понедељак, 1. јануар 2018.

Teleća čorbica sa froncla noklicama

Lagana teleća čorbica, može da vam bude lagani obrok. 





Sastojci za teleću čorbu:


1 glavica crnog luka
3 šargarepe
2 stabljike celera ili jedno parče korena celera
2 kašike ulja
600 g teletine za čorbu
1 list lovora
biber u zrnu
so
1 koren paškanata
2 dl paradajz soka
1/2 kašičice ljute mlevene paprike, ako volite ljuće stavite i malo više
1 kašika sirćeta

Sastojci za froncla noklice:


1 veće jaje 
1,5 do 2 kašike brašna, u zavisnosti koliko je veliko jaje
1 kafena kašičica ulja

Priprema:


Sitno iseckati 1 glavicu crnog luka, 3 šargarepe, 1 koren paškanata i celer. Sve propržiti na 2 kašike ulja, dok ne svene. Dodati 2 dl paradajz sosa i propržiti ga sa povrćem par minuta. Dodati 600 g teletine, 1 lovorov list i biber u zrnu. Nalijte sve vodom i stavite da se kuva na srednjoj jačini. 

Kuvati kao i svaku čorbu dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. 

Kada je meso kuvano izvadite ga na tanjir i ostavite da se prohladi.

Dok se meso iz čorbe hladi napravite froncla noklice.

Froncla noklice:


Umutite jedno celo jaje, dodajte polako po malo brašna 1,5 do 2 supene kašike neprestano mešajući, da se ne stvore grudvice. Na kraju dodajte i 1 kafenu kašiku ulja i sve dobro umutite. Masa za nokle treba da bude retka, ali ipak dovoljno gusta, da kada mutite masu vidite dno tanjira. Ostavite da se malo odmori masa. 

Za to vreme se meso već prohladilo i odojite meso od kostiju. Rascepkajte ga na manju parčad i vratite u supu. Dodajte 1/2 kafene kašičice ljute aleve paprike, ili više ako volite malo ljuće.

Dok se čorba krča umočite supenu kašiku u čorbu, da vam se kašika zagreje i navlaži. Njome ćete vaditi nokle, koje se tada neće lepiti za kašiku.

Masu za nokle vadite zagrejanom supenom kašikom i nemojte je umakati nokle u čorbu, već tresnite kašikom po obodu šerpe i nokle će same pasti sa kašike. Tom prilikom stvoriće se od testa nokle nepravilnog oblika sa fronclama ili ti repićima. Eto zato sam nazvala ovu čorbu sa froncla noklicama. Znači ovo nisu uređene knedle, sve pod konac iste, ovo je kako zapadne. 

Za par minuta froncle su kuvane.

Proverite da li je čorba slana i dodajte čorbi 1 supenu kašiku sirćeta. 

Na kraju kada su nokle skuvane dodajte u čorbu sitno seckan list peršuna.




Čorba je gotova, uživajte!





Нема коментара:

Постави коментар