петак, 10. децембар 2021.

Goveđi rep alla Romana

Još jedan sjajan tradicionalni recept ovog puta od goveđeg repa. Ovo je pravo, zimsko jelo. Držite se striktno recepta, na kraju u tanjir dodajte malo rendane korice limuna i gorke čokolade i bićete prijatno iznenađeni. Verovatno se čudite od kuda limun i čokolada u slanom jelu. Prvi pisani zapis ovog recepta je dala Ada Boni u svojoj knjizi "Cucina Romana", 1929. godine. U to vreme nije bilo frižidera i higijenski uslovi nisu bili baš sjajni za čuvanje mesa i kod većina sjajnih starih recepata naćićete začine koji su vam nelogični, a koji su služili da umanje tadašnje jake mirise i ukuse i učine jelo ukusnijim, pa tako i ovo jelo se na kraju začinjava sa malo gorke čokolade i rendanom koricom limuna koja ublažuje jak ukus ovog jela i daje mu svežinu. Ovaj recept sam uzela od jednog sjajnog kuvara Girgione koji kako kaže je već sedma generacija koja živi u Rimu, pa ko će bolje od njega znati izvorni recept



Sastav:


2 kg. goveđeg repa 

brašno

100 g. bele slanine tvz. "sapunjare"

5 listova žalfije

nana sveža par grančica 5 od prilike jedan deo se dodajte odmah, a drugi se dodaje na kraju kada je jelo gotovo

parče korice od limuna

maslinovo ulje

2 glavice crvenog crnog luka

2 šargarepe

4 drške celera

2 pune supene kašike duplog koncentrata od paradajza

1,5 dl. belog vina

2 kg. paradajz pelata

Supa od povrća ili voda za zalivanje


Za posipanje:


parče gorke čokolade od 85%

rendana korica od limuna


Priprema:


Moj vam je savet da prvo sve sastojke očistite, iseckate i rasporedite po činijicama, jer će vam tako biti lakše kasnije kod dodavanja.

Goveđi rep prvo pobrašnite i ostavite da odstoji nekh 20 minuta. 

Za to vreme oljuštite šagarepe. Jednu isecite na dva dela, a ostale usitnite na kockice.

Isto uradite i sa crnim lukom, jednu glavicu isecite na četiri dela, a drugu isecite na listiće.

Celeru skinite listove oni vam ne trebaju i  nožićem ogulite vlakna kako je prikazano na slici, jer ona znaju da daju jelu gorak ukus.





Jedan celer presecite na dva dela, ostatak isecite na kockice.

Isecite ljuštilicom za krompir parče korice od limuna. Ako ste zahvatili i malo belog dela koji je gorak, ostružite ga pažljivo nožićem.

Skinite listove sa grančica nane i listove žalfije.

Isecite sitno nanu, žalfiju i koricu limuna sa malo krupne soli.





Isecite takođe i slaninu na kockice.

Na maslinovom ulju na tihoj vatri propržite slaninu, začine i dodajte krupne delove crnog luka, šagrarepe i celera.

U tiganju ugrejte ulje. Otresite višak brašna sa mesa i propržite ga u vrlom ulju, samo da mu se zatvore pore, ne treba da bude rumeno.

Ostavite ga na upijajući papir.

Za to vreme vam se povrće već upržilo i dobilo tamniju bojicu.

Dodajte mu koncentrat od paradajza, malo vina 1/2 dl. i pržite uz stalno mešanje 10-ak minuta.

Stavite unutra i meso i ostatak sitno ceckanog povrća. Sve dobro mešajte i neka se i ostalo povrće uprži. 

Zatim dodati još 1/2 supene kašike duplog koncentrata od paradajza, malo krupne soli i  ostatak vina i pržiti dok vino ne ispari.

Na kraju dodati paradajz pelat. Dobro promešati i čim počne da ključa smanjiti vatru na najniže i dinstati poklopljeno narednih 4 sata, možda 30 minuta duže, dok meso potpuno ne počne da se odvaja od kostiju.

Sa vremena na vreme malo prekontrolišite i dodajte malo supe od povrća ili vode ako treba.

Ovo jelo je na kraju gusto kako se i vidii na slici.

Na kraju kada je jelo gotovo iseckajte ostatak listova nane i dodajte jelu, promešajte dobro.

Obično se sos jede sa paštom "rigatoni", a meso obaška. 




Važna napomena za one koji žele da čuju i nauče nešto novo:


Svaka pašta testenina kada se pravi sa sosom ne stavlja se u tanjir obarena pašta, pa se tresne preko nje sos i onda meša u tanjiru.

Pašta, testenina zovite je kako vam drago mora da upije sos.

Skuva se u slanoj vodi "al dente" minutaža koja je naznačena na pakovanju.

Zatim se procedi se i onda se doda sosu i prokrčka na srednjoj vatri jedan minut stalno mešajući, da pašta upije sos i da sos svuda uđe u paštu. Možda mislite da je ovo glupost, ali verujte nije, razlika je neverovatna između jednog i drugog načina spremanja jela.

Na tanjir servirajte meso, izrendajte odozgo malo korice limuna i gorke čokolade.








Нема коментара:

Постави коментар