Danas vam predstavljam još jedan od gastronomskih bisera italijanske regije Emilija Romagna, njihovo veličanstvo passatelli. Kombinacijom prezle, jaja, brašna i parmezana, dobićete ove divne, debeljuškaste rezance. Pre nego što počnete da ih pravite osigurajte se da imate jake muške ruke da vam pomognu, a kasnije ću vam objasniti i zašto. Svaka porodica ima svoj recept kako prave ovo testo, recept je najčešće sačuvan od baka i ne menja s. Varijacija je u rendanoj korici limuna i u muškatnom oraščiću. Neke porodice ih prave uz dodatak i limunove korice i muškatnog oraščica drugi pak preferiraju ili redanu koricu od limuna ili pak muškatni oraščić. Bilo kako bilo, drugi, osnovni sastojci prilikom njihove izrade se ne menjaju
Sastojci:
100 g. brašna tipa "00"
300 g.Parmigiano Reggiano
7 jaja
300 g. fine prezle
rendana korica od 1/2 limuna
muškatni oraščić malo manje od 1 kafene kašičice
Domaća, bistra supa, od mesa po izboru
Ovo je količina za 6 do 8 osoba, tako da ako vas je manje za ručkom, možete napraviti pola količine, kao što sam ja uradila za nas dvoje.
Priprema:
Izrendajte 300 g. Parmigiano Reggiano i promešajte ga sa 100 g. brašna, 300 g. prezle, rendane korice limuna i muškatni oraščić.
Napravite udubljenje u suvim sastojcima i unutra stavite jaja.
Sve dobro izmešjte dok ne dobijete glatko testo.
Kada je testo postalo glatko, napravite kuglu, uvijte je u providnu foliju i ostavite da odmori u frižideru minimum 30 minuta.
Zatim izvadite testo, još jednom premesite i podelite je, ako pravite celu količinu na 4, ako pravite pola mere na 2 dela.
E sad vam treba jedna gnječilica za krompir ovakva. Vrlo je zgodna u kuhinji. Ja je koristim ne samo prilikom pripreme passatella, već i za krompir pire i slično.
Stavite jedan deo testa u gnječilicu i neka vam neko muški, jer je testo tvrdo, potrebne su jake ruke pritiska testo.
Passatelli trebaju da budu dugački ne manje od 3 cm, od prilike ni dugački ni maleni, kako se vidi na lici gore.
Evo mog junaka na delu. Zašto mi je supa ispala tako crvena i tamna na slici u šerpi verujte mi nemam pojma, probala sam da ispravim ali slaba vajda, al to je ona ista supa koju vidite u tanjiru gore.
Supa treba da vam ključa prilikom pravljenja passatela, ali ne na najače, nego umereno.
Kada passatelli isplivaju na površinu kuvani su. Kao i kod sve domaće, sveže pašte trebaće vam minut do dva da zaplivaju po površini.
Servirajte odmah i uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар