Sezona je tikvica, evo unapred jednog lepog načina da spremite tikvice za zimu. Koristite italijanske tikvice zucchine
Sastojci:
1 kg. tikvica zucchine
2 glavice belog crnog luka
2 čaše sirćeta od belog vina
2 čaše ulja od suncokreta
1 supena kašika krupne soli
1 supena kašika šećera
origano
Priprema:
Za pripremu ovih tikvica koristićete cele tikvice sa sve korom, pazite da prilikom odabira tikvica uzimate tikvice sa neoštećenom korom.
Tikvicama odstranite gornji i donji deo i isecite ih na štapiće, a luk na tanke listiće.
U jednu veću šerpu stavite 2 čaše sirćeta od belog vina, 1 supenu kašiku krupne soli, 1 supenu kašiku šećera i 2 čaše ulja. Sve zajedno kuvajte, dok se šećer i so ne istope.
U tečnost koja se kuva staviti tikvice i luk, origano i sve zajedno kuvati 4 minuta.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se sve lepo prohladi.
Kada su se tikvice prohladile, puniti sterilisane tegle, tako što ćete prvo svaku teglu napuniti prvo tikvicama i lukom, pa tek onda zaliti tečnošću. Nemojte pritiskati tikvice, ali obavezno staviti plastičnu mrežicu na vrhu, da vam tikvice plivaju u tečnosti.
Ja ih sterilišem tako što oprane tegle i poklopce dobro obrišem i uključim rernu na 100 stepeni. Od trenutka kada rerna dostigne 100 stepeni ostaviti tegle na toj temepraturi 10 minuta. Potom isključiti rernu i ostaviti da se tegle prohlade.
U prohlađene tegle staviti smesu sa tikvicama i dobro zatvoriti.
Uzeti jednu veću šerpu u koju mogu da vam stanu sve tegle.
Na dno šerpe poslagati krpe. Složiti tegle, ali tako da se ne dodiruju, između tegli takođe staviti par krpa, iz razloga da bi zaštitili tegle da sa prilikom pastarizacije ne lupkaju i eventualno polupaju.
Zaliti vodom tegle preko vrha poklopca od prilike 1 prst.
Staviti poklopac na šerpu, koji ćete pridići na jednom kraju podmetajući dršku varjače. To će vam omogućiti da vam para lepo struji prilikom pastarizacije.
Uključiti ringlu na srednje blagu vatru da voda počne da šumi, ne sme naglo da ključa. U tome će vam pomoći varjača koju ste podmetnuli ispod poklopca.
Ostaviti tegle unutra da se krčkaju 20 minuta.
Potom isključiti vatru, poklopiti šerpu i ostaviti da se tegle potpuno ohlade.
Kada su se tegle ohladile, izvadite ih iz vode, prebrišite i ostavite sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар