петак, 11. мај 2018.

Millefoglie sa jagodama i šampanjcem

Evo još jednog prelepog kolača sa voćem i lisnatim testom. Millefoglie prevedeno sa italijanskog znači "hiljadu listova". Svi kolači pravljeni sa lisnatim testom su vrlo osvežavajući i lagani. Danas vam predstavljam kombinaciju sa jagodama i šampanjcem



Sastojci:


Lisnato testo 300 g
Jagode 300 g


Za kremu:


4 dcl. mleka
5 žumanca
100 g šećera
30 g gustina
aroma vailije
2 g želatina u listićima
2 dcl. slatke pavlake
1,5 dcl šampanjca


Priprema:


Iseći lisnato testo na 3 parčeta dimenzija 24 cm x 8 cm. 

Premažite ih žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok ne porumene. Ja ih nisam bockala, jel mi se sviđa efekat razlistanog lisnatog testa.


Ostavite da se ohlade.

Za to vreme, umutite penasto preostala četiri žumanceta sa 100 g šećera, dok ne dobijete lepu buavu, svetlu masu. 

Dodajte 30 g gustina.

Listiće želatina stavite u hladnu vodu da se natope.

Od mleka odvojite 1 dcl. i njime prvo razredite masu sa žumancima.

Ostatak mleka zagrejte i u njega polako sipajte masu sa žumancima, stalno mešajući. 

Dodajte i 1 dcl. šampanjca.

Kuvajte masu nekih desetak minuta dok se ne zgusne.

1/2 dcl šampanjca zagrejte i u njemu rastopite želatin. 

Dodajte kremi i sve dobro promešajte, kuvajte još par minuta.

Ostavite da se krema ohladi.

Umutite 2 dcl. slatke pavlake i dodajte je u hladnu kremu.

Kada se krema dovoljno stegnula podelite je na tri dela i njome premažite kore.

Kako su jagode u današnje vreme ogromne u odnosu na one kad smo bili mali, preporučujem vam da jagode pre slaganja presečete na pola. Ja sam bar tako morala da uradim, u suprotnom ne bih mogla da formiram tortu.

Stavite jagode preko kreme, svako parče jagode blago zagnjirite u kremu da potone. 

Preko stavite sledeću koru, pa jagode i tako redom.

Kako je ova torta malo nestabilna i meni je bar malo znala da beži levo desno, kada sam je složila uzmite tri drvena štapića za ražnjiće i njime probodite tortu od vrha do dna, na početku, na kraju i u sredini. Na taj način će vam torta stajati kako ste je složili.

Tortu poklopite zvonom za torte i ostavite da prenoći u frižideru 12 sati.









Нема коментара:

Постави коментар