недеља, 28. јануар 2018.

Kiseli kupus na talijanski način

Znam da ovaj post sada nije baš aktuelan, evo bliži nam se proleće, postavljam ga za Zibicu i Maju, jer može da se pripremi i koristi cele godine, a i ne treba mu puno da sazri, samo tri nedelje



Sastojci:


2 glavice kupusa svaka od po 1 kg od prilike
so
4 glavice crnog luka
60 komada klinčića-karanfilića
list lovora
šaka kleke
šaka crnog bibera u zrnu
2,5 dl sirćeta od belog vina, nikako alkoholno
ulje

Priprema:


Kupusu odstraniti prvi red spoljnjih listova, iseći na četvrtine, ukloniti korenasti deo i iseći kupus na tanko.

Očistiti crni luk i u svaku glavicu crnog luka pobosti 15 komada klinčića.

U širu šerpu na dno staviti 1/2 seckanog kupusa, preko toga staviti luk sa klinčićima. Dodati  list lorbera, šaku kleke, šaku crnog bibera i zaliti sa 2,5 dl sirćeta od belog vina. 

Poklopiti i ostaviti na srednjoj vatri da proključa. Od trenutka kada proključa kuvati bez mešenja narednih 10 minuta. 

Posle deset minuta izvaditi luk i baciti ga, a kupus procediti i ostaviti da se ohladi.

Puniti sterilisane tegle sa kupusom. Nemojte nabijati kupus, samo ga slažite, da se tegle lepo popune, par cm ispod vrha tegle. Ako počnete da nabijate kupus, poćeče da vam izlazi voda iz kupusa i to više nije to.

Tegle punite uljem. 

Na vrh stavite plastičnu mrežicu i poklopite. Nemojte stavljati prvo mrežicu pa onda ulje, ja sam pokušala i tako, ali mi se onda nije ulje lepo rasporedilo po kupusu. Ulje treba da bude iznad mrežice.

Kupus treba da stoji na hladnom i mračnom mestu 3 nedelje. 

Prilikom svake upotrebe dobro ga procedite na cediljci. Ko ne voli, kao ja, da oseti ukus bibera, neka ga izvadi iz kupusa pre pripreme.

Nas je dvoje u porodici i nama je za ručak tegla od 500 g sasvim dovoljna. Računajte da punite tegle sve odmah iskoristite kada ih otvorite.

Od ovako spremljenog kupusa može se napraviti prilog uz meso ili pita sa kupusom.







Нема коментара:

Постави коментар