понедељак, 8. јануар 2018.

Prepečen hleb sa paštetom od teleće džigerice

Prepečena parčad hleba u rerni ili na tosteru se nadevaju mesnim, ribljim ili kremama od povrća i sve varijante su vrlo zastupljene u Italijanskoj kuhinji. Svaka regija ima svoje karakteristične crostone kako ih ovde zovu. Crostoni sa pilećom ili telećom džigericom, su moji omiljeni. Zovu ih još i crni crostoni, zbog njihove karakteristične tamne boje. Ovom prilikom predstavljam vam recept za crostone sa telećom džigericom.





Sastojci:


250 g teleće džigerice
2 inćuna
1 glavica crnog luka
2 supene kašike usoljenih kapera, nikako nemojte koristiti kapere koji su bili u sirćetu, jer u pašteti ne sme da se oseti kiselina.
1/4 dl belog suvog vina
1 supena kašika mesne supe, ako nemate supu može i voda
puter
8 parčadi tost hleba
maslinovo ulje
so, biber


Priprema:


Teleću džigericu očistiti od žilica i spoljne opne i iseckati je na kockice.

Očistiti glavicu crnog luka i iseckati je na kockice.

Na mešavini maslinovog ulja i putera prodinstajte seckani crni luk i seckanu džigericu, stalno mešajući. Kada se prodinstalo, sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. 

Luk i džigericu sitno, sitno iseckajte. Ja sam celu masu stavila u secka i obrnula dva tri kruga, dok nisam dobila kremastu masu. 

U tiganj opet stavite malo maslinovog ulja i putera, vratite masu od džigerice, propržite dok ne baci prvi ključ i zatim dodajte vino. Krčkajte sve dok vino ne ispari.

Za to vreme properite kapere kroz mlaz hladne vode i ostavite da se ocede.

Ako su vam inćuni bili usoljeni i njih properite kroz mlaz hladne vode, sve u cilju da skinete višak soli. Ako su vam inćuni iz ulja, nemojte ih propirati, samo ih ocedite od viška ulja. 

Kada je vino isparilo dodajte kapere i inćune džigerici i pustite da baci još jedan, dva ključa. Stalno mešajte, da bi vam se inćuni raspali u kremu i sjedinili lepo sa celom masom. 

Napravite tost hleb i na vruć hleb stavljajte paštetu. 

Нема коментара:

Постави коментар