Višnjičica rod rodila, od roda se sva savila. E pa neće biti baš tako. Moja je još mlada, pa su mi je svu oglodale ptice, a da se kupi ovde u Italiji višanja nema. Njima je to mnogo kiselo i sve voćke višanja posekli, kako mi reče jedan prodavac na pijaci. Elem ima meni spasa radnja koju drži bračni par iz Ukrajine ima i zamrznute višnje. E ovo je pekmez od zamrznutih višanja i verujte mi ništa mu ne fali
Sastojci:
1 kg višanja svežih ili zamrznutih
500 g šećera
1 dcl. vode
Priprema:
Sveže višnje dobro properite i očistite ih od košpica.
U šerpu u kojoj ćete kuvati džem stavite red višanja, red šećera, promešajte i ostavite da odstoji 2 sata.
Stavite na vatru, dodajte 1 dcl. vode i kuvajte.
Redovno skidajte penu.
Kuvajte na jačoj vatri 30 minuta.
Tegle i poklopce zagrejte u rerni na 100 stepeni i ostavite ih tako 10-ak minuta.
Kada je pekmez gotov u vrele tegle sipajte vreo džem, poklopite, prevrite naglavačke i slažite u šerpu.
Šerpu poklopite, dobro ušuškajte ćebetom i ostavite tako dok se ne ohladi.
Kad se ohladi prevrnite tegle da stoje uspravno i čućete kako vakum povlači i kako počinje pucketanje poklopaca.
Odložite sa ostalom izmnicom.
Нема коментара:
Постави коментар