понедељак, 1. јануар 2018.

Dodina torta

Ovo je bezimena torta, koju sam  kao takvu našla upisanu u staroj svesci moje mame Teodore - Dode. Pisalo je samo "torta" na tananom providnom listiću, pisano rukom.  Da ne bi bio zabune sa pravom Teodorinom tortom, kako sam u početku krstila ovu tortu, prekrstila sam je u Dodina torta. Neću vam dužiti, čitajte, pravite je i užajte, jer ova torta je stvarno nešto posebno. 



Sastojci:


I kora:

6 jaja
100 g šećera
100 g mlevenih badema
60 g oštrog brašna

II kora:

9 žumanca
130 g šećera
90 g pečenih mlevenih lešnika
160 g čokolade za kuvanje
40 g brašna
6 belanca

III kora:

5 jaja
100 g šećera
80 g mlevenih oraha
20 g oštrog brašna

Fil:

6 žumanca
210 g šećera u prahu
3 dl mleka
2 kašike brašna
300 g putera
160 g čokolade za kuvanje

Priprema I kora:


Penasto umutiti 6 žumanca sa 100 g šećera dok žumanca mućenjem ne posvetle. Dodati 100 g mlevenih badema, 60 g oštrog brašna i čvrst sneg od 6 belanaca. Kada dodajete sneg od belanca nemojte masu mutiti kružnim pokretima, već varjačom prevrćite celu masu pokretima od gore ka dole i tako dok ne ujednačite celu masu sa belancima.  Smesu za koru peći u okruglom plehu prečnika 26 cm, kome se skidaju stranice. Uliti smesu i sve peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 180 stepeni, 15-20 minuta, u zavisnosti od vaše pečnice. Proverite čačkalicom. Pečenu koru izvadite iz pleha, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Dok se kora hladi pecite drugu koru i tako redom.

Priprema II kora:


Na 2 kašike ulja rastopite čokoladu i ostavite da se malo prohladi. Za to vreme umutite ostale sastojke za II koru.

Umutiti dobro 9 žumanca sa 130 g šećera, dok žumanca ne dobiju svetliju boju. Dodajte 90 g pečenih mlevenih lešnika i 160 g razmekšale čokolade, 40 g brašna i sneg od 6 belanaca. Koru peći po isto principu i kao i prethodnu koru, na istoj temperaturi dok se ne ispeče. 


Priprema III kora:


Umutiti 5 žumanca sa 100 g šećera, dodati 80 g mlevenih oraha, 20 g oštra brašna i na kraju sneg od 5 belanaca. Peći kao i prethodne dve kore.


Priprema fila:


Umutiti mikserom 6 žumanca sa 210 g šećera u prahu, dok žumanca ne dobiju svetliju boju. Dodati zatim polako 3 dl mleka. Sve staviti da se kuva na pari, dok se fil ne zgusne. Fil ne sme da provri. Kada se fil zgusnuo skinuti ga sa vatre i osaviti da se prohladi. Prekriti ga providnom folijom da se ne bi stvorila korica na površini.

U međuvremenu penasto umutiti 300 g putera.

Zatim istopiti na 2 kašike ulja 160 g čokolade i ostaviti da se prohladi. 

U prohlađen fil umutiti puter. Sada fil podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo ostaviti žut kakav jeste, a u drugi deo dodati 160 g čokolade koju ste otopili. Mešajte da se dobije ujednačena masa. 

Slaganje torte:


Koru od badema žute boje premazati filom od čokolade. Na fil od čokolade staviti koru sa pečenim lešnicima i čokoladom, a nju namazati žutim filom. Na vrh staviti zadnju koru od oraha. Zadnju koru ukrasiti šlagom i  raznim ušećerenim voćem. 






Нема коментара:

Постави коментар