понедељак, 8. јануар 2018.

Kroasan - brioš

Kroasan na francuskom croissant u prevodu znači polumesec i svi ga znamo kao francusko testo. Prema predanju kroasan je nastao u Austriji posle neuspelog otomanskog pokušaja opsade Beča 1683. godine. I za to su verovali ili ne zaslužni bečki pekari. Naime tada kao i sada pekari su oni koji se dižu u zoru, da bi naložili peći i pripremili peciva na vreme. Kao i svakog jutra i tog sudbonosnog jutra davne 1683. godine bečki pekari su zorom bili na nogama. Primetili su da Otomani pripremaju napad na grad i svojim alarmom za opasnost uveliko doprineli da spašavanju i odbrani grada od neprijatelja. U znak sećanja na taj važan istorijski trenutak, pekari Beča su napravili kroasan i oblikovali ga prema turskom simbolu polumeseca. U Francuskoj je kroasan postao poznat zahvaljujući ćerci austrijske carice Marije Terezije, Mariji Antoaneti a supruzi Luja XVI. Francuzi su ovo austrijsko pecivo zbog njegovog klasičnog oblika polumeseca preimenovali u croissant de lune. Kao i brioš i kroasan je postao klasičan deo francuskog i italijnskog doručka. Italijani ga pune vanilija kremom, čokoladom, marmeladom ili praznog i svakog jutra svi barovi u Italiji mirišu na brioš, koji je uz kafu pravo osveženje za početak napornog radnog dana. Eto malo istorije. Meni su meni ovi moji ispali debeljuškasti , nisu mi se lepo nakrivili, ali je ukus pravi ranojutarnji očaravajući. Ovo je jedna od varijanti za kroasan koji sam našla na internetu, a ima ih mnogo i sve su lepe za nas ljubitelje peciva.





Sastojci:


200 g brašna glatkog
200 g Manitoba brašna
250 g putera
2 jaja za testo
70 g šećera
malo soli
18 g svežeg kvasca
1 dl vode
1 dl mleka
1 jaje za premazivanje
1 kafena kašičica šećera


Priprema:


Izvadite kvasac da se malo smlači na sobnoj temperaturi.

Smlačite malo vodu i unutra rastvorite sveži kvasac.

Prosejte 200 g običnog i 200 g Manitoba brašna, sjedinite ih. 

Napravite u sredini udubljenje u koje ćete dodati 2 jaja, 1 dl mleka, rastvoren kvasac i 70 g šečera. Mutite mikserom nekih 15-ak minuta, dok ne dobijete glatko testo. Razradite malo testo i na dasci za mešenje, oblikujte u loptu. Zasecite loptu u obliku krsta. Stavite je u vanglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da naraste. Prekrijte ćebetom ili čime god prekrivate testo koje treba da uskisne. 

Puter umutiti.

Kada je testo uskislo, dobro ga još jednom razradite rukama i  rastanjite ga u kvadrat debljine 1,5 cm. Kvadrat premazati puterom. Preklapati ga kao pismo, ka sebi, od sebe i sa leva na desno, i sa desna na levo.

Testo prekriti  providnom folijom i ostaviti ga da se odmara pola sata u frižideru.

Posle pola sata opet razvlačiti testo na kvadrat ali tanje da je debelo 1 km. Ponovo ga presavijte kao pismo, pokrijte i vratite u frižider da se odmara narednih 30 minuta.

Treći put izvadite testo, razvite ga u i krug koji treba da bude još tanji debljine 1/2 cm.

Sad secite trouglove, prvo na 4, pa na 8 pa na 16 trouglova.

Kad počnete da punite testo prvo malo krajeve trougla izdužite. Zatim punjenje stavite toliko udaljeno od gornje šire ivice, da možete komotno testo da preklopite preko trouglova.




Pritisnite preklopljeni deo testa rukama i sastrane takođe, Tako ćete sprečiti da vam prilikom pečenja iscuri punjenje.





Uvijte trouglove i kako se primičete kraju, blago izdužujte testo. Pazite da vam se testo ne pokida. Slažite kroasane u pleh, udaljene jedne od drugog, jer će trebaju još da narastu. 

Odvojite žumance od belanca.

Žumance blago umutite viljuškom i dodajte mu 1 kafene kašičice vode i sve dobro promešajte. Premažite kroasane.

Ostavite ih da udvostruče svoj volumen. 

Kada su dovoljno narasli umutite belance u sneg i njime premažite kroasane. Na ovaj način premazivanja dobićete divnu rumenu boju od žumanceta i lep sjaj od belanceta.

Uključite pećnicu na 180 stepeni i pecite kroasane dok lepo ne porumene










Нема коментара:

Постави коментар