субота, 13. јануар 2018.

Kajzerice

Kajzerice hlepčići za svaku priliku





Sastojci:


1 kg brašna
50 g svežeg kvasca
1/2 litre mleka
11 kašika ulja
2 jaja
2 kafene kašičice soli
1 supena kašika šećera
za posipanje susam, laneno seme


Priprema:


Prosejte brašno

Izvadite 50 g svežeg kvasca i 2 jaja  da se malo smlače na sobnoj temperaturi nekih 20 minuta.

1/2 litre mleka smlačite.

U činijicu stavite kvasac, dodajte 1 supenu kašiku šećera, i malo od mleka koje ste podgrejali. Mešajte dok se kvasac ne istopi. 

Zatim dodajte par kašika brašna, i mešajte da dobijete gustinu kao za palačinke. 

Poklopite kvasac tanjirićem, umotajte u krpe i ostavite na toplom da kvasac uskisne.

Pomešajte 2 kafene kašike soli sa brašnom. 

Kada je kvasac uskisao u brašnu napravite udubljenje u koje sipajte uskisao kvasac, ostatak mleka, 1 jaje i 11 kašika ulja.  Mesite testo nekih 15 minuta. Videćete da je testo vrlo mekano i lako za rad.

Napravite od testa loptu koju zasecite u obliku krsta. Stavite je u vanglu, pokrijte krpama i ostavite na toplom dok ne udvostruči veličinu.

Kada je testo naraslo, premesite ga još jednom na dasci za mešenje. 

Podelite testo na komade težine 50 g. 

Ja sam pravila pola mere i izašlo mi je 900 g testa i od njega sam dobila 18 kajzerica.

Od svakog komada napravite lopticu.

Veliki pleh od rerne ili pospite brašnom ili obložite masnim papirom. 

Slažite kajzerice, vodeći pri tom računa da će u toku pečenja narasti.

Sada uzmite jako oštar nož i zasecite loptice u obliku krsta. Ostavite testo da narasta.

Žumance razmutite sa dve kašičice mleka.  Premažite kajzerice žumancem. 

Pospite susamom, lanenim semenom.

Posle nekih 15-ak minuta kada se žumance prosušilo pažljivo premažite kajzerice snegom od belanceta.



Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumene.





Нема коментара:

Постави коментар