понедељак, 21. мај 2018.

Pašta sa suvim vrganjima

Ovo jelo me vraća u detinjstvo. Moj tata je naučio vrlo lepo da ga pravi, a ruku na srce nije bio baš najtalentovaniji za kuvanje. Ali, silom prilika, malo uh kuvare koji su ostali od mame, malo uz pomoć teta Mime, Mire i prijatelja snalazili smo se dosta dobro



Sastojci za 4 osobe:


320 g pašte bilo koje 
500 g paradajz pelata
40 g suvih vrganja
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
maslinovo ulje
bosiljak 
so

Priprema:


Suve vrganje izmeriti i dobro ih pregledati da nije zaostala neka nečistoća, kamenčić ili slično.

Zagrejati do ključanja 1 dcl vode i njom preliti suve vrganje. 

Ostaviti tako 10-ak minuta. Za to vreme pripremiti ostale sastojke.

Beli luk oljuštiti i iseći na kolutove. 

Ljutu papričicu isto sitno iseckati, svežu ili izmrviti suvu ljutu papričicu.

Propržiti jedan minut na maslinovom ulju, stalno mešajući, da vam beli luk ne bi zagoreo.

Paradajz pelat izgnječiti na krupno rukama i dodati. Krčkati sve na vatri srednje jačine nekih 10 minuta.

Dok se krčka paradajz procediti na cediljci suve vrganje, ali vodu ne bacati nego je sačuvati.

Dodati suve vrganje sosu od paradajza i polako nalivati vodu u kojoj su stajali vrganji.

Kuvati još nekih 20-ak minuta, dok vam se ne formira lep sos.

Na kraju dodati soli i sveže listove bositljka u celo ili sitno seckane.

Skuvate vašu omiljenu paštu i to 1 minut manje nego što je označeno na pakovanju.

Procedite je i dodajte odmah u šerpu sa sosom. Sve dobro promešajte i prokrčkajte još jedan minut, da se pašta i sos lepo povežu.

Odmah služite uz parmezan ili bez, po vašem ukusu.



Нема коментара:

Постави коментар