Od svih fokača koje sam pravila, a isprobala sam mnoge recepte, pa sam posle pravila i odokativno, onako po osećaju, uz fokaču iz Pulje ova mi je baš carska. Recept je šefa Pappagallo Luke. Ova fokača zahteva malo pripreme, preciznosti i malo više od pola sata vašeg vremena, jer se radio o duplom dizanju testa. Malo se mesi, pa se čeka da testo naraste i tako par puta. Na kraju ćete biti itekako nagrađeni njenim fantastičnim ukusom, za svo vreme koje ste proveli praveći je. Mekana je i uzuzetno lagana
1 kg. brašna
1/2 l. vode
10 g. svežeg kvasca ili 4 g. suvog
1 dl. mleka
1 kafena kašičica šećera
18 g. soli
50 ml. maslinovog ulja
I još: dodatno maslinovo ulje za premazivanje pleha, ruku i pravljenja preliva
origano, ruzmarin, krupna so
Priprema:
Izvaditi svež kvasac da se smlači na sobnoj temperaturu.
Zagrejte vodu i mleko svako zasebno da budu mlaki.
Razmutite kvasac sa malo šećera i vode. Ne treba čekati da na raste, samo razmutite, da se istopi šećer.
Brašno prosejte i napravite udubljenje.
Sipati u brašno, kvasac, mleko i maslinovo ulje i promešati mikserom na najslabijoj brzini.
Zatim polako dodavati vodu i soli, dok se sva voda ne utroši.
Povećati brzinu i mutiti tačno 5 minuta.
Zatim skinuti mutilicu, prekriti testo mokrom krpom i ostaviti da narasta 15 minuta.
Posle proteklih 15 minuta odmaranja ponovo krenuti sa mešanjem 1 minut.
Zatim ponovo ostaviti da odmara prekriveno mokrom krpom 15 minuta.
Nakon toga ponovo mutiti 5 minuta.
Po proteku 5 minuta testo prekrijte providnom folijom i ostavite da narasta na toplom, dok ne udvostruči volumen.
Pošto vam je posle par sati testo lepo naraslo, stavite ga na radnu površinu i podelite na dva jednaka dela.
Ja sam koristila okrugli pleh prečnika 32 cm. za pola testa, drugu polovinu sam stavila u veći četvrtasti pleh.
Nauljite plehove i stavite testa.
Premažite površine testa sa malo maslinovog ulja i blago razvucite testo, nemojte razvlačiti do kraja pleha, već samo malo ga spljoštite.
Ostavite testo da narasta narednih 10 minuta.
Zatim ruke premazati maslinovim uljem i vrhovima prstiju pritiskajte testo, tako ga razvlačite do ivica pleha. Na taj način čete ga i razvuči i dobiti karakteristična udubljenja po površini fokače.
U jednoj čaši za vodu stavite debljine pola prsta maslinovog ulja i isto toliko vode i umutiti kašičicom.
Preliti preko testa jedne polovine testa.
Drugu polovinu testa takođe možete preliti istom količinom od vode i ulja, a možete je i ne prelivati, da vidite razliku, dobro je i jedno i drugo.
Kod prelivenog testa površina fokače posle pečenja je mekana, kod ne prelivenog dela testa površina je krskava, pa šta ko voli.
Odozgo možete posuti krupnu so, ruzmarin, origano.
Uljjčiti rernu na 250 stepeni, za to vreme dok se rerna greje, testo će ponovo malo narastati.
Peći testo 15 minuta.
Brava, ja ću probati već sutra
ОдговориИзбришиAjde, baš mi je drago, da čujem i tvoju presudu😃
ОдговориИзбриши