субота, 22. фебруар 2020.

Kolač od badema i banana

Evo još jednog divnog zimskog kolača, sa čokoladom i bananama, a bez brašna



Sastav:


200 g. mlevenog badema
25 g. gorkog kakaa
2 jaja
2 banane
60 ml. ulja običnog
120 ml. javorovog sirupa

I način za preliv od:


200 g. čokolade

II način za preliv od čokolade sa kupovnim čokoladnim kuglicama:


Ove godine za Božić dobila sam tri velike korpe pune slatkiša. Mislićete radovala sam se. E Boga mi i nisam, čak sam bila i uvređena, jer svi darivaoci znaju da mi je muž jedinac dijabetičar i na njega niko nije mislio, ko neko siroče. Sledeće godine prihvatam samo pršute i šunke, a slatke poklone vraćam pošiljaocu. Elem, dobila sam gomilu raznoraznih čokoladnih kuglica, ukus mlečne čokolade, gorke čokolade, sa lešnicima, sa vanilin kremom. Dojadilo mi je da svaki dan, tako svako malo šuškam ko hrčak i otvaram kuglice, kao eto samo još jedna. I onda se dosetim da za ovaj kolač napravim preliv baš od njih.

Dakle 200 g. čokoladnih kuglica od mlečne čokolade, od gorke čokolade, kuglice sa lešnicima, kuglice sa punjenjem od vanile šta god imate, može lepo da se iskoristi za ovu ili bilo koju drugu tortu.
3 supene kašike ulja

Priprema:


Izgnječite viljuškom 2 banane.

Umutite penasto 2 jaja, dodajte izgnječene banane, zatim polako i sve ostale sastojke, što će reći: 120 ml. javorovog sirupa, 60 ml. običnog ulja, 200 g. mlevenih badema i 25 g. gorkog kakaa.

Koristite kalup za torte prečnika 18 cm. premažite ga puterom i pospite brašnom, otresite višak brašna i ulijte smesu za kolač.

Kolač pecite u prethodno zagrejanoj pečnicina na 180 stepeni 40 minuta.

Pečeni kolač izadite da se prohladi.


Preliv od čokolade


Kada se kolač ohladio napravite preliv od čokolade:

200 g. čokolade istopite na vatri sa 12 kašika vrele vode. 

 Mutite varjačom čokoladu dok ne dobijete kompaktnu kremu.

Tri kašike preliva ostavite sa strane za dekoraciju.

Ostatkom prelijte tortu.

Stavite tortu u frižider da se čokoladna krema stegne nekih 15 do 20 minuta. Ne treba da vam bude skroz stegnug preliv, da bi morao kada otvorite kalup za tortu ovako lepo da vam blago curi sa strane.

Kolač izvadite iz kalupa i ukrasite.


Za ukrašavanje kao na slici:


Čokoladna krema, koji ste ostavili sa strane zahvatajte kašikom i pustite a vam u nepravilnim oblicima pada po površini torte. 


II način pravljenja preliva sa čokoladnim kuglicama:


U šerpicu stavite 3 supene kašike ulja i 200 g. čokoladnih kuglica.

Istopite sve i opet 3 kašike preliva ostavite sa strane a ostatkom prelijte kolač. 

Ostavite kolač u frižider da se preliv malo ne stegne, nekih 15 do 20-ak minuta.

Skinite kalup od kolača ukrasite ga ostatkom preliva koji ste ostavili sa strane.





Нема коментара:

Постави коментар