Pre neki dan sam postavila recept za gras pista namaz od slanine sapunjare, ruzmarina i belog luka. Danas vam donosim recept za ove divne male hlepčiće koji su sastavni deo gras pista. Naime u mnogim kafanicama ove regije Lombardije i Emiglia Romagna će vam uz gras pistà servirati gnocco fritto i tigelle, servirane u korpi za hleb i prekrivene platnom, da bi tokom cele konsumacije ostale tople. Tigelle se još vruće iseku na pola i premazuju sa gras pistà ili se u unutrašnjost stavljaju salame, pršute, sirevi ili marmelate. One se prave najčešće u kalupima baš namenjenim za tigelle, ali ako mi taj kalup nemamo, a predpostavljam ni vi, one se sasvim fino mogu pripremiti i bez odgovarajućeg kalupa, ali uzmite u obzir da testo mora da se odmara 10 sati pre nego što počnete sa pripremom
Sastav:
250 g. oštrog brašna tipa "0"
500 g. mekog brašna tipa "00"
60 g. masti
3 dl. mleka
2 dl. vode
11 g. svežeg kvasca ili 3 g. suvog kvasca
1/2 dl. maslinovog ulja
Priprema:
Prosejte 250 g. oštrog i 500 g. mekog brašna i pomešajte ih.
U 3 dl. mleka razmutite 11 g. svežeg ili 3 g. suvog kvasca.
Ja masu pripremam u mikseru, a potom je još malo premesim rukama.
Znači u brašno dodajte mleko sa kvascem i 60 g. masti i pustite da vam mikser radi.
Zatim polako dodajte 1/2 dl. maslinovog ulja i kada je testo upilo ulje dodajte i 2 dl. vode.
Mutite dok ne dobijete mekano testo.
Ako ne želite da koristite mikser u oba brašna napravite malo udubljenje dodajte istim redom navedene sastojke i mesite testo.
Na kraju testo iz miksera stavite na radnu površinu i još malo premesite.
Testo stavite u činiju, prekrijte je providnom folijom i ostavite da narasta 2 sata.
Zatim je premestite u frižider da odmara narednih 8 sati.
Po poroteku 8 sati povrašnite radnu površinu sa malo oštrog brašna, i rastanjite testo na debljinu od 5 mm. Videćete da je testo elastično i lagano za rad.
Zatim okruglim prstenom prečnika 8 do 9 cm. vadite tigelle.
Ostavite ih da se odmore još 20 minuta.
Tigelle peći u teflonskom tiganju na niskoj temperaturi. Ja sam se malo prešla, pa sam prvo pojačala temperaturu, pa su zato ispale rumene, ali ovaj moj čitaj "muž jedinac" bi i papuču pojeo samo da je reš pečena.
Dakle u zagrejan tiganj stavite tigelle i pecite na niskoj temperaturi po 5 minuta sa svake strane. Ovo zato što ako bi pekli na jačoj temperaturi tigelle bi imale dobru koricu, ali bi unutra ostale ne pečene i nemojte ih prevrtati u međuvremenu, budite strpljivi i sačekajte tih 4 do 5 minuta da se ispeku sa jedne strane i tek onda ih prevrnite da se peku i sa druge strane. Trebale bi da budu na kraju blago rumene boje.
Pečene stavljajte na gomilu i prekrijte poklopcem ili krpom. Još bolje je da ih odmah dajete ukućanima, da ih jedu onako vruće.
Recept za Gras pistà možete naći ovde.
Нема коментара:
Постави коментар