петак, 16. август 2019.

Scones

Scones, čeprkajući malo po istoriji ovih kolača naišla sam na raznorazne podatke i svi su bili u suprotnosti jedni od drugih. Negde je pisalo da su originalni iz Holandije, Škotske, Irske, Engleske. Nikad na toliko različitih informacija nisam našla. Jedno je sigurno, očigledno je da su vrlo ukusni kad ih svi svojataju. Scones se mogu praviti slatki ili slani i filovati najrazličitijim kremama. Ova moja je slatka varijanta filovana sa džemom. 



Sastojci:


300 g. brašna tipa "00"
20 g. praška za pecivo
70 g. putera
1 jaje
1 dl. mleka
40 g. šećera u prahu
aroma vanilije
malo soli
šećer u prahu za posipanje

Za filovanje:


džem, lemon curd, mascarpone, Slatke kreme (ovde možete naći neke od mojih slatkih krema, a biće toga još)

Priprema:


Prosejati 300 g. brašna, dodati 20 g. praška za pecivo i 40 g. šećera u prahu, trun soli i sve promešati.

70 g. putera iseckati na kockice i dodati brašnu.

1 jaje blago istucite, dodajte ga u 1 dl. mleka, malo arome vanilije i promešajte.

Sve dodajte u masu od brašna i umesite.

Umešeno testo stavite u frižider na 30 minuta.

Zatim izvadite testo iz frižidera i blago ga premesite na pobrašnjenoj radnoj površini.

Oklagijom razvucite testo da bude debljine 8 mm.

Vadite krugove testa prečnika 6 do 7 cm.

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i slažite na papir krugove testa.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 160 stepeni nekih 15 minuta.

Scones trebaju da ostanu svetle boje, kao vanilice. Pečene su kada vidite da su počele blago da žute po ivici.

Tople scones presecite na pola, nemojte čekati da se potpuno ohlade, jer će vas se u tom slučaju prilikom presecanja polomiti.

Možete ih filovati bilo kojim džemom ili slatkom kremom. Na mojoj slici gore se ne vidi baš lepo džem, jer ja prosto nisam pristalica "natrpavanja džema", takav princip mi je i kod vanilica i kod palačinki. Prosto su mi onda puna usta džema i to mi je preslatko. Ako vi jeste slobodno ih filujte u količini po vašem ukusu.



недеља, 11. август 2019.

Crveni pesto

Ovaj pesto je sastavni deo recepta za letnju parmigianu od sušenog paradajza. Možete ga koristiti kao začin, dodatak jelu, da mu date malo energije i karaktera



Sastojci:


120 g. sušenog paradajza ovde možete videti kako ga ja pripremam Sušeni paradajz
35 g. usoljenih kapera
25 g. inćuna u ulju
1 čen belog luka
10 g. bosiljka
6 supenih kašika maslinovog ulja
malo ljute papričice
malo origana
so

Priprema:


Ako imate sušeni paradajz u ulju ostavite ga da se procedi.

Isto uradite i sa inćunima.

Kapere properite pod mlazom hladne vode da otklonite so i ostavite u cediljku da se višak vode ocedi.

Listove bosiljka properite i prosušite na kuhinjskom papiru.

U seckalicu stavite sve sastojke i umutite da dobijete poku kremastu masu. 

Možete ga koristiti odmah za začinjavanje jela ili ostaviti u teglicu i zaliti sa još malo maslinovog ulja i držati u frižideru do upotrebe.

недеља, 4. август 2019.

Hladni krem od badema

Danas vam predstavljam jedan divan hladni krem od badema koji se jede sa svežim povrćem. Mi smo ga imali juče za večeru uz šargarepe i okrugle krastavce i bili smo prezadovljni, smazali smo sve i polizali tanjire. Na počinak smo otišli lakih stomaka, a ipak siti, da nam ni zalogajčić u ponoć nije bio potreban. Brzo se pravi i odličan je za vreme letnjeg posta, vrlo osvežava i ceo obrok je vrlo zasitan



Sastojci:


2 supene kašike mlevenog badema
40 g. sredine od hleba
sok od 1 limuna
rendana kora od 1/2 limuna
biber
so
1 dl. maslinovog ulja više manje
2 čena belog luka
malo sveže mente
svo povrće koje se može jesti bez termičke obrade (krastavci, šargarepa, paprika, salata, rotkvice

Ovo okruglo čudo koje vidite ispod na fotografiji je okrugli krastavac. Oljuštite pre upotrebe i naravno očistite od semenki i secite kao dinju na parčad. Ako imate priliku obavezno ga probajte vrlo je osvežavajući i ne pada teško na stomak kao klasični krastavac. 



Priprema:


Izdrobite na sitno 40 g. sredine od hleba, izrendajte koricu od 1/2 limuma. 

U multipraktik stavite hleb, beli luk, rendanu koricu od limuna, dve supene kašike mlevenog badema, sok od limuna, malo soli i bibera i pustite da se usitni.

Dok se muti dodajte polako maslinovo ulje u mlazu, sve dok ne dobijete gušću kremu kao što je na slici.

Ostavite frižider da se malo prohladi.

Povrće očistite i isecite na štapiće.

Umačite svako parče u ovu divnu kremu i uživajte u svakom zalogaju.





Krem sladoled

Krem sladoled sa pavlakom baš volim i kombinujem ga često sa kojom kašičicom slatkog od trešanja, višanja ili jagoda. Evo ja ga ovako pravim. Slikala sam ga na vrat na nos jednog vrelog dana na 43 stepena. Na sreću bila sam brza, inače bi na kraju dobila u činijici sladak čorbuljak



Sastojci:


200 g. slatke pavlake
350 g. punomasnog mleka
140 g. šećera
aroma vanilije ili štapić vanilije

Priprema:


Uzmite štapić vanilije i presecite ga na pola i izgulite nožićem unutrašnjost.
U šerpicu uspite 200 g. slatke pavlake, dodajte 350 g. punomasnog mleka i 140 g. šećera i unutrašnjost i štapić vanilije.

Zagrejte sve, mešajte i kuvajte na vatri 3 minuta, pazite ne sme da počne da ključa.

Izbacite koru vanilije.

Masu procedite da biste eliminisali zrnca vanilije.

Ako nemate štapić vanilije koristite aroma ukus vanilije prema uputstvu.

Ostavite da se tečnost ohladi.

Zatim celu smesu stavite u aparat za pravljenje sladoleda i postupajte kao i kod pravljenja bilo kog drugog sladoleda.

Gotovu masu sipati u plastičnu činiju sa hermetičkim poklopcem i odložiti u friz.

Ako nemate aparat za sladoled prohlađenu tečnost stavite u plastičnu činiju sa poklopcem i ostavite u friz na 30 minuta.

Zatim izvadite iz friza i umutite mikserom. Na taj način će se razbiti kristalići koji su se stvorili prilikom zamrzavanja.

Postupak ponovite 4 puta i posle zadnjeg mućenja odložite u friz.

Ja sam ga ovde služila sa slatkim od višanja.


уторак, 30. јул 2019.

Hladna salata od pirinča

Ova vrsta hladne salate je dušu dala za letnje dane. Osvežavajuća je, zasitna je i priprema se dan pre upotrebe i možete je u nju stavite svašta nešto što vam se nađe u frižideru, pravila nema, pustite mašti na volju. Ja sam ovom prilikom vrlo lepo "počistila" teglice sa turšijom. Da za neverovati do avgusta mi je ostala, prošle godine sam se malo zaigrala sa pravljenjem, pa smo toga imali i viška. Vrlo je zgodna da se nosi na plažu kad ogladnite posle kupanja, bilo koji celodnevni boravak u prirodi, držite je u ručnom frižideru. Takođe je možete poneti za ručak pauzu, ako na poslu imate frižider gde je možete ostaviti do upotrebe



Sastojci:


100 g. pirinča po osobi. Koristite ili pirinač za salate ili običan kočanski pirinač. Nikako nemojte koristiti pirinač za rižoto.

Dodaci odokativno, kombinacije po volji:

Ljuta salata od šargarepe, recept možete naći ovde
Tikvice u trušiji recept možete naći ovde
kiseli krastavci, paprike, šargarepa, karfiol, lučice, paprike svo povrće iz turšije
masline zelene, crne
kisele pečurke
tunjevina iz konzerve,
inćuni
šunka
salama
sir mladi, kačkavalj, mozzarella (preporučujem vam da sir dodate u salatu pred serviranje, a ako koristite mozzarellu obavezno je pre nego što ćete je isekcati stavite na cediljku da se dobro ocedi)
kukuruz kuvani
artičoke iz ulja ili ukiseljene
malo maslinovog ulja može i ne mora


Priprema:


Odaberite sastojke koje želite da imate u salati.

Turšiju i ostalo ukiseljeno povrće stavite u đevđir da se ocedi.

Dok se povrće cedi stavite u vodu pirinač da se kuva. Vodu obavezno posolite.

Meni je trebalo 12 minuta da skuvam pirinač. Sklonila sam ga 2 minuta pre predviđenog vremena za kuvanje. Nemojte raskuvati pirinač, za ovu salatu on mora biti što bi rekli ovde "al dente", što znači "tvrdo na zub", kuvan ali ne raskuvan.

Sve sastojke isecite na kockice.

Povrće i mesnati ili riblji deo stavite u činiju, a pirinač procedite i properite pod mlazom vode.

Ostavite da se voda ocedi, a zatim spojite pirinač i povrće.

Stavite u plastičnu činiju, poklopite poklopcem i služite posle par sati kada se dobro ohladi.

Odlično je da se spremi uveče za sutrašnji ručak.

субота, 27. јул 2019.

Limunada sa ruzmarinom

Ja na terasi obavezno imam saksije sa začinima od ruzmarina, žalfije, bosiljka, majčine dušice, origana, vlašca. Vrlo su laki za odgajanje, ne zauzimaju puno mesta i vrlo je zgodno imati ih uvek sveže pri ruci. Kao što ste videli već u nekim od mojih recepata, začine i povrće, kao što je na primer bundeva, kesten i ruzmarin ne moraju obavezno biti sastavni deo slanih jela već i slatkih. Ova limunada se brzo sprema, ako imate domaće limune onda ste stvarno srećnici



Sastojci:


100 ml. soka od limuna
grančica ruzmarina dužine 15 cm (ovo je čisto za orijentaciju)
15 g. žutog šećera ili 12 g. stevije

Priprema:


U šerpicu sipati 100 ml. soka od limuna, grančicu ruzmarina, 15 g. žutog šećera ili 12 g. stevije za dijabetičare i stavite da se kuva. 

Od trenutka kada baci prvi ključ kuvajte na tihoj vatri, narednih 5 minuta.

Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati 1 litar obične ili gazirane vode.

Služiti ledeno.


субота, 20. јул 2019.

Kuglof sa limunom

Dakle od svih raznoraznih kuglofa koje sam probala, ovaj mi je najlepši, najmekši, najukusniji i kao takav je ušao je na velika vrata mojih omiljenih recepata. Odličan je kad se zaželite slatkog doručka, a pogodan je i za zamrzavanje.



Sastojci:


340 g. bašna tipa "00"
200 g. šećera
1,5 dl. jogurta
1,5 dl. ulja
90 ml. soka od limuna
4 jaja
rendana korica od 1 limuna
prohvat soli
1 kesica praška za pecivo

Za premazivanje kalupa: malo putera i brašna

Priprema:


Uključiti rernu na 170 stepeni.

Dok vam se rerna greje pripremite sve sastojke.

Prosejati 340 g. brašna i dodati mu 1 kesicu praška za pecivo. Promešati.

Umutiti prenasto 4 jaja, zatim dodati 200 g. šećera. Mutiti dok ne dobijete penastu svetlu masu.

Zatim polako dodajte 1,5 dl. ulja, zatim 1,5 dl. jogurta, 90 ml. soka od limuna, rendanu koricu od 1 limuna i kašiku, po kašiku brašna, sve dok ne utrošite svih 340 g. brašna sa praškom za pecivo.

Za ovaj kuglof koristite kalup za kuglof 22 cm.

Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom. Zatim otresite višak brašna i sipajte umućenu smesu.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 50 do 55 minuta bez upotrebe ventilatora.

Gotov kuglof pospite šećerom u prahu.






уторак, 16. јул 2019.

Uštipci sa zucchinima

Ovaj recept je odličan kad vam u frižideru ostanu 4 male zucchine, a ne znate šta sa njima. Šta god bi da pravite od njih količina je nedovoljna. Mi smo od naše 4 zucchine dobili dva puna tanjira uštipaka. Ono što je meni najvažnije kod ovih uštipaka, je to da testo iako se prži u ulju nije masno i teško





Sastav:


4 zucchine
350 g. do 400 g. brašna
1 kafena kašičica šećera
1 jaje
5 g. svežeg kvasca
3,5 dcl. vode
1 supena kašika ulja običnog
1 kafena kašičica soli
ulje za prženje

Priprema:


Izvadite 5 g. kvasca i 1 jaje da se smlače na sobnoj temperaturi. 

Vodu zagrejte da bude mlaka.

Prosejte 400 g. brašna. 

50 g. brašna ostavite sa strane.

U činijicu stavite 5 g. svežeg kvasca, 1 kafenu kašičicu šećera, malo vode da se sve rastopi. 

Dodajte malo brašna, promešajte i poklopite i uvijte u krpe da starter naraste.

1 kafenu kašičicu soli promešajte sa ostatkom brašna.

Naprite udubljenje u brašnu, dodajte nadošao starter, 1 jaje i ostatak vode.

Sve umesite mikserom. Testo je vrlo retko, tako da nemojte misliti da ćete nešto mesiti. 

Testo treba da bude gušće nego testo za palačinke. 

Kada se testo umesi, ako vidite da vam je testo mnogo retko, dodajte još onih 50 g. brašna, ako je dovoljno gusto, gušće nego za palačinke ostavite kako jeste.

Poklopite testo i ostavite ga da narasta na toplom mestu. Ja ga uvijem u ćebe.

Za to vreme zucchinama isecite gornji i donji deo i tako sve sa korom.

Za one koji se prvi put susreću sa zucchinima one se nikada ne ljušte prilikom pripreme.

Isecite ih na tanke šnite, najbolje uz pomoć ručne seckalice, ili kako se već zove.

U tiganju zagrejte malo ulja, umočite svaku zucchinu u naraslo testo, otresite od viška testa i pržite. 

Nemojte pržiti u dubokom ulju. Ulja polako dodajte kako ga bude upijalo testo tokom prženja.

Pržene uštipke odlažite na masan papir da upije višak masnoće.

Eto ideje za odličnu i jeftinu večeru. 



понедељак, 15. јул 2019.

Pan brioš sa belancima

Ovaj kolač može da vam bude lepo rešenje kada vam ostanu dva belanca, a ne znate šta bi ste sa njima. Izuzetno je lagan, jer nema ni trunke masnoća. Hladnog ga možete iseći na komade i zamrznuti. Ujutru za doručak stavite ga u miktrotalasnu pećnicu na 1 minut i uz šolju mleka ili čaja imate divan doručak



Sastojci:


175 g. brašna tipo "00" plus za mešenje
200 g. brašna Manitoba
70 ml. mleka
80 ml. slatke pavlake
70 g. šećera
3 belanca
12,5 g. svežeg kvasca
mrva soli
1 supena kašika meda po izboru bagremov, cvetni
1 šipka vanilije, ako nemate onda koristite aromu vanilije
1 žumance + 1/2 kafene kašičice mleka za premazivanje
puter + brašno za podmazivanje pleha za plumcake veličine 22 x 10 cm ili sličnih dimenzija

Priprema:


Kvasac izmerice i ostavite ga da se smlači na sobnoj temepraturi nekh 10- ak minuta.

Isto učinite i sa slatkom pavlakom.

70 ml. mleka malo zagrejte i dodajte mu kvasac i 1 supenu kašičicu šećera.

Sve mešajte dok se kvasac ne istopi u mleku, a zatim dodajte par supenih kašika brašna i mešajte dok se brašno ne umuti sa mlekom i kvascem.

Poklopite tanjirićem, uvijte sve u krpe i sačekajte da starter naraste.

Za to vreme promešajte oba brašna, dodajte mrvu soli, 70 g. šećera.

Kada je starter narastao napravite u brašnu udubljenje dodajte starter, ostatak mleka, 80 ml. slatke pavlake, 1 supenu kašiku meda, 3 belanca.

Mutite mikserom dok vam se testo potpuno ne odvoji od ivica posude. Videćete da će se grupisati svo testo u kuglu u sredini oko mutilice. Meni je trebalo tačno 10 minuta.

Zatim blago pobršnite radnu površinu i blago premesite testo par puta.

Testo vratite u vanglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da nadolazi narednih 8 sati.

Posle 8 sati testo izvadite iz frižidera i ponovo ga malo razradite na radnoj površini.

Testo izmerite i podelite ga na 4 jednaka dela.

Svaki deo blago premesite i napravite kugle.

Pleh veličine 22 x 10 ili sličnih dimenzija premažite puterom, pobrašnite i otresite višak brašna.

Poslažite kugle od testa jednu od druge.

Ostavite testo da nadolazi na toplom mestu narednih 2 sata.

Posle dva sata odvojite jedno žumance i pomešajte ga sa 1/2 kašićice mleka.

Premažite pan brioš sa žumancetom.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 35 do 40 minuta.

Posle nekih 20 minuta od pečenja prekontrolišite testo i ako vidite da je odozgo dobilo lepu rumenu boju prekrijte alu folijom, da ne izgori po površini.











петак, 12. јул 2019.

Sladoled sa dinjom

Sećam se tačno trenutka kada sam davnih 70-ih godina sa prijateljima kod kojih sam svako leto gostovala u Italji ušla u sladoledžinicu. Pred mojim očima su se pojavila dva nepregledna reda najrazličitijih sladoleda, prelepih jakih boja. Sa desne strane su bili sladoleti tipa čokolada, lešnik, vanila, pistaci, a sa leve strane red sladoleda od svog voća koje možete zamisliti. Moju pažnju i radoznalost su privukli tom prilikom sladoled od dinje i od lubenice. Ti ukusi su mi bili najčudniji i nikada ih do tada nisam prbala. Beše to ljubav na prvi pogled. Kod nas u ex Jugi u to vreme je bio hit "Rumenko" sladoled od jagode na štapiću. I opet sa se pitala zašto se svi ovi sladoledi ne prave kod nas, već moram da čekam celu godinu da se ponovo vratim da bih ponovo u njima uživala. Bilo je to još jedno od stotinjak sličnih pitanja na koje nisam imala odgovor. Ali i to je neka druga priča. Evo recepta za ovaj divan sladoled pa se sladite



Sastojci:


900 g. očišćene dinje
250 ml. slatke pavlake
5 do 6 supenih kašika meda od bagrema

Priprema:


Dinju isitniti na kockice i umutiti u kašu zajedno sa 5 kašika meda.

Umutiti 250 ml. slatke pavlake.

Pomešati dinju i slatku pavlaku, probati i ako volite slađe dodati još jednu supenu kašiku meda.

Smesu sipati u aparat za sladoled i dalje postupiti po uputstvu za korišćenje aparata.

Ako nemate aparat za sladoled, stavite smesu u plastičnu činiju sa hermetičkim poklopcem. 

Stavite u friz i ostavite da odstoji 30 minuta.

Izvadite iz friza i umutite celu masu mikserom, da vam se razbiju evenutalni kristali leda koji su se formirali.

Poravnajte celu smesu, vratite u friz i ceo postupak ponovite još 4 puta.

Vaš sladoled je gotov.

уторак, 9. јул 2019.

Sorbetto sa lubenicom

Prvo da vam objasnim šta je sorbetto i zašto nije sladoled. Sorbetto je preteča sladoleda, hladni polučvrsti sladoledić koji se pravi sa agdom od vode, šećera uz dodatak voća, ponekad uz dodatak nekog likera ili vina. Jede se kašičicom, baš zbog svoje ne čvrste strukture. Vrlo su osvežavajući i jeftini za pripremu.
Koliko puta vam se desilo da kupite lubenicu i da umesto sočne slatke lubenice ko med, pojedete parče bljutave vodurine? Meni se baš to u zadnje vreme vrlo često deslo. Da li je to zbog hiper produkcije i lubenica koje se beru pre nego što su potpuno zrele, ili zbog ovog ludog vremena u godinama kada je leti sunčana nedelja događaj, sa kišurinom kao da smo Englezi. Elem, evo rešenja, kako da iskoristite i takvu "baš nikakvu" lubenicu.

 Kad pomislim na lubenicu uvek, ali baš uvek se setim mog starog oca koji je poslednjih godina svog života uporno išao svako malo posle svoje redovne šetnje po gradu, na pijacu Zeleni venac, kupovao lubanicu, ništa manje od 10 kg., jer u to vreme se smatralo da lubenica ispod 10 kg. ne može da bude nikako slatka. Elem, on je tako uporno išao da je kupi i ne često se dešavalo da je po povratku kući, zbog svog narušenog zdravlja na pola puta do kuće pokloni prvom robusnom momku, koga vidi, jer više nema snage ni minut da je drži u rukama. Jednom se tako desilo i čudo, da je hteo da pokloni jednom momku, tu ogromnu ovalnu lubenicu, ali avaj, naišao je tvrd kamen. Sudariše se tako dva "Ma to ne dolazi u obzir" od momka da mu se pokloni lubenica, a od mog oca insistiranje momka da mu je plati. Stavi momak lubenicu na rame i laganim korakom krene prema našoj kući. Moj otac je bio u čudu, ali u srećnom čudu, malo i sramotan, što je eto došlo i to vreme kada on onoliki čovek od preko 2 metra, nema više snage ni da donese lubenicu kući. Od tog dana je kupovao samo manje lubenice u bojazni da ga ne zadesi ista situacija. Videvši kako mu je od cele situacije neprijatno, ja sam žustro "dodavala so na ranu" sa "Eto, jer govorim ja godnama da si prvo trebao da imaš sinove, pa onda mene, pa Bod da nas sad vidi". Uzgred da priznam da to i nije bila baš neka moja šala, jer u jedom periodu mog detinjstva, dosta dugom, ja sam vrlo patila što nemam starijeg brata, ali to je već neka druga priča. Eto moj Veseline sorbetto je u frizu, pa posluži se ti, znaš gde stoje kašičice



Sastojci:


600 g. očišćene lubenice
130 g. šećera
270 ml. vode
1 belance
sok od 1 manjeg limuna

Priprema:


Pošto ste lubenicu dobro očistitli i od kore i od semenka, stavite je u multipraktik da se pretvori u kašu.

Zatim je ocedite kroz gazu. 

Od vode koja se ocedila izmite 270 ml. i stavite u šerpicu. U originalnom recptu je naznačeno da se koristi obična voda i šećer, ali meni je greota ne iskoristiti sok od lubenice, kad već ima blagi ukus iste.

Vodi od lubenice dodajte 130 g. šećera i kuvajte sve od momenta kada proključa 5 minuta.

Ugasite vatru i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ostavite u frižider da se dobro ohladi na sat vremena.

Oceđenu lubenicu takođe stavite u frižider da se dobro ohladi jedno sat vremena.

Kada su se sastojci dobro prohladili umutite sneg od 1 belanca. 

Procedite sok od 1 limuna.

Promešajte oceđeno meso lubenice, sok od limuna i sok od vode i šećera.

Zatim celoj smesi dodajte sneg od belanaca i promešajte da dobijete ujednačenu masu.

Stavite celu smesu u aparat za sladoled i dalje postupite kao po uputstvu za pripremu sladoleda ili sorbetta.

Ako nemate aparat za sladoled celu smesu stavite u plastičnu činijicu sa hermetičkim poklopcem i ostavite u friz na pola sata.

Posle pola sata mikserom umutite celu masu, da razbijete eventualne kristale vode koji su se formirali.

Ponovo izravnajte celu masu i vratite u friz. 

Postupak ponovite 4 puta i vaš sorbetto od lubenice je gotov.




недеља, 7. јул 2019.

Tiramisu

Danas vam predstavljam jedan od najomiljenijih kolača u Italiji  njegovo veličanstvo Tiramisu. Dakle pre izvesnog vremena gledala sam ovde u Italiji gde živim jedan vrlo zanimljiv program u kome poznate ličnosti spremaju komplet ručak ili večeru od mezetluka, predjela, glavog jela do deserta, a sve to uz pomoć profesionalnih kuvara u pravoj, pravcatoj profesionalnoj kuhinji. Jedan kuvar je bio zadužen za meze, drugi za predjela, treći za glavno jelo a četvrti za desert. Ideja šta će se spremati je bila isključivo gosta te emisije, uz naravo sugestije i smernice kuvara, za one koji su bili dovoljno pametni i ne sujetni da poslušaju savete i smernice stručnjaka. Elem videviši da je ekipa dobro potkovana znanjem i umećem, mislila sam da će u celom serijalu emisija prodefilovati barem što se tiče slatkiša najrazličitiji i najkomplikovaniji deserti. Gledano logično, ako imate uz sebe profesionalnog kuvara, koji vam pomaže u kuvanju nećete siguro spremati nešto što možete spremiti i zatvorenih očiju, već ćete iskoristiti njegovu stručnost da spremite nešto što se ne bi usudili sami u kući da krenete da srpemate, a pritom iskoristite i sjajnu priliku da nešto novo naučite i da utvrdite znanje. Ali avaj, ništa od toga se nije desilo. 99% njih je pravilo Tiramisu. I svaki put su od strane žirija i gostiju restorana bile ovacije "O divota, evo ga Tiramisu" uz sve slatko coktanje. Mislim da se tih godina žiri najeo više ovog kolača, nego za ceo život do tada. Spremljena jela su ocenjivali tri člana žirija vrlo stručnih i kompetentnih, a koji su pritom na osnovu jela koja su im bila predstavljena pokušavali da odgonetnu karakter i ličnost koja ih je spremala. Razmišljanja su bila vrlo interesantna, nikada ne bih pomislila da naš lični odraz u kuvanju otkriva i našu ličnost.  Gosti restorana, koji su davali svoje mišljenje o prestavljenim jelima, šta im se više ili manje svidelo. Eto ovo vam od prilike dočarava koliko je u italiji ovaj kolač prosto bez premca. Jednu stvar da vam pojasnim što se tiče ovog kolača. Tiramisu se pravi isključivo sa piškotama, a krema je sastavljena od sira maskarpone, svežih jaja i šećera. Ne koristi se slatka pavlaka ili nešto slično. Pravi se od izuzetno svežih jaja koja nisu pasterizovana, ali kako znam da sigurno mnogi od vas strahuju da konzumiraju ne pasterizovana jaja, ja ću vam u ovom receptu dati obe verzije pripreme kreme, sa i  bez pasterizovanih jaja.  Eto raspričah se ja, pa da krenem polako sa receptom



Sastojci:


350 g. piškota može i malo više, zavisi koliki vam je činija u kojoj ćete slagati kolač
3 dl. crne kafe, (preporučljivo je koristiti kafu spremljenu u moki. Ovde imate moj članak kako se koristi Moka Italijana. Ako pravite pak tursku kafu, skuvajte kafu sa predviđenom količinom šećera, ostavite je da se ohladi i oprocedite kroz gazu.
10 supenih kašika šećera

Krema sa svežim jajima:


500 g. mascarpone sira
4 jaja
100 g. šećera
1 rakijska čašica ruma ili konjaka (može i ne mora)

Za posipanje:


gorki kakao

Priprema:


Skuvajte kafu, dodajte 10 supenih kašika šećera i ako želite ruma ili konjaka. Sve dobro promešajte da se šećer istopi i ostavite da se ohladi.

Ja sam koristila staklenu pravougaonu činiju veličine 35 x 20 cm. Vi možete bilo koju drugu veličinu, važno je da imate piškote za dva reda. Napravite probu sa jednim redom piškota pa vidite da li imate dovoljno. Tako ćete znati za sledeći put koja vam je činija potrebna.

Krema sa ne pasterizovanim jajima:


Odvojite belanca od žumanca i umutite belanca u čvrst sneg, sa dodatkom trunke soli.

Zasebno umutite 4 žumanca sa 100 g. šećera, dok ne dobijete svetlu buavu masu.

Kada su žumanca umućena, dodajte mascarpone, sve umutite, a zatim polako dodajte i sneg od belanca, prevrćući kremu varjačom od dole ka gore, da belanca ne bi splasla.

Slaganje:


Piškote možete slagati po dnu kako vam drago, važno je da imate što manje prelomljenih piškota.

Umočite svaku piškotu sa obe strane, na sekund u kafu i slažite na dno činije. Pazite da ne natopite puno piškotu, jer ćete u tom slučaju dobiti gnjecav kolač iz koga će kafa cureti na sve strane, a i piškote koje vrlo brzo i lako upijaju tečnost će vam se raspasti.

Kada ste poređali prvi red piškota preko njih stavite 1/2 kreme.

Na kremu istom tehnikom poslažite sledeći redi piškota.

Preko drugog reda piškota stavite drugu polovinu kreme.

Uz pomoć cediljke preko kolača pospite kakao, tako da je sve prekriveno i da se ne vidi krema.

Kakao mora biti gorak, ne onaj koji koristite za mleko.

Ovako složen kolač prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji preko noći, da se svi sastojci lepo sjedine i uravnoteže.

Krema sa pasterizovanim jajima:


Koristićete samo žumanca, od belanca možete napraviti neki drugi kolač. U odeljku Belanca možete naći sve recepte, za čiju pripremu su potrebna belanca.

Umute penasto 4 žumanca sa 40 g. šećera, dok masa ne postane svetla i buava.

U šerpici zagrejte 30 ml. vode sa 60 g. šećera i kuvajte na srednjoj temperaturi dok temeperatura ne dostigne 121 stepen. Za ovo će vam trebati kuhinjski toplomer, koji je po mom mišljenju neizostavan u svakoj modernoj kuhinji. Ne košta puno, a izuzetno je zgodan za ovakve situacije.

Povećajte brzinu kojom se mute žumanca i u tankom mlazu im dodajte sirup od šećera. Nastavite sa mućenjem, dok se žumanca ne ohlade.

Kada su se žumanca mućenjem ohladila počnite da dodajte kašiku, po kašiku sira maskarpone, dok ne utrošite svih 500 g.

Recept nastavite kao i kod klasičnog tiramisua.

Natapajte piškote u zašećerenu, ohlađenu kafu sa ili bez ruma i konjaka,

Poređajte ih na dno činije, preko sipajte pola kreme, preko kreme drugi red piškota, pa opet krema i na kraju pospite gorkim kakaom.

















недеља, 30. јун 2019.

Pileće grudi u senfu

Pileće grudi, ovako spremljene su vrlo softne i ukusne. Kada se vratite kući sa posla, mrtvi umorni  i nije vam do spremanja, brzina ovog recepta i njegov ukus će vas sigurno osvojiti



Sastojci:


400 g. pilećih grudi
3 supene kašike senfa
5 supenih kašika mleka
malo maslinovog ulja
so, biber
peršun

Priprema:


Pileće grudi iseći na šnicle.

U činijici promešati 3 supene kašike senfa sa 5 supenih kašika mleka.

U tiganj staviti malo maslinovo ulja i kada se ugreje staviti šnicle od pilećih grudi.

Preko šnicli četkicom stavite 1/2 kreme od senfa i mleka.

Smanjite vatru i ostavite ih tako 4 minuta.

Zatim okrenite šnicle i preko njih sipajte ostatak kreme od senfa i mleka.

Dodajte soli i bibera i krčkajte na tihoj vatri još 4 minuta.

Na kraju ugasite vatru i dodajte sitno seckan peršun.

Napomena: Ako vam se krema u toku krčkanja mnogo zgusnula, slobodo je razredite sa još malo mleka.

Poslužiti šnicle uz neki lagan prilog od dinstanog povrća, slatu, krompir pire ili kuvani pirinač.








недеља, 23. јун 2019.

Slata sa krompirom i jogurtom

Divna i osvežavajuća salata koja vam može zameniti komplet obrok u ove vrele letnje dane



Sastojci:


600 g. krompira
2,5 dcl jogurta grčkog ili nekog malo gušćeg jogurta
vlašac
250 g. kuvane piletine
peršun
so, biber
2 kafene kašičice senfa

Priprema:


Obariti krompir u slanoj vodi.

Ostaviti da se ohladi, oljuštiti i iseći na parčad.

Kuvano pileće meso (ja sam pravilia supu od pilećih leđa, pa sam iskoristila meso) iseckati na parčad, veću ili manju kako vam se više sviđa.

Sitno oseckati vlašac i peršun.

U 2,5 dcl. jogurta sipati 2 kafene kašičice senfa, so, biber i sve dobro promešati.

Na kraju sjediniti krompir, piletinu jogurt, vlašac i peršun.

Napomena:


Ovu salatu možete praviti sa bilo kojom vrstom kuvanog mesa, a možete meso i izostaviti. Dobićete isto tako vrlo ukusnu salatu.

уторак, 11. јун 2019.

Rolovana svinjska pečenica sa pestom od mirođije

Ovom prilikom vam predstavljam ovaj izuzetno ukusan i dekorativan rolat od svinjske pečenice uz dodatak pesta od mirođije.



Potrebno:


800 g. svinjska pečenica
200 g. špeka ili pršute
3 jaja
senf
1 veza peršuna
1 veza mirođije
par listova bosiljka
6 listova zelene salate puterice. U originalnom receptu je navedena lattuga, u koju spadaju 9 vrsta zelene salate. Lattuga Ovde možete pogledati više vrsta lattuge i izabrati ono što vam je dostupno.
1 čen belog luka
1 dcl. belog vina
so, biber
maslinovo ulje

Priprema:


Očistite svinjsku pečenicu od masnoća i počnite da ga secete kružno, tako da dobijete dugački pravougaonik.

Meso blago istucite tučkom za meso.

Meso posolite i premažite senfom, kojeg dobro utrljajte u meso.

Isecite na listove 200 g. špeka ili pršute.

3 jaja skuvajte, ohladite i iseckajte na kockice.

Sitno iseckajte vezicu peršuna.

Obložite unutrašnjost karea sa 1/2 od količine pršute ili špeka.

Preko stavite sekcana kuvana jaja, peršun i sve dobro pobiberite.


Urolajte meso, obložite drugom polovinom isečenog špeka i zavežite kuhinjskim kanapom.


Na malo maslinovog ulja prepržite rolovano meso sa svih strana, dok se ne zarumeni.

Zalite sa 1 dl. belog vina i krčkajte da vino ispari.

Prebacite rolat u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni i pecite 35 do 40 miuta povremeno prevrćući rolat.

Dok se rolat peče u rerni dobro operite 6 listova slate.

Stavite u jednu šerpicu vodu da proključa, a u drugu stavite vodu sa ledom.

U ključalu vodu spustite listove zelene salate istavite da se kuva par 2 d 3 minuta, dok ne omekša i izgubi svoju čvrstinu.

Zatim salatu odmah prabacite u vodu sa ledom, da bi zaustaviili njeno dalje kuvanje.

Kad se salata ohladila ocedite je i isecite na par delova.

U seckalicu stavite salatu, vezu mirođije, par listova zelene salate, 1 čen belog luka i malo maslinovog ulja.

Sve umutite u kremastu masu. Ako vam je masa mnogo cvrsta dostaje još maslinovog ulja.


Izvadite pečeni rolat i ostavite 15 minuta da se meso stiša.

Secite ga na šnite i servirajte sa sosom od mirođije.





петак, 7. јун 2019.

Crostata sa voćem

Danas vam preporučujem da napravite ovaj divan kolač sa voćem. Crostata je tipični italijanski kolač koji se pravi od masnog testa i najčešće se pravi sa voćem i kremom ili sa nekom od marmelada ukrašeno karakterističnim ispreplatanim trakama od masnog testa na vrhu kolača. Ja sam ga pravila sa jagodama, malinama i borovnicama, a vi možete koristiti i neko drugo voće koje imate banane, kajsije, breskve, kivi, trešnje, grožđe, kupine



Sastojci za testo:


250 g. brašna tipa "00"
125 g. šećera
1/2 rendane korice od 1 limuna
135 g. putera
1 jaje
1 žumance
trun soli

Sastojci za kremu:


2,5 dcl. slatke pavlake
250 g. sira mascarpone
6 supenih kašika šećera u prahu
ukus vanile

Priprema:


Prosejati 250 g. brašna, pa mu dodati 125 g. šećera, trun soli i sve promešati.

Napraviti udubljenje u brašnu dodati 1 celo jaje, jedno žumance, rendanu koricu od 1/2 limuna i 135 g. putera sečenog na kockice.

Umestiti testo.

Kada su se svi sastojci lepo sjedinili uviti testo u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena.

Posle sat vremena, izvaditi testo iz frižidera, dobro pobrašniti radnu površinu premestiti testo samo dva tri puta.

Testo pobrašniti i odozgo i  i razviti ga oklagijom u krug veći nego što je veličina pleha, tako da dobijete testo koje će oblagati i stranice pleha. Ja sam koristila okrugli pleh za tart veličine 24 cm, a vi možete koristiti i pravougaoni ili koji već imate.

Testo staviti u pleh koji ste prethodno premazali puterom i posuli brašnom. Višak brašna otresite iz kalupa.

Obložite dno i ivice kalupa i dno testa izbockajte viljuškom, da vam ne bi prolikom pečenja nadolazilo testo.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici, bez upotrebe ventilatora na 180 stepeni 20 do 25 minuta.

Pečeno testo izvadite iz rerne i ostaviti da se prohladi.

Kada se testo prohladilo umutite 250 g. mascarponea sa 6 supenih kašika šećera u prahu i ukusom vanile.

Zastebno umutite 2,5 dl. slatka pavlake i u umućenu pavlaku polako dodajte mućen mascarpone prevrćući masu od gore ka dole, dok se sve lepo ne sjedini. Probajte da li vam je dovoljno slatka krema po vašem ukusu, ja sam pravila manje slatku kremu. Ako vam fali šećera slobodno dodajte još i dobro promešajte.

Gotovu kremu sipati u tart. Poravnati kremu i ukrasiti voćem.

Napomena: Ako želite dakoristite voće koje je sečeno na parčad, a koje prilikom stajanja oksidira, tipa banane, breskve, kivi posloženo voće premažite jednim od sledećih preliva, koje će ga zaštititi da ostane sveže.

Preliv za sečeno voće:


Prva tehnika je:


Kupiti preliv za torte na bazi želatina, postupiti po uputu na kesici i četkicom premazati voće, samo voće, nema potrebe premazivati kremu.

Druga tehnika je:


Koristiti kombinaciju marmelade i vode, znači premaza od voća koje je prethodno ispasirano i nema parčića voća prilikom kuvanja. Razliku između džema, pekmeza i marmelade možete naći ovde Džem, prekmez, marmelada razlike

Na 3 kašike marmelade dodajte 1 supenu kašiku tople vode promešajte da se marmelada razredi i četkicom premažite voće. Ne znam koliko vam je gusta marmelada koju ćete koristiti, tako da ako je mnogo gusta možete razrediti sa dodatnom vodom. Svrha je zaštititi voće, a ne premazati ga gustom marmeladom. Ako nemate marmeladu, već pekemz koji je pravljen sa parčićima voća, posle dodavanja vode, premaz procedite kroz cediljku.

Ostavite u frižideru da se sve stegne par sati.






субота, 25. мај 2019.

Čufte u sosu od paradajza

Ovo su moje omiljene ćufte alla Italiana. Obogaćene sa šunkom ili mortadelom uz dodatak začina i parmezana su mi daleko ukusnije od naših klasičnih ćufti



Sastojci za ćufte:


500 g. mlevenog mešanog mesa
1 jaje
peršun
so, biber
1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića
100 g. mortadele ili praške šunke
80 g. Parmigiano Reggiano 
60 g. hleba
malo mleka
prezla
1 l. paradajz Passata ili gustog soka od paradajza
2 čena belog luka
maslinovo ulje
bosiljak

Priprema:


Staviti 60 g. hleba da se natapa u mleku.

Ocediti hleb od mleka i rastresti ga u mrvice. 

100 g. Mortadelle ili praške šunke iseći na sitne kockice. 

U meso dodati hleb, 1 jaje, seckanu šunku ili mortadelu, 1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića, 80 g. rendanog Parmiggiano Reggiano, so, biber, sitno seckan peršun. 

Sve dobro umesiti, staviti u vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti masu da odstoji u frižideru 30 minuta.

Za to vreme na malo maslinovog ulja blago propržiti dva čena belog luka, tek tolko da dobije plikove, ne sme da požuti. Izvaditi beli luk.

Dodajte 1 l. passate od paradajza, dodati bosiljak i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta.

Izvaditi meso iz frižidera i praviti male ćufte. 

Svaku ćuftu uvaljati u prezlu i pritisnuti malo rukama sa svih strana, da se prezla lepo prilepi za ćuftu.


Kada su vam gotove sve ćufte staviti ih u paradajz.

Kuvati ćufte još 30 minuta na tihoj vatri vatri.

Ćufte poslužiti uz dodatak kuvanog krompira ili pirinča ili samo sa domaćim hlebom i nekom salatom.

Ćufte spremljene na ovaj način su mekane kao duša i izuzetno ukusne.






среда, 22. мај 2019.

Knedle od džigerice

Pre par godina dok sam šetala Neimarom palo mi je na pamet da potražim kuću tatinih prijatelja. Tetka Sofija i čika Nikola imali su prelepu staru vilu na Neimaru i divno, veliko dvorište u kojem sam se ja sa uživanjem igrala. Sad kad se setim tetka Sofija mi je bila neki rod sa mamine strane, šta i kako ne sećam se više. Uopšte cela mamina rodbina, nije bila baš u nekim idiličnim odnosima, kao druge familije. Kad se setim boravka u njihovoj kući, setim se i tetka Sofijinih pilećih supica sa kuvanim bubcima i supa sa knedlama od džigerice. Moja mama nikada nije u supe stavljala bubce i knedle od džigerice i to mi je bilo vrlo neobično. Kako mama nije bila više živa, nisam mogla ništa ni da je pitam, kako i zašto, ali sam zato kod tetka Sofije te supe vrlo rado jela. Sećam se i moj oca koji je stajao na vratima kuhinje i žalio se tetka Sofiji: "Vidi kako lepo jede, a kod kuće ništa neće da pojede".Na žalost kako sve u životu prolazi, tako je sada na mestu gde je bila prelepa stara vila iznikla nova zgrada sa stanovima. Malo me žacnulo nešto u srcu, al onda shvatim da mi uspomene niko ne može uzeti. Njih dovoje odavno više nisu među nama, ali ih se uvek rado setim



Sastojci:


250 g. pileće, teleće ili jagnjeće džigerice (moja kombinacija je bila pileća džigerica i pileća srca, tako mi je bilo u pakovanju koje sam kupilia)
1 supena kašika masti
1 glavica crnog luka
2 jaja
biber, so
peršun
2 supene kašike prezle

Priprema:


Na 1 supenoj kašici masti propržiti 1 glavicu sitno seckanog crnog luka, dok luk ne svene.

Ostaviti da se luk prohladi.

Džigiericu očistiti od žilica i iseckati na sitno u multipraktiku.

U šerpu sa lukom dodati džigericu, dva žumanca, sitno seckani peršun, so, biber.

Sve promešati. 

Umutiti sneg od 2 belanca sa trunom soli.

Dodati smesi od džigerice, mešati prevrćući smesu od gore na dole da se belanca ne raspadnu i na kraju dodati i 2 supene kašike prezle.

Kafenom kašičicom vaditi knedle i spuštati ih u vrelu supu i kuvati ih dok ne omeknu.




субота, 18. мај 2019.

Škembići za deset

Maj mesec, taman sam se ponadala da će nas sunce ogrejati, kad ono šipak. Hladno, tmurno, kiša ne prestaje danima, vetruština ne popušta i eto dva koraka nazad i vraćam se jesenje - zimskoj hrani. Da mi je da prespavam ovo vreme, ko meče, pa da me probude na sunčanih 25 stepeni, uz hladnu nes kafu i cvrkut ptica. Elem šta je tu je, jesti se mora, posle raznoraznih skorašnjih ličnih turbulencija ovi škembići su mi vratili osmeh na lice 



Sastojci:


800 g. škembića - tripa očišćenih, prokuvanih 
1 sveža kobasica 100 g.
70 g. pršute
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 lista salvije
1 grana ruzmarina
2 lista bosiljka
10 g. koncentrata od paradajza
250 -300 g. paradajz pelata ili manja konzerva pelata
maslinovo ulje
korica pršute (nije obavezno)
1 ljuta papričica
so

Priprema:


Ako imate koricu pršute, stavite je u šerpu da otpusti malo svoje masnoće i zamiriše. Ja koricu pršute ili pančete nikad ne bacam, već ih isečem i čuvam u frizu. Odlične su za spremanje čorbi, variva, daju odličan ukus jelu. Ako nemate koricu pršute preskočite ovaj deo i nastavite sa upržanjem crnog luka i maslinovog ulja.

Za to vreme sitno isecite 1 glavicu crnog luka, 1 čen belog luka, isecte sitno i ruzmarin (samo iglice), 2 lista bosiljka i 2 lista salvije.

Kad je korica počela da cvrči i da otpušta svoju masnoću dodajte malo maslinovog ulja i dodajte sitno seckani crni luk.

Upržite dok luk ne svene, a zatim dodajte seckani beli luk i začine i takođe propržite par minuta, stalno mešajući, da vam luk i začini ne zagore.

Isecite na kockice i 70 gr. pršute i dodajte luku. Propržite par minuta. 

Zatim skinite opnu sa kobasice, iznječite je viljuškom i dodajte da se uprži sa ostalim sastojcima.

Kada se i kobasica upržila dodajte škembiće sečene na listiće. Mi ovde imamo pakovanja sa već prokuvanim škembićima i isečenim na trake. 

Dodajte 1 čašu mlake vode i ostavite da krčka 5 do 10 minuta na jačoj vatri. Mešajte povremeno. 

Videćete da je na kraju sva voda isparila.

Zatim dodajte 10 g. koncentrata od paradajza.

Paradajz pelat iz konzerve prethodno izgnječite rukama i takvog ga dodate ostalim sastojcima. 

Dodajte jednu ljutu papričicu i jednu kafenu kašičicu soli.

Zalijte sve sa još jednom čašom tople vode, poklopite i ostavite da krčka na tihoj vatri narednih sat vremena.

Povremeno promešajte. 

Po proteku jednog sata otklopite i ostavite da se još malo zgusne, ako imate višak tečnosti. Meni je lično bilo taman gusto kada sam otklopila, tako da sam odmah servirala.


петак, 19. април 2019.

Štanglice sa parmezanom

Bliži se Uskrs, ove štanglice su odlične za jedno lepo meze za vašu trpezu. Ja sam koristila prilikom pripreme Pecorino Romano i bile su mi dosta pikantne. Za nežniji ukus preldažem vam Parmigiano Reggiano 



Sastojci:


100 g. brašna tipa "00" + za razvlačenje testa
80 g. rendanog parmezana Parmigiano Reggiano ili Pecorino Romano
130 g. putera
30 g. mleka
1 žumance
biber

Za posipanje:


1 belance
seme susama i lana

Priprema:


130 g. putera isecite na kockice i smekšajte na pari, dok se ne istopi.

Prosejte 100 g. brašna i napravite udubljenje.

Upsijte tečni puter, rendan parmezan, žumance i bibera. Ove štanglice u kombinaciji bibera i parmezana vrlo pikantne.

Umesite testo.

Na radnu površinu pospite brašno i umesite testo još jednom. Testo će vam biti dosta mekano, jer je puter bio u tečnom stanju, tako da se nemojte brinuti.

Staviti testo u prozirnu foliju i držati u frižideru sat i po vremena.

Zatim ponovo premesiti testo, razvući ga debljine 4 do 5 cm i seći štanglice.

Mala napemena je da će se ove štanglice malo skupiti prilikom pečenja.

Umutiti sneg od belanca i premazati štanglice.

Na kraju štanglice posuti susamom i lanom.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici sa uključenim ventilatorom na 180 stepeni dok lep ne porumene nekih 15 minuta. 

Pečene štanglice ostaviti da se prohlade i servirati.

Primetili ste da u ovom receptu ne navodim so. Parmigiano Reggiano ili Pecorino Romano u zavisnosti za šta se odlučite su sami po sebi vrlo slani, tako da vam so uopšte nije potrebna.


понедељак, 15. април 2019.

Kolač od belanca sa čokoladom

Večito pitanje, šta raditi sa viškom belanca, a da nisu puslice ili komisbroth? Evo jednog lepog kolača sa čokoladom, koji neodoljivo miriše na narandžu. Na slici se vidi kolač od pola mere koji sam pekla u kalupu za komisbroth i ispale su mi divne štanglice



Sastav:


7 belanca
100 g. šećera
150 g. badema
150 g. čokolade 
rendana korica od 2 narandže
1 kafena kašičica praška za pecivo

Za premazivanje kalupa:

puter i brašno

Priprema:


150 g. badema samleti.

150 čokolade izrendati na krupnije rende.

Penasto umutiti 7 belanca sa mrvom soli. 

Kada ste umutili sneg od belanaca dodati polako šećer i mutiti dok ne utrošite sav šećer i dobijete sjanu masu.

Dodati 1 kafenu kašičicu praška za pecivo i rendanu koricu od 2 narandže.

Isključiti mikser i polako dodati 150 g. mlevenog badema i 150 g. rendane čokolade, prevrčući celu masu od gore ka dole, da vam se sneg od belanaca ne bi raspao.

Kalup za komisbroth dobro namazati puterom i posuti brašnom. 

Otresti višak brašna, usuti masu u kalup i sve poravnati.

Peći u prethodno zagrejanoj pečnici na 180 stepeni 30 minuta.





субота, 13. април 2019.

Tart sa lemon curd kremom

Opet se pravimo Englezi. Lemon curd je engleska crema od limuna. Razne su varijante kako napraviti lemon curd, ali svi oni imaju četiri glavna sastojka: jaja cela ili samo žumanca, šećer, puter i limun korica i sok ili samo sok od limuna. Ovaj tart je lepo počeo, a završio se mojim negodovanjem "Uh bre što je ovo slatko, ne mogu ni da ga progutam".  E onda je u pomoć došla mućena slatka pavlaka i eto spasila sam tart, od totalne propasti i na kraju je ispala jedan delikatan i vrlo ukusan desert



Sastojci:


Za tart:


250 g. brašna
125 g. putera
125 g. šećera
1 jaje
1 žumance
rendana kora od 1 limuna


Za preslatki lemon curd:


3 jaja 
2 limuna
225 g. šećera
60 g. putera


Dodatak:


250 ml. slatke pavlake

Priprema:


Pre početka pripreme 125 g. putera iseći na kockice i ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša. Proces možete ubrzati tako što ćete ga staviti na par sekundi u mikrotalasnu pećnicu.

Prosejati 250 g. brašna i napraviti udubljenje.

Dodati rastopjen puter, 1 jaje, 1 žumance i 125 g. šećera i rendanu koricu od 1 limuna.

Dobro umesiti testo.

Napraviti kuglu od testa, uviti ga u providnu foliju i staviti na sat vremena u frižider.

Za ovaj tart trebaće vam kalup veličine od 22 do 24cm, tako da razvijte testo veće od veličine kalupa da biste imali dovoljno testa i za stranice tarta.

Tart peći u prethodno zagrejanoj pečnici na 180 stepeni 15 minuta, dok ne dobije lepu rumenu boju. 

Pečeni tart ostavite sa strane i počnite da pravite lemon curd.

Iscedite sok od 2 limuna.

U jednu šerpicu stavite sok od 2 limuna, 200 g. šećera i 60 g. putera isečenog na kockice.

Stavite sve da se kuva na pari dok se šećer skroz ne istopi.

Vrlo je važno da prilikom kuvanja na pari voda ne sme nikako da dodiruje dno šerpe u kojoj se kuva sirup. 

Ostavite sok sa limunom sa strane da se prohladi.

Kada se sok sa limunom prohladio penasto umutite 3 cela jaja.

Mutite i dalje jaja i polako sipajte kutlaču sirupa, nastavite da mutite i dodajte posle par trenutaka sledeću kutlaču, dajuću vremena kremi da se mućenjem između dve kutlače sa sokom malo prohladi. Mutite tako dok ne utrošite ceo sirup.

Zatim celu masu sa jajima i sirupom prespite u šerpicu u koji se kuvao sirup i nastavite da kuvate na pari, stalno mešajući.

E sad se naoružajte strpljenjem, jer će vam trebati jedno, 20-ak minuta dok se krema ne skuva i ne zgusne.

Videćete da će dok se polako kuva bela penica sa površine će polako nestajtati, a krema će početi polako da se zgušnjava.

Kada se krema lepo zgusnula ostavite je sa strane da se potpuno ohladi.

Umutite slatku pavlaku bez šećera.

Dodajte pavlaku ohlađenoj kremi od limuna polako prevrčući celu masu varjačom od gore na dole, dok se sve lepo ne sjedini.

Ovu kremu sipajte na tart, poravnajte i ostavite u frižider da se stegne. 

Možete ostaviti malo kreme sa strane za ukrašavanje. 

Ako želite da napravite moj Lemon curd recept možete naći ovde: Lemon curd





Lemon curd engleska krema od limuna

Iskreno vam preporučujem da napravite ovu divnu kremu, koju možete koristiti za premazivanje keksa, tosta, kolača, kao sastojak u drugim kremama. Razni su postupci pravljenja ove kreme, može biti manje ili više slatka, zavisno od vašeg ukusa. Ja lično ne volim preslatke kolače, pa sam i ovu kremu prilagodila svom ukusu



Sastojci:


120 ml. soka od limuna to je od prilike sok od 2 limuna
100 g. šećera
60 g. putera
3 jaja

Priprema:


U šerpicu stavite 120 ml. soka od limuna, 100 g. šećera i 60 g. putera sečenog na kockice.

Kuvajte na pari dok se šećer skroz ne istopi. Videćete da kada vučete varjačom, da nećete više osećati grumuljice šećera.

Ostavite tečnost od limuna da se malo prohladi.

U mikseru penasto umutite penasto 3 jaja.

Kada su jaja penasto umućena polako dodajte kutlaču po kutlaču sirupa sa limunom.

Između svake sipane kutlače malo sačekajte, da bi dali vremena kremi da se mućenjem prohladi, da vam se u suprotnom jaja od toplote ne bi skuvala.

Tako postupajte dok ne utrošite svu tečnost.

Zatim sve ponovo prespite u šerpicu u kojoj ste kuvali sok od limuna i vratite da se kuva na pari.

Vodite računa da vam voda ispod serpice kada ključa nikako ne dodiruje dno šerpice sa kremom.

Sad se naoružajte strpljenjem jer će vam trebati od prilike 20 minuta da vam se krema zgusne. Videćete da će polako početi da vam se gubi bela penica sa površine, a krema će početi polako da se zgušnjava. Stalno mešajte.

Videćete i sami kada se krema lepo zgusne, odmah je sklonite sa vatre. 

Možete je tako vrelu sipati u vrelu teglu, poklopiti i ostaviti da povuče vakum. Na taj način vam se može duže vremena sačuvati u frižideru.

U frižideru se može sačuvati par dana. 




среда, 10. април 2019.

Punjeni plavi patlidžan

Ovo je recept za plavi patlidžan punjen na sasvim drugačiji način, od onog na koji smo navikli, reklo bi se da je "alla Italiana". Rezultatom sam i više nego zadovoljna, a mogu vam reći da za male pare možete imati divan ručak





Sastojci:


2 patlidžana
1 luk arpadžik ili ako nemate 1/2 glavice crnog luka
1 praziluk samo beli deo. Ceo beli deo ako je praziluk tanji, ili 1/2 belog dela praziluka ako je deblji
1 šargrarepa
2 čena belog luka
maslinovo ulje
biber
300 g. mesa od kobasica
1/2 dcl. belog vina
100 g. sira Philadelphia ili kisele pavlake sa 24% mlečne masti
majčina dušica, origano i žalfija
parmezan 1 supena kašika mada nije obavezno
prezla odokativno


Priprema:


Sitno iseckati luk arpadžik ili crni luk u zavisnosti šta imate.

Praziluk iseći na kolutove. (Namerno sam vam dala dve mere za praziluk, jer ovde kod nas je praziluk nekada vrlo tanak, a nekada je bar dva puta deblji, pa se po tome regulišite)

Šargarepu očistite i izrendajte je na krupnije rende

Beli luk isecite na sitno.

Na maslinovom ulju propržiti na tihoj vatri seckani arpadžik, praziluk, šargarepu i beli luk.

Uzeti 300 g. kobasica i skinuti im providnu kožicu i izvaditi meso.

Kad je povrće svenulo dodati 300 g. mesa od svežih kobasica i propržti ga sa provrćem.

Za to vreme plavom patlidžanu odseći deo prema dršci.

Zatim patlidžan iseći po dužini i izdubiti mu sredinu. Sredinu iseckati na sitne kockice.

Stalno mešati i gnječiti meso kobasice viljuškom, da se ne bi stvorile grudvice.

Kada se meso propržilo zaliti ga sa 1/2 dcl. belog vina i sačekati da vino ispari.

U proprženo meso dodati sitno seckanu sredinu patlidžana i dinstati dok patlidžan ne svene.

Regulistati biber i osaviti sve na stranu da se masa prohladi.

Pleh od rerne treba prekriti papirom za pečenje, ali pre toga papir dobro pokvasite vodom, a zatim ocedite.

Stavite u čašu malo maslinovog ulja i unutrašnjost svakog patlidžana blago premažite četkicom sa maslinovim uljem. Patlidžan ima tu osobinu da vrlo lako upija maslinovo ulje, zato je najbolje raditi četkicom, da se u suprotnom ne bi napio sa puno maslinovog ulja, i kao rezultat imaćete na kraju vrlo masno i teško jelo.

Patlidžan poređajte po plehu sa unutrašnjom stranom okrenutom na gore i pecite u prethodno zagrejnoj pećnici na 200 stepeni i sa uključenim ventilatorom.

Pecite patlidžane nekih 30 minuta, dok ne dobiju blago rumenu boju, znaćete kada je kraj, jer će vam cela kuhinja zamirisati na pečeni patlidžan.




U prohlađenu masu od kobasica stavite 100 g. sira Philadelphia ili kisele pavlake sa 24% mlečne masti, dodajte seckane žafije, majčine dušice i origana.

Sve promešajte i dodajte ako želite parmezan. Ja ga nisam dodala iz već poznatih razloga, da ne ponavljam ko Švaba tra la la sto puta istu stvar i reći ću vam da je  rezultat dličan i bez dodavana parmezana.

U svakom slučaju da li ste dodali parmezan ili ne, tek sad probajte jelo da li je dovoljno slano i regulišite so, jer su i kobasice u samoj svojoj pripremi slane. Meni so nije trebala.

Napunite patlidžan smesom od kobasica i poravnajte.




Odozgo sipajte prezle, da prekrije celu masu.

Stavite u prethodno zagrejanu pečnicu na 200 stepeni nekih 30-ak minuta, dok vam se na površni ne stvori lepa korica

Pazite nemojte preterati sa pečenjem, da ne bi sve isuviše prosušili.

Ja sam servirala ovaj patdližan sa Ljuta salata od šargarepe, i to mi je odlična kombinacija, a vi možete uz neku lepu salatu ili krompir pire na primer.



понедељак, 8. април 2019.

Englesko uskršnje pecivo ili ti Hot cross buns

Bliži se Uskrs i sve mi se čini da ćemo se mi ukućani ovih dana praviti Englezi. Već par dana mi se vrte po glavi neke poslastice iz tog dela sveta, da ih probam, pa da kažem svoju. Počinjem sa ovim divnim, mirisnim pecivom. E baš to, mirisno me je privuklo da ga pravim, cimet, muškatni oraščić i đumbir, cela kuća miriše dok se peku. Pogotovu što sam ja veliki, ali baš veliki ljubitelj cimeta i muškatnog oraščića, a sa đumbirom sam na "dobar dan kako ste?" više manje. Karakteristika ovih peciva je da se ukrašavaju krstom na vrhu. Ja sam počela da iz šaram krstom, pa mi je to nekako bilo tužno i onda sam krenula malo da šaram. Šta ću, imala sam viška paste, greota da se baci. Veruje se da je ovo pecivo nastalo u 14 veku, kada su ih engleski monasi delili siromašnima baš na Veliki petak. Od tuda valjda i karakteristično ukrašavanje krstom. Da li ste čuli da je neko jelo ikada bilo zabranjeno? E ovo baš jeste. Naime, za vreme vladavine kraljice Elizabete I tadašniji glavnokomandujući trgovaca grada Londona doneo je uredbu kojom se pekarima zabranjuje pravljenje  bilo koje vrste začinjenih peciva, sem za Božić, Veliki petak i u slučaju sahrana. Na sreću ova zabrna nije važila za domaćinstva, tako da se tradicija pravljenja Hot cross buns nastavlja. Zabrana je trajala sve do 17. veka. Verovalo se da ova peciva spremljena na Veliki petak doprinose ozdravljenju bolesnika, da na brodu štite brod od brodoloma. Takođe je postojalo verovanje da ovaj hlepčić obešen u kuhinji čuva kuću od požara.  Eto malo istorije koje sam pronašla na Wikipedii i uvek sam nanovo zapanjena kako neki narodi ljubomorno čuvaju istoriju svojih narodnih jela još od 14 veka, pa malo li je? 



Sastojci:


175 g. brašna Manitoba
150 g. mekog brašna "00"
120 ml. mleka
50 g. putera
50 g. šećera
30 g. suvog grožđa
6 g. svežeg kvasca
1 jaje
malo soli
1/2 kafene kašičice cimeta
na vrh kafene kašičice muškatno ograščića
1/2 kafene kašičice đumbira u prahu
1 narandža

Za šaranje:


40 g. brašna
30 ml. vode
ekstrakt vanilije

Za premaz:


1 žumance + 1 kafena kašičica mleka
med


Priprema:


Prosejati 175 g. brašna Manitoba i 150 g. mekog brašna. 

U vangli promešati oba brašna i dodati im 50 g. šećera, rendanu koricu od 1 narandže.

Takođe u drugoj činijici promešati cimet, muškatni oraščić i đumbir.

120 ml. mleka smlačiti i podeliti na dva dela. 

U prvom delu dodati 6 g. svežeg kvasca i razmutiti, a u drugom otopiti 50 g. putera.

Uključiti mikser i brašnu i šećeru prvo dodati smesu sa razmućenim kvascem, zatim dodati celo jaje, malo soli i mešavinu od cimeta, muškatnog oraščića i đumbira.

Na kraju dodati i mleko u kome je istopljen puter.

Mutiti masu mikserom celih 15 minuta. 

Videćete da će se na kraju mućenjem testo koje je u početku bilo slepljeno za zidove vangle skroz odbojiti od vangle i skupiti u sredinu. 

Testo poklopite providnom folijom i ostavite da narasta narednih 5 do 6 sati. 

Za to vreme ocedite sok od 1 narandže i nalijte njim 30 g. suvog grožđa.

Kada je testo lepo naraslo, staviti ga na pobrašnjenu radnu površinu. 

Suvo grožđe ocediti od soka od narandže i dodati testu. 

Testo premesiti vrlo kratko, tek toliko da suvo grožđe zađe lepo u testo.

Izmeriti testo i podeliti ga na 9 jednakih delova.

Svaki deo izvaljati u kuglicu i postaviti je na pleh prethodno obložen papirom za pečenje.

Ostaviti kuglice da narastu još jedno sat, do sat i po vremena.

Premaz:


Svaku kuglicu premazati mešavinom žumanca i 1 kafene kašičice mleka.

Ostaviti da se žumanca malo prosuše.

Šaranje:


Za šaranje umutiti 40 g. brašna sa 30 ml. vode i malo ekstrakta od vanile, dok ne dobijete glatku masu, bez grudvica.

Masu stavite u poslastičarsku kesu za ukrašavanje, na vrh stavite najuži otvor koji imate i počnite šaranje. 

Pecivo pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 30 minuta.

Napomena:


Ako želite da vam peciva budu blago rumene boje, a ne ovako tamna kao moje, posle 20 minuta pečenja prekrijte pecivo alu folijom i nastavite pečenje narednih 10 minuta.

Kada je pecivo pečeno, još vrelo ga premažite medom.