четвртак, 30. јануар 2025.

Voćni kolač sa starim hlebom

Kolač sa starim hlebom je nastao kao potreba da se iskoristi stari hleb i da se uz par sastojaka koje je imala svaka seoska kuća napravi nešto slatko. Tokom decenija nastale su mnoge verzije ovog recepta, dodavanjem raznih sastojaka i sve su podjednako lepe. Dva su načina pripreme, jedan se pravi od starog hleba koji se potopi u mleko, drugi se pravi sa prezlama. 




Sastojci:


200 do 250 g. suvog hleba

300 do 350 ml. mleka, u zavisnosti od vrste hleba koji koristite možda će vam trebati i više. Meni je najbolji seljački hleb za ovu pripremu, nikakve prefinjene moderne vrste hleba. 

4 jaja

80 g. šećera

2 veće jabuke ili može kombinacija i jabuke i kruške

50 g. Amaretti keksa

1 vanilin šećer

rendane korice od 1/2 limuna

Čašica likera Amaretto, ja sam dodala Rum, jer liker nisam imala


Priprema:


Keks izmrvite. 

Hleb isecite na kocke srednje veličine, potopite mlekom, dodajte suvo grožđe i ostavite da se natapa naredna dva sata. 

Posle dva sata blago istisnite hleb i suvo grožđe od mleka, ne potpuno da bude presuvo. 

Umutite penasto jaja i šeće i vanilin šećer. 

Dodajte mleko, rendanu koricu od lumuna, liker ili Rum. 

Voće oljuštite, odstranite središnji deo i isecite na kocke. 

Dodjre mleku izmrvljen keks, hleb i voće, 

Sve fino promešajte. 

Stavite sve u podmazan pleh. Možete ga podmazati sprejom za podmazivanje plehova ili puterom.

Sve lepo podmažite i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici prvo na 190 stepeni i pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite narednih 30 minuta. Probajte i čačkalicom. 

Odgore bi trebao da se blago zarumeni, a ivice kolača će vam se blago odvojiti od pleha. 

U zavisnosti od vaše rerne možda će vam trebati koji minut više.


Нема коментара:

Постави коментар