понедељак, 20. октобар 2025.

Juneći gulaš

Još jedan sjajan recept Luca Pappagallo, sa mojim minimalnim izmenama 




Sastojci:


1 kg, Junećeg mišića 

60  do 80 slanine 

1 manja glavica crnog luka

1 drška celera ili malo rendanog korena celera, radi bolje arome

2 čena belog luka

1 čaša crnog vina

200 g. paradajz pasate, ili gustog soka od paradajza

2 klinčića

2 lovorova lista

par zrna kleke 

par zrna bibera

so

maslinovo ulje


Priprema:


Iseckati meso na komade srednje veličine. 

Sitno iseckati slaninu, dršku celera i crni luk.

Na malo maslinovog ulja propržiti slaninu i kada je već skoro uprzena dodati seckani crni luk, 2 čena belog luka i sitno seckanu dršku od celera. 

Čim je crni luk malo svenuo dodati isečeno meso, sve začine i propržiti ga sa svih strana. 

Naliti sa čašom crnog vina i dinstati dok vino ne ispari. 

Kada je vino isparilo dodati paradajz pasatu i prodinstajte 10-ak minuta na srednjoj vatri. 

Zatim nalijte sve vodom, da meso bude pokriveno i dinstajte na tihoj vatri narednih 3 do 4 sata. 

Povremeno promešajte i ako je potrebno dodajte još malo vode.

Služiti sa kačamakom, krompir pireom, vrućim domaćim hlebom. 

Uz malo turšije odličan obrok. 


Нема коментара:

Постави коментар