петак, 31. октобар 2025.

Delux supa od goveđeg repa Vikend kuvarice

Već dugo se spremam da napravim ovu supu, da me čovek pita zašto toliko vremena, ma nemam pojma pravo da vam kažem. Svi Cecini recepti su odlični, nije to nego eto, pobeže mi. Ja inače obožavam goveće repove i pravim još jedan recept od njih, za taj recept ću vam ostaviti link na kraju. Daklem krećemo uživaćete sigurno, prava jesenje zimske supa, a za nas ljubitelje kašike može i na 40 stepeni, pod uslovom da radi klima




Sastojci:


600 do 700 g. goveđeg repa, ako je uceo nega vam ga u mesari iseku na delove

4 šargarepe krupne

1 koren celera

2 manje glavice crnog luka ili jedna veća

3 korena peršuna, za vas koji kao i ja nemate koren peršuna gde da kupite stavite drske od veze peršuna, parola snađi se

2 korena paškanata, e to imam, jedva ga nađem, ali kad ga nađem kupim 20 komada i zamrznem, da sam mirna

4 - 5 komada karanfilića

so, biber

peršun

mirođija, ja ne volim pa sam ovaj deo preskočila


Priprema:


Crni luk očistite, presecite na pola i prepecite na i gli da se zacrni i stavite ga u lonac.

Očistite svo korenjasto povrće, dodajte u lonac. 

Stavite i goveđi rep i karanfilić. Ceca u receptu navodi da ako ste skeptični za karanfilić možete staviti zapečen crni luk. Ja sam stavila i zapečen crni luk i karanfilić, koji već koristim kod spremanja Francuske supe, tako da mi to nije bilo nepoznato, a daje odličan ukus supi ili čorbi.

Nalijte sve sa vodom i kuvajte sat vremena. 

Nakon sat vremena izvadite rep iz supe i ostavite ga da se ocedi. 

Zagrejte mast i na joj propržite sa svih strana meso, dok se lepo ne zarumeni. 

Zatim ga vratite u supu i sve kuvajte narednih 3 sata na tihoj vatri.

Nemojte zatvarati supu skroz poklopcem, nego onako na krivo, da ima oduška.

 Ova supa mora dugo da se kuva, jer što se duže kuva, to je bolja. 

Posle 4 sata kuvanja procedite supu. 

Očistite meso od kostiju i vratite meso u supu. 

Na fotografiji se vidi jedan plivajući stvor u tanjiru a koji nije meso. Evo šta je. To je korica od Parmigiano reggiano li Grana padano u zavisnosti šta imam u kući. Ja je stavim u supu da se kuva 1 sat pre završetka kuvanja. Daje divan ukus supi i divno je za jelo. 

Kod nas u Italiji se prodaju pakovanja korica u vakum pakovanju, baš za supe i čorbe. 

Dolijte vode da dobijete 4 litra supe, jer posle tolikog kuvanja vam ostane čist koncentrat, koji nije loše da se koristi i kao takav zamrznut kao dodatak jelima, ali mi supu volimo, zato voda unutra i prokuvajte još malo. 

Sipajte soli i bibera po ukusu, takođe i peršuna i mirođije. 

E sad ste mislili da je kraj, e pa nije, moja zemljakinja ne bi bila to što jeste da vam dodatno ne zakomplikuje stvar i baci sve nas u dilemu, zaustaviti se ovde ili napraviti čorbu od goveđih repova. 

Za čorbu zajedno sa pričom za “dž” stavljam vam link za njen recept 

Supa i čorba od goveđeg repa


Posle ove divne supe odlično glavno jelo sa goveđim repom je recept za goveđi rep, kako ga pripremaju sve kafane i kafanice u Rimu

Goveđi rep alla Romana








Нема коментара:

Постави коментар