Ovaj kolač je od onih starinskih, jeftinih kolača, kada sa par sastojaka dobijete lep i ukusan kolač da se zasladite. Ima raznih verzija i ovog kolača, svaka kuća ima svoj recept
Sastojci:
4 jaja
100 do 150 g. šećera u zavisnosti da li volite više ili manje slatko
200 g. prezle, umesto prezle od običnog hleba, možete koristiti i prezle od integralnog hleba ako su vam dostupne
200 g. keksa Amaretti, možete i pola Amaretta, pola keksa, ali je lepši sa Amarettima
250 g. slatke pavlake
1 rakijska čašica likera Amaretto ili Ruma, ako ne volite izostavite
100 g. rendane čokolade
1 vanilin šećer ili aroma vanile
1 prašak za pecivo
Priprema:
Čokoladu polomite na kockice i usitnite, ali ne u praz, već da imate male parčiće.
Amaretto keks takođe usitnite u seckalici.
Umutite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer i penasto umutite.
Zatim dodajte pavlaku, rum ili liker, usitnjene keks, čokoladu i prašak za pecivo.
Pleh u kome ćete peći okrugao ili četvrtast obložite papirom za pečenje, možete koristiti i sprej za plehove.
Uspite masu i poravnajte je.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 40 minuta. Probajte čačkalicom.
Ovaj kolač možete napraviti, preseći na pola i filovati ga nekom lepom kremom ili premazati domaćim pekmezom.
Kolač od gore pospite sa šećerom u prahu.
Ja sam ga pravila u najjednostavnijoj verziji.
Нема коментара:
Постави коментар