уторак, 10. март 2020.

Punjeni jastućići

Večito pitanje šta za večeru? U jednom žurnalu sam pronašla ovaj recept i mogu vam reči da od obe kombinacije ne znam koja mi se više sviđa. Uz čašu piva odlična večera, uz jogurt odličan doručak



Testo za 10 jastučića:


250 g. brašna mekog
50 g. masti 
na vrh noža sode bikarbone
trun soli
120 ml. vode mlake

Punjenje sa mesom:


2 krompira
1 crni luk manji
150 g. kobasica
so, biber
malo praziluka beli deo odokativno

ili

Punjenje sa spanaćem:


300 g. spanaća
1 čen belog luka
maslinovo ulje
60 g. mozzarelle
so, biber

Napomena, ako želitite da pravite sa oba punjenja pravite duplu meru testa.

Priprema testa:


Prosejati 250 g. brašna, dodati 50 g. masti i sve protrljati rukama, dok se sva mast ne upije u brašno.

Zatim dodati na vrh noža sode dikarbone, trun soli 120 ml. mlake vode.

Mesiti sve dok ne dobijete glatko testo. Ja sam prvo mesila mikserom, a zatim sam dovršila na radnoj površini.

Napravite loptu od testa, uvijte je u prozirnu foliju i ostavite da se odmara na sobnoj temperaturi.

Punjenje sa kobasicom:


Za to vreme skuvati 2 krompira, ocediti, oljuštiti i propasirati.

Isecite sitno jednu glavicu crnog luka i propržite je na tihoj vatri na malo maslinovog ulja,  na pola upržavanja dodajte i malo praziluka isečenog na kolutove.

Uzmite 150 g. kobasica, skinite im opnu, a zatim ih izgnječite viljuškom na tanjiriću.

Tako zgnječenu kobasicu dodajte luku da se proprži. Ovo stoga da vam se ne bi stvarale grudvice od kobasice, ako biste odmah stavljali meso u parčićima. 

Kada je kobasica propržena dodajte i pasiran krompir.

Dodajte so, biber i sklonite sa vatre.

Punjenje sa spanaćem:


300 g. spanaća očistite, operite i problanširajte u slanoj vodi nekih 2 minuta.

Ocedite spanać, dobro ga iscedite, a zatim iseckajte.

Ako koristite već zamrznut spanać, ostavite ga da se odmrzne i procedite ga rukama.

Na malo maslinovog ulja propržite blago 1 čen belog luka, pazeći da vam ne požuti. Izvaditi čen belog luka i ubaciti spanać, koji treba propržiti dok spanać ne omekša.

Kad je spanać omekšao ostavite ga sa strane da se prohladi.

Mozzarellu staviti na cediljku da otkaplje višak tečnosti nekih 15-ak minuta, a zatim je iseckati na kockice.

Dodajte je spanaću i posolite i pobiberite.

Uzmite testo, premesite ga i podelite ga na 10 jednakih delova.

Od svakog dela napravite krug prečina 12 cm.

Na donju polovinu kruga stavite nadev bilo da je sa kobasicom ili spanaćem.

Preklopite gornji deo preko donjeg, da dobijete polukrug. 

Pritisnite krajeve prstima, a zatim i viljuškom pritisnite po ivici.

Ugrejte teflonsku ploču i pecite jastučiće na sredjnoj vatri po 3 do 4 minuta sa svake strane.

Služite tople uz pivo ili jogurt i uživajte.




Нема коментара:

Постави коментар