara i premažite ga jednom trećinom putera.
Preklopite testo kao pismo, znači gornji deo testa na polovinu ka sebi, zatim donji deo testa od sebe ka gore i isto tako desni i levi deo testa ka sredini.
Preklopljeno testo uvite u prozirnu foliju i ostavite ga da odstoji na sobnoj temepraturi 30 minuta.
Po proteku 30 minuta videćete da testo lepo naraslo.
Pobrašnite dobro radnu površinu i postavite testo tako da deo testa koji ste preklapali na levo i desno sada bude postavljen gore i dole.
Ponovo razvucite oklagijom testo i ceo postupak ponovite tri puta, dok ne utrošite sav puter.
Kada vam je testo odstojalo posle zadnjeg premazivanja, rastanjite ga u veliki krug.
Krug podelite na 4 jednaka dela, a zatim svaki deo na 5 do 6 delova, u zavisnosti da li želite da imate malene ili malo veće kiflice.
200 gr. šunke sitno i promešajte sa 2 dl. kisele pavlake.
Nadev stavite ne baš uz najširu ivicu buduće kiflice već od prilike 1/2 cm niže, i razvucite ga malo i na niže, tako da možete da preklopite lepo testo prilikom uvijanja kiflice.
Preklopite prvi gornji slobodni deo testa preko nadeva, pritisnite sa obe strane, da vam ne bi u toku pečenja cureo nadev i nastavite da uvijate kiflicu.
Prilikom uvijanja blago vucite kiflicu ka sebi, da bi malo razvukli testo i dobili koji uvitak više. Pazite da to radite delikatno i ne isuviše, jer može da vam se desi da vam testo od suviše rastezanja pukne, a to nam nije cilj.
Tako uvijte sve kiflice i slažite u pleh.
Uzmite jedno žumance i razmutete ga sa dve kafene kašičice mleka.
Svaku kiflicu premažite umućenim žumancetom.
Možete posuti i semenkama lana, susama ako volite.
Uključite pećnicu na 180 stepeni i pecite kiflice dok lepo ne porumene.
Нема коментара:
Постави коментар