уторак, 21. март 2023.

Jagnjeća čorba

Već imam jedan post za jagnjeću čorbicu, ova je malo drugačija. Može biti kisela ili ne, u zavisnosti da li ćete sebi u tanjir sipati malo limunovog soka ili sirćeta, a ako izostavite paradajz i alevu papriku dobićete lepu belu jagnjeću čorbicu. Paradajz i aleva paprika joj menjaju ukus, ali i bez njih je odlična, jer dva glavna sastojka meso i povrće se nalaze u obe čorbe


 



Sastav:


1 kg jagnjetine sa kostima, od vrata ili neki drugi deo mesa za supu. Ja uvek za supu koristim meso sa kostima, jer smatram da joj daje bolji ukus

1 glavica crnog luka

veza zeleni

drska celera ili komad korena celera

1 mala šoljica za kafu soka od paradajza 

60 g. graška, može i zamrznut

1,5 supenih kašika brašna 

1/2 kašičice aleve paprike

lovorov list 

biber u zrnu 

ulje

so, biber

180 g. do 200 g. kisele pavlake

1 žumance


Priprema:


Očistite paštrnjak i koren peršuna iz zeleni, kao i komadić korena celera, ili 2 drške celera.

Stavite meso u vodu, dodajte očišćeno povrće, malo soli i kuvajte.

Skidajte penu. Kada ste završili sa skidanjem pene, dodajte u supu lovorov list i biber u zrnu. 

Kuvajte na umerenoj vatri sok meso ne počne da se odvaja od kostiju. 

Kada je meso skuvano supu procedite i ostavite da se prohladi meso.

Za to vreme sitno iseckajte glavicu crnog luka i dve šargarepe i propržite ih na tihoj vatri na malo ulja. 

Kada je luk svenuo dodajte brašno i pržite par minuta, zatim dodajte i sos od paradajza, alevu papriku i grašak.

Propržite još minut dva, a zatim počnite polako da dodajete supu. 

Dok vam se supa kuva, a trebaće tako nekih pola sata, za to vreme očistite meso od kostiju, sitno iscepkajte rukama i stavite u supu. 

Odredite sami gustinu koju želite za supu, moja nije bila gusta, nego onako, po malo.

Kada je supa skuvana skinite je sa vatre. 

Umutite 1 kiselu pavlaku 180 do 200 g. sa jednim žumancetom i sipajte u supu. 

Sve promešajte i servirajte. 

Po želji možete dodati i sveže isečenog peršuna, a svako sebi nek doda u tanjir aki želi ili malo limunovog soka ili sirćeta od belog vina. 

Ko ne voli ništa.






Нема коментара:

Постави коментар