субота, 8. септембар 2018.

Moka Italijana

Moka je u Italiji naša džezva za kafu. Moke se prenose sa generacije na generaciju, ja lično imam moke od moje teta Mimi koje su stare barem pola veka. Prave se isključivo od aluminijuma i osim gume koja se menja posle par godina upotrebe neuništive su. Evo kratkog, mada kod mene obično kratkog nema, vodiča za moku, sa osvrtima na neka od osnovnih pravila.




Tokom decenija bile su istog oblika, onda su dizajneri počeli malo da ih zaobljavaju, izdužuju, spolja farbaju. Tako da je sad to stvar ličnog ukusa, kome se koja moka više sviđa. Gospodin Alfonso Bialetti je otac moke i ona je kao takva prvi put proizvedena 1933. godine, a kasnije 1950. godine kao takva patentirana kao proizvod "Made in Italy". Bialetti moka se prepoznaje po čovečuljku sa leptir mašnom i podignutom desnom rukom koji je nacrtan na moki. Proizvedena je u više od 150 miliona primeraka, zamislite samo u koliko kuća se širio miris kafe iz moke širom sveta. Jer gde ima Italijana ima i moke, ostali po želji. 

Jednu stvar odmah da razjasnim, moka nije nikako expresso kafa. Za expesso su potrebne posebne mašine za kafu, koje koriste visoki pritisak i paru, na sasvim drugačiji način i samim tim i ukus expressa je mnogo jači, stoga se epresso kafa sastoji od dva srka i kraj. Zadnjih decenija su proizvedeni i kućni aparati za pravljenje expresso kafe, ali po mom mišljenju to nikada nije ona kafa kao što je prave u vašem omiljenom baru. I jedna i druga vrsta kafe su izuzetno jake, iz tog razloga se servraju u malim šoljicama veličine naše rakijske čašice i lekari ne preporučuju više od 2 kafe moke ili expressa na dan, u suprotnom će srce početi da vam lupa kao ludo od koncentracije kafeina koju ste uneli.

Delovi moke:


  1. donji deo gde se sipa voda
  2. donje sito
  3. gorni deo moke

Gorni deo moke je sastavljen od: 

  1. gornjeg sita koje ima mnogo sitnije rupice od donjeg sita i koji osigurava da vam u moku na kraju kuvanja izađe samo kafa, a ne i soc od kafe.
  2. gume koja drži gornje sito za gornji deo moke

Što se tiče ove druge fotografije na kome je prikazano sito gornjeg dela moke i guma, jedini deo koji tokom godina može da se ošteti je guma i u prodavnicama gde se prodaju moke sigurno imaju i gumica za prodaju. Dešava se da nekom treba i sito gornje ili donje, da se polomila ručica, ali to se ređe događa. 

Moke se proizvode za 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 i 18 šoljica. 

Kafa za moku je krupnije mlevena nego kafa za tursku kafu. Tako da nemojte nikada pokušavati da stavite sitno mlevenu kafu za tursku kafu u moku, jer če tako fino mlevena kafa uči u sito sve ćete zapušiti i napraviti dar mar. Na sledećoj fotografiji ću vam pokazati od prilike veličinu mlevene kafe, ako se odlučite da meljete sami kafu. Mada vam ja preporučujem i kupite već gotovu kafu za moku i nećete imati problema.

Još jedna napomena ako kupujete kafu italijanskih proizvođača na pakovanjima je napisano da li je kafa za moku ili za expresso kafu. E sad, caka je u tome da prilikom pravljenja moka kafe možete kupiti i korisiti kafu na čijem pakovanju piše da je za expresso kafu, ali nikako ne možete koristiti pakovanje za moka kafu na expresso aparatu, pa bio to i kućni aparat.


Vrlo važna napomena i nije prazna priča i glupost je da kad kupite novu moku i napravite prvu kafu u novoj moki ostavite kafu da se ohladi u moki i kafu BACITI. 

Ovaj postupak je važan da bi se unutrašnjost moke omastila kafom i da naredne kafe prilikom kuvanja ne bi imale metalni ukus, i da bi se izbacile eventalne nečistoće koje su ostale prilkom izrade same moke. 

Još jedna važna stvar je da se moka nikada ne pere deterdžentom, već samo i isključivo vrelom vodom. Opet iz istog razloga da kafa prilikom spremanja ne bi imala metalni ukus. 

I treća vrlo važna napomena je da se moka nikada ne pere ni u mašini za prane suđa. Ovo stoga što prašak za mašinu za suđe u sebi sadrži kaustičnu sodu koja ozbiljno oštećuje materijal od koga je moka napravljena. 

Odvrnite gornji od donjeg dela moke i u donji deo moke stavite vode do unurašnjeg ruba. 

Odozgo stavite donje sito i ako vam se sito napunilo vodom, napunilo se taman sa viškom vode koju trebate da bacite.


Obično su sve moke napravljene tako da kad nagnete moku voda prestane da izlazi baš onda kada je u unutrašnjosti ostalo taman toliko vode koliko je potrebno za kafu.

Napunite uz pomoć kašičice sito za kafu. Površina napunjenog sita mora biti ravna, ništa brdašca, uzvišenja i ostalo, apsolutno ravna i u ravni sa rubom sita.


Zavrnite gornji deo moke na donji deo moke. Ovo što vidite na donjem delu moke je sigurnosni ventil. Sigurnosni ventil sprečava prekomeran pritisak koji može da se stvori u samoj moki i on se takođe s'vremena na vreme treba pročistiti.

Stavite moku na ringlu i čekajte. Kada pritisak u moki dostigne potrebnu jačinu, voda iz donjeg dela moke će početi da prolazi kroz kafu u donjem situ, preći na gornje sito i preko kanala u gornjem delu moke početi da izlazi. Na kraju kada je već sva kafa skoro izašla čuće se prepoznatljivo grgoljanje kafe koja izlazi i moke. Kada je grgoljanje skoro utihnulo skloniti moku sa vatre i ostaviti da se potpuno završi grgoljanje i potom sipati kafu u šoljice.


Uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар