Ovaj divan kolač bi mogao da se nazove tufahije alla Italiana. Kad se poželite slatkog ovo je jedna vrlo ukusna poslastica, vrlo brzo se sprema i još brže pojede
Sastojci:
4 jabuke
1 limun
60 g. putera
60 g. brašna
80 g. suvog grožđa (može i 40 g. suvog grožđa i 40 g. suvih brusnica)
malo mleka za potapanje suvog grožđa
40 g. amaretta (italijanski keks pravljen od slatkog i gorkog badema)
50 g. žutog šećera
Za posipanje:
cimet
kakao u prahu (onaj gorki kakao za kolače)
Priprema:
Rernu uključiti na 200 stepeni da vam se ugreje dok napunite jabuke.
Potopiti suvo grožđe u malo mlakog mleka i ostaviti 30 minuta da nabubri.
Narendati koricu od limuna, a sok ocediti.
Amarete usitniti, ali ne u prah, već da vam ostanu manji komadići.
Umutite 60 g. putera sa 50 g. žutog šećera, dodajte rendanu koricu od 1 limuna, 60 g. brašna.
Ocedite natopljeno suvo grođe i dodajte ga u puter, a zatim di dodajte izmrvljenih 40 g. amareta i promešajte varjačom dok ne dobijete homogenu masu.
Jabukama odseći gornji deo kao šeširić, koja će vam kasnije koristiti da poklopite punjene jabuke.
Unutrašnjost jabuke izdubite.
Premazati jabuke iznutra, kao i šeširiće sa sokom od limuna.
Od nadeva odvojite 2 supene kašike koje će vam koristiti za posipanje šeširiča.
Puniti svaku jabuku do vrha.
Pleh od rerne obložite masnom hartijom.
Slažite punjene jabuke a pored njih i odgovarajuće šeširiće.
Svaki poklopac pospite sa malo nadeva odozgo. Sečena strana pokopoca treba da vam bude u dodiru sa masnom hartijom.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 30 do 35 minuta.
Pečene jabuke pospite cimetom i kakaom i poslužite mlake ili hladne.
Letnja varijanta;
Možete ga poslužiti sa kuglom Krem sladoled
Letnja varijanta;
Možete ga poslužiti sa kuglom Krem sladoled
Нема коментара:
Постави коментар