петак, 5. јануар 2018.

Svinjska pečenica špikovana dimljenom slaninom i belim lukom

Svinjska pečenica spremljena na ovaj način je odlična, bilo da se jede topla ili hladna. Ja je vrlo rado spremam, jer meso nije masno i uz dodatak raznih sosova  i kombinacijom začina dobije se izuzetno jelo. 





Sastojci:


Svinjska pečenica komad od 1,5 kg
senf
so
maslinovo ulje
100 g dimljene slanine
6 čena belog luka
2 dl belog vina
2 dl vode
ruzmarin 
salvija


Priprema:


Svinjsku pečenicu posolite i premažite senfom. Utrljavajte sve da što više uđu so i senf u pore pečenice. Ostavite tako da odstoji nekih pola sata. 

Posle proteklih pola sata u tiganju zagrejte maslinovo ulje. Pečenicu propržite prvo sa obra kraja, a zatim je položite i propržite sa svih strana. 

Kada je pečenica dobila blagu rumenu boju sa svih strana, položite je u pouljen pleh sa maslinovim uljem, u kome ćete je peći.

Slaninicu isecite na štapiće, a beli luk ostavite ucelo.

Sada zabadajte vrhom noža u meso praveći male džepiće. U jedan stavite  pačre dimeljene slanine, u drugi beli luk. Ja sam u neke nabola i par grančica ruzmarina. To učinite sa obe strane. Prevrćući tako meso u plahu sa jedne na drugu stranu praveći džepiće, samo će se nauljiti, pa nije potrebno da mu dodajete više ulja.




Pečenicu zagrejte na 180 stepeni.

Dok se pećnica zagreje stavite u tiganj u kome se pržila pečenica 2 dl belog vina i pustite da se dobro zagereje, grebući varjačom po dnu tiganja, da bi vam se sjedinilo vino, sa svim sokovima koje je otpustilo meso prilikom prženja. 

Ovu tečnost dodajte u pleh u kome ste položili pečenicu. Uspite još i 2 dl vode. Okolo možete staviti koje parče krompira isečenog na četvrtine i po koju šargarepu. 

Na kraju odozgo stavite par listova salvije i 1 granu ruzmarina.

Prekrijte sve alu folijom i pecite 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 10 do 15 minuta da vam se saft od pečenja zgusne, a pečenica dobije lepu rumenu boju.

Kada je meso dobilo lepu rumenu boju, izvadite pečenicu na dasku za sečenje, pekriti je alu folijom i ostaviti sa strane da se meso stiša. 

Pečenicu ne seći nikada odmah, jer će vam se meso prilikom sečenja raspadati.




Mi smo bili mnogo gladni, pa sam ja prvu parčad sekla odmah i to je ovako izgledalo. 




Kao prilog imali smo pire od graška.  

Нема коментара:

Постави коментар