петак, 14. фебруар 2020.

Zimska čorba od tikve sa kestenom i pečurkama

Ovo je mogu slobodno reći jedna prava, pravcata rajska čorba, sa mnogo različitih ukusa, koji se u savršenoj harmoniji prepliću u svakom zalogaju. Napravite je i uživaćete zasigurno



Sastav:


800 g. bundeve
200 g. kuvanog kestena
200 g. pečuraka, najlepši su sveži vrganji, ali mogu i bilo koje druge pečurke koje su vam dostupne
150 g. pančette ili špeka isečenog na štapiće
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 dl. bistre supe od povrća ili vode
komadić svežeg đumbira, ako nemate onda 1 kafena kašičica suvog đumbira 
1 čen belog luka
1 kafena kašičica muškatnog oraščića
6 supenih kašika maslinovog ulja

Prprema:


Kestenje potopite prethodno veče u vodi i sutradan ih kuvajte 40 minuta.

Vadite ih iz vrele vode jedan po jedan i oljuštite.

Umesto da ih kuvate, možete ih i ispeći u rerni, kako ih obično pečete.

Tikvu očistite od kore i semena i isecite na kocke.

U dublji tiganj stavite 4 supene kašike maslinovog ulja i sipajte sečenu bundevu, 1 glavicu sitno isečenog crnog luka, malo seckanog svežeg đumbira i sve prodinstajte nekih 5 minuta.

Ako koristite đumbir u prahu, dodajte ga zajedno sa vodom u sledećem koraku.

Zatim dodajte 2 dl. vode ili još bolje ako imate bistre supe od povrća.

Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi, dok se tikva potpuno ne skuva.

200 g. pečurki očistite i isecite u zavisnosti od velične onih koje koristite. Ja sam imala šampinjone i sekla sam na 4 dela.

U jedam mali tiganj sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, dodajte sečene pečurke, 1 čen belog luka i sve propržite, dok se pečurke lepo ne zarumene. Ostavite ih tako sa strane.

U treći tiganj stavite 200 g. pančette ili špeka, važno je da je dimljeno, da bi bilo u dobrom kontrastu sa tikvom i kestenom koji su slatki.

Propržite ih da se lepo zarumene.

Kada je tikva gotova, dodajte joj jednu kafenu kašičicu muškatnog oraščića i usitnite je mini pimerom u lepu kremu.

Malo pečuraka i pančete ostavite sa strane za dekoraciju.

U vrelu čorbu dodajte pečurke, pančetu i kestene koje možete, a i ne morate da izlomite na 2 do 3 dela. Ja sam ih ostavila ucelo.

Odmah servirajte i odozgo pospite sa delom pečuraka i pančete koje ste ostavili za dekoraciju.








Нема коментара:

Постави коментар