субота, 18. јануар 2020.

Passatelli

Danas vam predstavljam još jedan od gastronomskih bisera italijanske regije Emilija Romagna, njihovo veličanstvo passatelli. Kombinacijom prezle, jaja, brašna i parmezana, dobićete ove divne, debeljuškaste rezance. Pre nego što počnete da ih pravite osigurajte se da imate jake muške ruke da vam pomognu, a kasnije ću vam objasniti i zašto. Svaka porodica ima svoj recept kako prave ovo testo, recept je najčešće sačuvan od baka i ne menja s. Varijacija je u rendanoj korici limuna i u muškatnom oraščiću. Neke porodice ih prave uz dodatak i limunove korice i muškatnog oraščica drugi pak preferiraju ili redanu koricu od limuna ili pak muškatni oraščić. Bilo kako bilo, drugi, osnovni sastojci prilikom njihove izrade se ne menjaju




Sastojci:


100 g. brašna tipa "00"
300 g.Parmigiano Reggiano
7 jaja
300 g. fine prezle
rendana korica od 1/2 limuna 
muškatni oraščić malo manje od 1 kafene kašičice 
Domaća, bistra supa, od mesa po izboru

Ovo je količina za 6 do 8 osoba, tako da ako vas je manje za ručkom, možete napraviti pola količine, kao što sam ja uradila za nas dvoje.

Priprema:


Izrendajte 300 g. Parmigiano Reggiano i promešajte ga sa 100 g. brašna, 300 g. prezle, rendane korice limuna i muškatni oraščić. 

Napravite udubljenje u suvim sastojcima i unutra stavite jaja.

Sve dobro izmešjte dok ne dobijete glatko testo.

Kada je testo postalo glatko, napravite kuglu, uvijte je u providnu foliju i ostavite da odmori u frižideru minimum 30 minuta.

Zatim izvadite testo, još jednom premesite i podelite je, ako pravite celu količinu na 4, ako pravite pola mere na 2 dela.

E sad vam treba jedna gnječilica za krompir ovakva. Vrlo je zgodna u kuhinji. Ja je koristim ne samo prilikom pripreme passatella, već i za krompir pire i slično.




Stavite jedan deo testa u gnječilicu i neka vam neko muški, jer je testo tvrdo, potrebne su jake ruke pritiska testo. 

Passatelli trebaju da budu dugački ne manje od 3 cm, od prilike ni dugački ni maleni, kako se vidi na lici gore.

Evo mog junaka na delu. Zašto mi je supa ispala tako crvena i tamna na slici u šerpi verujte mi nemam pojma, probala sam da ispravim ali slaba vajda, al to je ona ista supa koju vidite u tanjiru gore.

Supa treba da vam ključa prilikom pravljenja passatela, ali ne na najače, nego umereno.


Testo ćete iseć nožem kojim prođete sa donje strane.

Kada passatelli isplivaju na površinu kuvani su. Kao i kod sve domaće, sveže pašte trebaće vam minut do dva da zaplivaju po površini.

Servirajte odmah i uživajte!


Нема коментара:

Постави коментар