уторак, 11. фебруар 2020.

Sicilijanski kolač od pirinča

Ovaj kolač nastalo je u Siciliji u 16 veku. Pripremile su ga prvi put monahinje manastira u gradu Catania. Eto kao i sve dobre stvari i ovaj recept je odoleo zubu bremena i očuvao se do današnjih dana. Priprema se za dan očeva i u vreme karnevala 



Sastav:


250 g. pirinča
40 g. šećera 
125 g. brašna tipa "00"
150 ml. mleka (zamenom sa vodom ili bademovim mlekom dobićete odličnu posnu poslasticu)
7 g. svežeg kvasca ili 2 g. suvog kvaca
rendana kora od 1 narandže
rendana kora od 1 limuna
trun soli

Za prženje:


ulje

Preliv:


200 g. meda
sok od 2 narandže
cimet

Priprema:


Skuvati 250 g. pirinača u vodi uz dodatak malo soli.

Kada je pirinač skuvan staviti ga u cediljku da se dobro ocedi i prohladi.

Zagrejati 150 ml. mleka da se smlači i u njemu razmutiti kvasac.

Prosejati brašno i promešati ga sa pirinčem.

Zatim dodati mleko sa kvascem, šećer, rendanu koricu od 1 limuna i rendanu koricu od 1 narandže i viljuškom sve promešati da se dobije homogena masa.

Masu ostavite da se odmori 30 minuta.

Za to vreme napravite slaki sos od narandže.

U šerpicu stavite sok od narandže, dodajte malo cimeta i promešajte. 

Zatim dodajte meda, dobro sve promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi nekih 5 minuta. 

Ostavite sa strane da se prohladi.

Pobrašnite radnu površinu i kašikom vadite smesu od pirinča.

Oblikujte je u ćevapčiće dugačke 8 do 10 cm.

Uvaljajte u brašno.

Zagrejte ulje na 170 stepeni, to je najbolja temperatura za prženje.

Kako su ovi valjušci dosta nežni i lako se lome najbolji način da ih prenesete do ulja je da stavite viljušku ispred valjuška i onda je jednostavno kotrljate dok ne bude na viljušci. 

Spuštajte u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju sa obe strane. 

Pržene valjuške odložite na upijajući kuhinjski papir.

Kolač možete jesti i vruć ili hladan, umakati ih u sos od meda i narandže ili ih jednostavno njime preliti.

Takođe možete ih umesto toga posuti vanilin šećerom, cimetom i kakaom. 

Za dijebetičare:


Izostavite šećer u sastojcima, a pržene valjuške pospite cimetom i gorkim šećerom, provereno, isprobano, odlično!

Posna varijanta:


Umesto mleka u sastojcima koristite vodu ili bademovo mleko










Нема коментара:

Постави коментар