среда, 1. март 2023.

Pogačice sa čvarcima na drugi način

Poželela sam da napravim pogačice sa čvarcima, gledala sam malo recepte iz Velikog narodnog kuvara, malo promenila i ispale su pogačice sa čvarcima koje su mi se vrlo svidele. 




Sastav:


500 g. brašna

25 g. svežeg kvasca ili 1 kesica suvog kvasca

2 kafene kašičice šećera

100 ml. mlakog mleka

1 kafena kašičica soli

200 g. kisele pavlake 30% masti

1 jaje

60 g. masti ili 75 g. putera

2 x 25 g. putera

300 g. čvaraka mlevenih ili sitno seckanih


Za premazivanje:

1 žumance + 1 kafena kašičica mleka


Priprema:


Prosejte brašno. 

Svež kvasac i kiselu pavlaku izvadite iz frižidera da se smlači na sobnoj temperaturi. 

U mlako mleko sipajte šećer, dodajte kvasac, sve mešajte, dok se kvasac ne istopi, dodajte par kašika brašna i mešajte, da se masa ujednači. 

Poklopite tanjirićem, uvijte krpama i ostavite da naraste kvasac. 

Uspite so u brašno i promešajte. 

Kada je kvasac nadošao u brašnu napravite udubljenje, sipajte, kvasac, kiselu pavlaku, jaje i mast ili puter. 

Umesite dobro testo. 

Preklopite i ostavite da narasta narednih 30 minuta. 

Za to vreme  u seckalici ili ručno iseckajte sitno čvarke i podelite ih na tri jednaka dela.

Kada je testo malo naraslo, stavite ga na povrašnjenu dasku i rastanjite, ne suviše ni tanko, a ni debelo. 

Na jedan kraj testa stavite čvarke i preklopite drugim delom testa. 







Zatim preklopite levi deo testa do polovine na desno i desni ka levom.





Obrnite testo, da vam deo koji se preklapa bude na radnoj površini, prekrijte prozirnom folijom i krpom, da se ne  bi sušilo i ostavite da odmara 15 minuta. 

Zatim oklagijom polako tapkanjem razvucite ponovo testo. 

Premažite ga sa 25 g. putera i ponovo ponovite ceo postupak sa čvarcima i preklapanjem. 

Ponovo prekrijte testo i ostavite da odmara 15 minuta. 

Posle 15 minita mirovanja ponovo oklagijom razvucite testo, premažite testo sa 25 g. putera, dodajte čvarke i ponovo preklopite i ostavite da miruje. 

Nakon 15 minuta odmora testo rastanjite oklagijom oko dva prsta debljine. Ja sam malo tanje.

Možete vaditi klasične okrugle pogačice veće ili manje, Ja sam se ovog puta odlučila da ih isečem na kvadrate i svaki kvadrat sam blago zapekla po površini dva puta ukoso sa leve i desne strane.

Stavite papir za pečenje na pleh, preko poslažite pogačice, neka bude malo razmaka između njih. 

Pomešajte jedno žumance sa 1 kafenom kašičicom mleka i time premažite svaku pogačicu. 

Ostavite pogačice da malo narastu nekih 20 minuta, a zatim ih pecite na 175 stepeni nekih 20 do 25 minuta, dok lepo ne porumene. 

Ako vam je rerna slabija možete peći i na 200 stepeni za isto vreme, meni na 200 stepeni sve izgori.

Divne su i tople i hladne.

Нема коментара:

Постави коментар