петак, 26. јануар 2018.

Italijanska testenina

Ovo je jednostavan recept za pripremanje italijanske testenine ili ti pašte. Potrebno je samo pridržavati se nekoliko pravila i uspeh je zagarantovan. Ovu vrstu testenine možete koristi za pravljenje lazanja, tortelina, raviola, taljatela, mašnica, špageta i ostalih vrsta testenina. 




Sastojci za jednu osobu:


100 g brašna tipa "00"
1 jaje
malo soli
mašinica za razvlačenje testa.

Važna napomena: 


Ako želite da napravite testeninu za 4 osobe, a da vam to bude glavno jelo napravićete testo od 4 jaja.

Ako međutim želite da vam pašta bude predjelo i da posle pašte pojetedete  neko meso sa prilogom onda za četiri osobe napravite testo od 3 jaja.

Priprema:


U vanglu prosejte brašno, dodajte malo soli i sve promešajte. 

Napravite udubljenje i u njega sipajte jedno jaje.

Počnite sa mešenjem testa, prvo u vangli, a kada se svo brašno upije jajetom nastavite da mesite na radnoj površini.

Prilikom mešenja testo je malo tvrđe i teže za rad, Ništa za to, kasnije stajanjem u frižideru ono će omeknuti. 

Posle 10 minuta ručnog mešenja, videćete da je testo postalo glatko. Napravite lopticu od testa, koju uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odmara u frižideru 30 minuta.

Kada je prošlo 30 minuta izvadite testo iz frižidera. 

Ako pravite testeninu od više jaja, slobodno je presecite na dva, dela, jedan ponovo uvijte u foliju i ostavite u frižider, dok razlačite drugi deo testa. Ovo stoga da se testo ne bi sušilo. Ako ćete kasnije puniti testo, može da vam se desi da se od dužeg stajanja osuši i da ne možete više da ga spojite. 

Lopticu počnite da pristiskate lagano oklagijom da se testo stanji, a zatim počnite da ga razvlačite oklagijom u dužinu. 

Radna površina mora uvek da vam bude posuta brašnom, ne suviše, ali dovoljno da vam se testo ne lepi za radnu površinu. 

Pobrašnite takođe i testo odozgo da vam se ne lepi za oklagiju.

Kada ste testo delimično stanjili došlo je vreme da se protera kroz mašinicu za testo.

Na svakoj mašinici su brojevi od 1 do 9 u zavisnosti koju debljinu testa želite da imate. 

Uvek se počinje od najvećeg razmaka, od broja 1, pa se polako ide ka većem broju.

Za ovu testeninu je jako važno da se preklapa prilikom pravljenja, da bi dobila na elastičnosti. 

Proterajte testo kroz broj 1 na mašinici.

Zatim testo preklopite na pola, levu stranu testa, preko desne strane i tako ćete dobiti duplo kraće testo.





Ponovo ga proterajte tako preklopljenog kroz mašinicu na boju 1.

Isto testo ponovo proterajte kroz broj 1 na mašinici bez preklapanja.

Sada idemo isti postupak sa brojem 2.

Proterajte testo kroz broj 2.

Preklopite testo i proterajte kroz broj 2

Ponovo ga bez preklapanja proterajte kroz broj 2.

Zatim dolazi na red zadnji broj za preklapanje broj 3.

Proterajte testo kroz broj 3 bez preklapanja.

Zatim proterano testo preklopite i proterajte kroz broj 3.

Ponovo ga proterajte bez preklapanja kroz broj 3.

Sa preklapanjem ste završili, sada se samo tanji testo.

Sada stavite mašinicu na broj 5 i proterajte testo.

Okrenite na broj 7 i proterajte testo.

Gore navedena slika vam je kako testo izgleda kada je završeno sa brojem 7, bez onog reckavog dela naravno. Ova debljina je dovoljna za špagete, taljatele, mašnice.

Za punjenu testeninu testo bi trebalo da proterate dodatno kroz broj 8.

Ako vam je testo u toku rada mnogo dugačko, u svakom trenutku ga možete skratiti na pola. Zapamtite gde ste stali. Jednu polovinu prekrijte prozirnom folijom, da se ne suši, a sa drugim delom završite razvlačenje,.

Kad ste završili razvlačenje drugog dela testa, uzmite i deo koji ste prekrili folijom i završite sa razvlačenjem testa.








Нема коментара:

Постави коментар