уторак, 10. новембар 2020.

Vinogradarska bundevara

Jesen je i vreme je bundevi i kestena. Ima recepata na sve strane, što je i u redu, sad mu je vreme, sad su bundeve zrele i sočne i treba ih iskoristiti. Ovo je recept za jedu starinsku bundevaru, koja je potpuno nepravedno otišla u zaborav. Karakteristična je po tome što se bundeva kuva u mleku, a pravi se sa korama za gibanicu ili pečeni katmer korama, a odozgo pre pečenja je zalivena mlekom. U Italiji nemam priliku da kupim kore za gibanicu, pa sam koristila kore za pitu, s'tom razlikom što sam smanjila količinu mleka, jer je debljim korama potrebno više tekućine da omeknu. Prilikom pravljenja iste nisam dodavala ni suvog grožđa, niti oraha, pita je već dovoljno slatka i nije joj potrebno ama baš ništa više.



Sastav:

600 g. kora za gibanicu, ako nemate kora za gibanicu mogu i kore za pitu

1/2 l. mleka ako koristite kore za gibanicu, ako koristite kore za pitu 3,5 dl. mleka će biti sasvim dovoljno

800 g. očišćene rendane bundeve

50 g. putera za dinstanje bundeve

200 g. šećera, može i manje za jedno 50 g. jer je pita dosta slatka

4 jaja

50 g. putera za premazivanje kora

ulje za premazivanje pleha

2 kesice vanilin šećera


Za premazivanje kora: 

3 supene kašike ulja i  1 dl. mleka


Priprema:

Bundevu očistite i naribajte na krupnije rende.

U šerpu istopite 50 g. putera, dodajte 800 g. rendane bundeve, 200 g. šećera, rekoh gore može i 150 g., meni je sa 200 g. bila malo više slatka.

Dodajte polovinu od predviđene količine mleka i kuvajte na tihoj vatri, sve dok se bundeva ne skuva, a mleko ne bude upijeno bundevom. 

Smesa je gotova kada povučete varjačom po dnu i mate jasan široki trag na dnu šerpe.

Kada je bundeva kuvana ostavite je da se ohladi.

Umutite penasto 4 cela jaja i polako joj dodajte šećer iz par puta. Mutite dok ne dobijete lepu, svetlu i naraslu masu. U originalnom receptu je pisalo da se zasebno umute žumanca sa šećerom, zasebno sneg od belanaca, ali po mom mišljenju to uopšte nije potrebno. Posle 10 do 15 minuta mućenja dobićete lepo narasla jaja.

U umućena jaja dodajte i bundevu, drugu polovinu mleka i sve promešajte.

Istopite drugih 50 g. putera kojim ćete premazivati kore.

Ja sam koristila pleh od rerne.

Nauljite ga po dnu, stavite jednu koru, neka vam prelazi i bočne ivice.

Premažite odozgo koru ga sa malo putera i supenom kutlačom zahvatajte masu od buneve i premažite celu koru.

Zatim slažite sledeću koru, ako je malo veća od pleha, malo je i nagužvajte nema veze, ponovo premažite sa malo putera, na to stavite opet manju kutlaču fila i tako redom dok ne utrošite sve kore. 

Zadnju koru premažite sa mešavinom mleka i malo ulja. Ne znam da vam kažem tačne količine, odokativno 3 supene kašike ulja i 1 dl. mleka. Uglavnom gornja kora mora biti blago natopljena mlekom i uljem, da bi bi la mekana i kada se ispeče.

Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći pitu, dok lepo ne porumeni, dok ne porumeni od prilike 40 minuta sve zavisi od vaš rerne koliko jako peče.

Ako vam je na pola pečenja već lepo porumenela pita, prekrijte je alu folijom, da ne zagori i nastavite pečenje.

Pečenu pitu prekrijte krpom i ostavite je da se prohladi.

Meni je pita dovoljno slatka i šećer u prahu od gore mi nije bio potreban.



Нема коментара:

Постави коментар