Kolač sa starim hlebom je nastao kao potreba da se iskoristi stari hleb i da se uz par sastojaka koje je imala svaka seoska kuća napravi nešto slatko. Tokom decenija nastale su mnoge verzije ovog recepta, dodavanjem raznih sastojaka i sve su podjednako lepe. Dva su načina pripreme, jedan se pravi od starog hleba koji se potopi u mleko, drugi se pravi sa prezlama.
Sastojci:
200 do 250 g. suvog hleba
300 do 350 ml. mleka, u zavisnosti od vrste hleba koji koristite možda će vam trebati i više. Meni je najbolji seljački hleb za ovu pripremu, nikakve prefinjene moderne vrste hleba.
4 jaja
80 g. šećera
2 veće jabuke ili može kombinacija i jabuke i kruške
50 g. Amaretti keksa
1 vanilin šećer
rendane korice od 1/2 limuna
Čašica likera Amaretto, ja sam dodala Rum, jer liker nisam imala
Priprema:
Keks izmrvite.
Hleb isecite na kocke srednje veličine, potopite mlekom, dodajte suvo grožđe i ostavite da se natapa naredna dva sata.
Posle dva sata blago istisnite hleb i suvo grožđe od mleka, ne potpuno da bude presuvo.
Umutite penasto jaja i šeće i vanilin šećer.
Dodajte mleko, rendanu koricu od lumuna, liker ili Rum.
Voće oljuštite, odstranite središnji deo i isecite na kocke.
Dodjre mleku izmrvljen keks, hleb i voće,
Sve fino promešajte.
Stavite sve u podmazan pleh. Možete ga podmazati sprejom za podmazivanje plehova ili puterom.
Sve lepo podmažite i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici prvo na 190 stepeni i pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite narednih 30 minuta. Probajte i čačkalicom.
Odgore bi trebao da se blago zarumeni, a ivice kolača će vam se blago odvojiti od pleha.
U zavisnosti od vaše rerne možda će vam trebati koji minut više.
Нема коментара:
Постави коментар