Ovaj kolač nastalo je u Siciliji u 16 veku. Pripremile su ga prvi put monahinje manastira u gradu Catania. Eto kao i sve dobre stvari i ovaj recept je odoleo zubu bremena i očuvao se do današnjih dana. Priprema se za dan očeva i u vreme karnevala
Sastav:
250 g. pirinča
40 g. šećera
125 g. brašna tipa "00"
150 ml. mleka (zamenom sa vodom ili bademovim mlekom dobićete odličnu posnu poslasticu)
7 g. svežeg kvasca ili 2 g. suvog kvaca
rendana kora od 1 narandže
rendana kora od 1 limuna
trun soli
Za prženje:
ulje
Preliv:
200 g. meda
sok od 2 narandže
cimet
Priprema:
Skuvati 250 g. pirinača u vodi uz dodatak malo soli.
Kada je pirinač skuvan staviti ga u cediljku da se dobro ocedi i prohladi.
Zagrejati 150 ml. mleka da se smlači i u njemu razmutiti kvasac.
Prosejati brašno i promešati ga sa pirinčem.
Zatim dodati mleko sa kvascem, šećer, rendanu koricu od 1 limuna i rendanu koricu od 1 narandže i viljuškom sve promešati da se dobije homogena masa.
Masu ostavite da se odmori 30 minuta.
Za to vreme napravite slaki sos od narandže.
U šerpicu stavite sok od narandže, dodajte malo cimeta i promešajte.
Zatim dodajte meda, dobro sve promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi nekih 5 minuta.
Ostavite sa strane da se prohladi.
Pobrašnite radnu površinu i kašikom vadite smesu od pirinča.
Oblikujte je u ćevapčiće dugačke 8 do 10 cm.
Uvaljajte u brašno.
Zagrejte ulje na 170 stepeni, to je najbolja temperatura za prženje.
Kako su ovi valjušci dosta nežni i lako se lome najbolji način da ih prenesete do ulja je da stavite viljušku ispred valjuška i onda je jednostavno kotrljate dok ne bude na viljušci.
Spuštajte u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju sa obe strane.
Pržene valjuške odložite na upijajući kuhinjski papir.
Kolač možete jesti i vruć ili hladan, umakati ih u sos od meda i narandže ili ih jednostavno njime preliti.
Takođe možete ih umesto toga posuti vanilin šećerom, cimetom i kakaom.
Za dijebetičare:
Izostavite šećer u sastojcima, a pržene valjuške pospite cimetom i gorkim šećerom, provereno, isprobano, odlično!
Posna varijanta:
Umesto mleka u sastojcima koristite vodu ili bademovo mleko
Нема коментара:
Постави коментар