субота, 26. мај 2018.

Pesto od rukole

Pesto šta je to? Pesto je svi slani sosevi koji su usitnjeni nekada u avanu od mermera, a sad u modernije vreme seckalicom. Pravi kuvari će vam se naježiti na upotrebu seckalice i reći će vam da je pravi pesto tučen u avanu. Takođe na pitanje kako i koliko pesto može da se sačuva, odgovor je kratak i jasan. Pesto se ne čuva, sprema pred obrok i odmah svež servira. Ako nešto od pesta ostane može se sačuvati u teglici u frižideru, par dana. Pesta ima raznih zavisno iz kraja iz koga dolaze, poznati pesto Genovese koji se pravi od bosiljka, pesto od rukole, pesto Trapanese, pesto od oraha, varijacije su nesagledive. U svaki pesto ide obavezno maslinovo ulje, ide parmezan ili pekorino ili oba sira i idu pinjoli ili bademi. Ostalo varira. Ja sam danas predstavljam pesto od rukole. Meni je jako lep namazan na isečeni paradajz ili kao dodatak sendviču, dodatak pasti, barenom krompiru. Ukus je gorkast, eto čisto da znate. 



Sastojci:


100 g rukole
50 g parmigiano Reggiano 
20 g pinjola  (ako niste u mogućnosti da nabavite pinjole možete ih zameniti oljuštenim bademima, ako ste alergični na bademe, možete izostaviti dodavanje badema ili pinjola) 
1 čen belog luka
1 dcl maslinovog ulja

Pripema:

Rukolu operite pod mlazom vode i ostavite da se prosuši na kuhinjskoj krpi.

Izrendajte parmezan.

U avan stavite sve sastojke, sem maslinovog ulja i počnite da gnječite masu kružni pokretima po dnu avana. 

Kada se masa malo zgnječila, počnite polako da dodajete maslinovo ulje i da gnječite, kao kad pravite majonez. 

Gnječite masu dok ne dobijete glatku i kompaktnu masu. 

Stavite u činijicu i servirajte.

Ako koristite sekcalicu stavite sve sastojke i za par sekundi vam je pesto gotov. 

Нема коментара:

Постави коментар