субота, 13. април 2019.

Lemon curd engleska krema od limuna

Iskreno vam preporučujem da napravite ovu divnu kremu, koju možete koristiti za premazivanje keksa, tosta, kolača, kao sastojak u drugim kremama. Razni su postupci pravljenja ove kreme, može biti manje ili više slatka, zavisno od vašeg ukusa. Ja lično ne volim preslatke kolače, pa sam i ovu kremu prilagodila svom ukusu



Sastojci:


120 ml. soka od limuna to je od prilike sok od 2 limuna
100 g. šećera
60 g. putera
3 jaja

Priprema:


U šerpicu stavite 120 ml. soka od limuna, 100 g. šećera i 60 g. putera sečenog na kockice.

Kuvajte na pari dok se šećer skroz ne istopi. Videćete da kada vučete varjačom, da nećete više osećati grumuljice šećera.

Ostavite tečnost od limuna da se malo prohladi.

U mikseru penasto umutite penasto 3 jaja.

Kada su jaja penasto umućena polako dodajte kutlaču po kutlaču sirupa sa limunom.

Između svake sipane kutlače malo sačekajte, da bi dali vremena kremi da se mućenjem prohladi, da vam se u suprotnom jaja od toplote ne bi skuvala.

Tako postupajte dok ne utrošite svu tečnost.

Zatim sve ponovo prespite u šerpicu u kojoj ste kuvali sok od limuna i vratite da se kuva na pari.

Vodite računa da vam voda ispod serpice kada ključa nikako ne dodiruje dno šerpice sa kremom.

Sad se naoružajte strpljenjem jer će vam trebati od prilike 20 minuta da vam se krema zgusne. Videćete da će polako početi da vam se gubi bela penica sa površine, a krema će početi polako da se zgušnjava. Stalno mešajte.

Videćete i sami kada se krema lepo zgusne, odmah je sklonite sa vatre. 

Možete je tako vrelu sipati u vrelu teglu, poklopiti i ostaviti da povuče vakum. Na taj način vam se može duže vremena sačuvati u frižideru.

U frižideru se može sačuvati par dana. 




Нема коментара:

Постави коментар