среда, 29. октобар 2025.

Fokača sa bundevom i ruzmarinom

Jesenja fokača sa bundevom, miriše na jesen. Odlična sa doručak ili večeru, sa malo narezaka i čašom piva ili jednostavno sa jogurtom. Lako se sprema, treba samo prethodno ispeći bundevu i posle sjediniti sve sastojke




Sastojci:


800 g. brašna tipa “00”

10 . svežeg kvasca

1 kašičica šećera

400 ml. vode

40 ml. maslinovog ulja + za premazivanje pleha i fokače 

400 g. pečene bundeve

13 g. soli

2 do 3 kašičice ruzmarina bolje je svežeg, ali može i suvi


Priprema:


Bundevu isecite na parčad, očistite je od semenki i stavite da se ispeče na 190 - 200 stepeni, meni je trebalo nekih 20ak minita, zavisi koliko su vam debeli parčici koje ste isekli.

Pečenoj bundeva odstranite koru, izgnječite je viljuškom u ostavite da se ohladi. 

Bundevu ne treba nikako kuvati, jer će u suprotnom biti puna vode. Može se skuvati i na pari, ali je meni ukus pečene bundeve mnogo bolji.

Kvasac izvadite iz frižidera da se smlači na sobnoj temperaturi.

Svežem ruzmarinu otkinite iglice i iseckajte ih sitno.

Vodu zagrejte da bude mlaka. 

U činiju stavite šećer, kvasac, malo vode i par kašika brašna i sve dobro promešajte. 

Pokriti tacnom, zatim uviti u krpe, da bude na topolom i ostaviti od prilike 10-ak minuta dok ne naraste. 

Za to vreme prosejati ostatak brašna i pomešati ga sa solju i ruzmarinom. 

Napraviti udubljenje u brašnu, dodati nadošao kvasac, vodu i ulje i mesiti ili koristiti mikser. 

Kada je masa ujedinjena dodati i pečenu bundevu i umesiti. 

Ako vam je mnogo retka masa slobodno dodajte još mako brašna, šaku do dve. Testo treba da bude vrlo mekano, ali ne i tečno.

Ostavite testo da narasta, dok ne udvostruči volumen nekih 2 do 3 sata.

Kada je testo nadošlo radnu površinu nauljite maslinovim uljem, premažite testo i od gore u pomoću vrhova prstiju pritiskanjem rastanjiti testo. 

Testo je mekano, nemojte da vas to zbuni, nije čvrsto kao kad mesite hleb.

Ja sam koristila pleh veličine 36 x 25cm. i zato mi je ovako visoka, tako da vam preporučujem da koristite dosta veći pleh. Da se razumemo fokača može biti i tanja i višlja, isto kao i pica, zavisi u kom delu Italije se sprema, ali ova je baš mnogo visoka.

Pleh dobro podmažite maslinovim uljem, stavite testo i još malo rastanjiti prstima. Ako vam se se testo skuplja trebate samo da ga ostavite da miruje 10 minuta i ponovo pokušajte da ga rastanjiti i videćete da će ići lako. Pospite odozgo malo svežeg ruzmarina.

Pecite fokaču u prethodno zagrejanoj pećnici na 190 stepeni na donjoj rešetki nekih 30 do 40 minuta. 

Нема коментара:

Постави коментар