субота, 29. септембар 2018.

Ljuta salata od šargarepe

Ovu salatu jako volim, a za nešto slično nisam čula pre te 2007. godine. Prvi put jela kod moje Slavke na Sv. Luku. Beše nekad Sveti Luka sveg do kuka. Da je bar sada tako. Za tog Svetog Luku kod moje Slavke sam došla na slavu u kratkim rukavima 31.oktobar, a ja obučena kao u sred leta. Elem, da se vratimo na recept. Jedna lepa stvar u ovoj salati je da može da se priprema cele godine, šargarepa nam bar ne fali nikad



Sastav:


3 kg. šargarepe
1/2 kg. belog luka
250 g. feferona, ako ne volite mnogo ljuto može i manje
1/2 litre ulja ne maslinovog
1/2 litre sirćeta od belog vina
celer 
peršun
so

Priprema:


Podelite beli luk na čenove i potopite ih u hladnu vodu na 10 minuta. 

Za to vreme oljuštite šargarepu i u multipraktiku izrendajte na krupnije ili sitnije rende.

Mi više volimo kada je rendano na krpunije rende.

Oljuštite beli luk.

U seckalicu stavite beli luk i feferone kojima ste skinuli gornji tvrdi deo sa drškom.

Sve nek se usitni da postane kaša.

U šerpu za ajvar stavite 1/2 litre ulja i dodajte rendanu šargarepu i kašu od belog luka i feferona.

Sve lepo upržite na srednjoj vatri stalno mešajući.

Kada se sve upržilo dodajte 1/2 litre sirćeta i nastavite sa upržavanjem dok svo sirće ne ispari.

Kada se masa upržila toliko da je skroz suva možete početi da punite tegle.

Tegle i poklopce stavite u rernu koju zagrejte na 100 stpeni. Ostavite ih tako 10 minuta da se sterilišu.

Zatim vadite teglu po teglu punite salatom, poklopite i vratite ponovo u rernu na 100 stpeni da odstoje još 20 minuta. 

Posle 20 minuta iskljjčite rernu i ostavite tegle da se ohlade unutra. Čućete pucketanje poklopca koji povlače vakum.

Kad se tegle ohlade ostaviti ih sa ostalom zimnicom.

Нема коментара:

Постави коментар