четвртак, 12. март 2020.

Slatka pita karantinka

Ne bih želela da ovim naslovom budem patetična i da izazovem sažaljenje, već naprotiv da vam ukažem da i kad sve izgleda ovako crno i nije crno. Šta je tu je, iz ove kože se ne može, učinimo barem sebi ove dane karantina korisnim. Može se lepo organizovati i u karantinu verujte mi, od društvenih igara, čitanje knjige koja stoji već mesecima na komodi i nikako da otpočnete sa čitanjem. Dao Bog živimo u veku razvijene tehnologije i sa svim našim dragim se možemo čuti i videti svaki dan, iako nismo u istoj prostoriji, tako da ni tu nedostajanja nema. Mnogi od njih vreme ubijaju radeći sve one stvari za koje godinama od opšte trke i frke nisu imali vremena da se posvete. Moja drugarica Serena je počela da pretumbava nameštaj po kući. Tri sina i muž rade, a ona je dirigent radova.  Jedna od stvari kojima se porodice posvećuju u ovo vreme je i kuvanje i to svi zajedno. Uključe se u ceo proces i deca i provodi se lepo vreme u krugu porodice. Vreme nas je lepo poslužilo, dani su prelepi, sunce sija, budi se proleće polako, mic, po mic i tako kako kaže pesma "idu dani". I kao što reče neko pametan ovih dana ovde u Italiji od naših predaka se tražila žrtva brane svoj narod idući u rat, od nas se traži da branimo svoj narod sedeći na kauču.  Eto da se upoznate i sa mojom pitom karantinkomZa testo:


500 g. brašna
100 g. šećera
trun soli
5 žumanca
1/2 dl. belog vina
2 dl. vode
rendana korica od 1 limuna

Za punjenje:


4 jabuke
150 g. putera
1 limun sok
100 g. suvih kajsija
60 g. šećera
2 dl. belog vina
80 g. maka
100 g. oraha
1 kafene kašičica cimeta

Pripema:


Kao prvo napravite punjenje za pitu.

Isecite na kocke 100 g. suvih kajsija, ni sitno i krupno, osrednje.

Usitnite orahe, da ne prljate seckalicu stavite 100 g. oraha u plastičnu friz kesu, zatvorite, lupite par puta tučkom za meso i eto seckanih oraha.

4 jabuke oljštite, očistite od središnjeg dela i isecite na kocke.

U šerpici na najnižoj temepraturi otopite 150 g. putera i dodajte isečene jabuke, sok od jednog limuna, 60 g. šećera, 2 dl belog vina i 100 g. seckanih suvih kajsija. 

Sve mešajte i kuvajte na umerenoj vatri 20 minuta, dok vino ne ispari. Cela masa treba da bude zgusnuta, bez tečnosti.

Na kraju dodajte 80 g. maka, 100 g. seckanih oraha i 1 kafenu kašičicu cimeta. 

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. 

Za to vreme napravite testo za pitu.

U mikseru penasto umutite 5 žumanca sa 100 g. šećera. 

Kada se masa lepo umuti dodajte plako 1/2 dl. belog vina,  2 dl. vode i rendanu koricu od 1 limuna.

Kada se masa ujednači dodajte kašiku po kašiku brašna. 

Mutite nekih 5 minuta mikserom, a zatim vanglu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se odmori na 40 minuta.

Po proteku 40 minuta, pobrašnite dasku za mešenje izručite testo i premesite. Videćete da je testo vrlo mekano i divno za rad. 

Podelite testo na dva jednaka dela i  svaki razvijte u krug debljine 3 mm. 

Koristitite okrugli pleh veličine 22 do 24 cm.

Obložite dno i stranice pleha papirom za pečenje i stavite prvu polovinu testa. Malo podignite ivice, a testo u plehu izbodite viljuškom na više mesta.

Zatim na testo stavite punjenje, poravnajte i preklopite pitu sa drugim delom testa.

Zatvorite ivice pite, pritiskajući prstima gornji sa donjim delom testa i blago ga uvijajući, da se dobro zatvori.

Na gornjoj površini testa napraviti male rezove nožem uzdužno i popreko na više mesta, kao da pravite šaru, da bi pomogli izlaženje pare prilikom pečenja. Ja sam zaboravila da slikam, ali se nadam da sam bila dovoljno jasna, 

Pecite u prethodo zagrejanoj pećnici na 180 stepeni nekih 40 do 50 minuta, sve dok blago ne porumeni sa gornje strane.

Нема коментара:

Постави коментар