Palačinke ljubav iz detinjstva. Klasičan slatkiš koji nas nikada ne izneveri. Ovo je jedna vrlo lepa krema od čoklade, iz mamine sveske, sa naznakom "za palačinke", a možete je koistiti i za bilo koju drugu slatku poslasticu. Napominjem da krema nije od onih čvrstih krema za filovanje torti
Sastav:
2 žumanca
3 supene kašike šećera
2 dl. mleka
60 g. čokolade
Priprema:
Mutite penasto žumanca sa šećerom, sve dok ne dobijete svetlu, penastu masu. Uspite polako mleka, mutite dok se sve lepo ne sjedini.
Stavite masu u šerpicu za kuvanje na pari, dodajte izlomljenu čokoladu i počnite polako da kuvate masu, na srednjoj temperaturi, jer masa zbog žumanca ne sme da proključa.
Mešajte stalno i videćete kako će vam dok vam kuva penica koju imate na površini polako nestajati, a čokolada će se polako topiti.
Od trenutak kada nestane pena sa površine, krema će početi da se zgšnjava.
Krem je dovoljno skuvan kada povučete varjačom po dnu šerpe i nazirete dno šerpe, znači ne treba da vidite jasan široki trag na dnu šerpe kao kad pravite pekmez, već tek toliko.
Ja sam je u tom trenutku skinula sa vatre, prekrila po površini providnom folijom ka se ne suši i ne stvara kondenz.
Kasnijim stajanjem u frižideru krema se još malo sama stegla.
Нема коментара:
Постави коментар