Već imam jedan post za jagnjeću čorbicu, ova je malo drugačija. Može biti kisela ili ne, u zavisnosti da li ćete sebi u tanjir sipati malo limunovog soka ili sirćeta, a ako izostavite paradajz i alevu papriku dobićete lepu belu jagnjeću čorbicu. Paradajz i aleva paprika joj menjaju ukus, ali i bez njih je odlična, jer dva glavna sastojka meso i povrće se nalaze u obe čorbe
Sastav:
1 kg jagnjetine sa kostima, od vrata ili neki drugi deo mesa za supu. Ja uvek za supu koristim meso sa kostima, jer smatram da joj daje bolji ukus
1 glavica crnog luka
veza zeleni
drska celera ili komad korena celera
1 mala šoljica za kafu soka od paradajza
60 g. graška, može i zamrznut
1,5 supenih kašika brašna
1/2 kašičice aleve paprike
lovorov list
biber u zrnu
ulje
so, biber
180 g. do 200 g. kisele pavlake
1 žumance
Priprema:
Očistite paštrnjak i koren peršuna iz zeleni, kao i komadić korena celera, ili 2 drške celera.
Stavite meso u vodu, dodajte očišćeno povrće, malo soli i kuvajte.
Skidajte penu. Kada ste završili sa skidanjem pene, dodajte u supu lovorov list i biber u zrnu.
Kuvajte na umerenoj vatri sok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
Kada je meso skuvano supu procedite i ostavite da se prohladi meso.
Za to vreme sitno iseckajte glavicu crnog luka i dve šargarepe i propržite ih na tihoj vatri na malo ulja.
Kada je luk svenuo dodajte brašno i pržite par minuta, zatim dodajte i sos od paradajza, alevu papriku i grašak.
Propržite još minut dva, a zatim počnite polako da dodajete supu.
Dok vam se supa kuva, a trebaće tako nekih pola sata, za to vreme očistite meso od kostiju, sitno iscepkajte rukama i stavite u supu.
Odredite sami gustinu koju želite za supu, moja nije bila gusta, nego onako, po malo.
Kada je supa skuvana skinite je sa vatre.
Umutite 1 kiselu pavlaku 180 do 200 g. sa jednim žumancetom i sipajte u supu.
Sve promešajte i servirajte.
Po želji možete dodati i sveže isečenog peršuna, a svako sebi nek doda u tanjir aki želi ili malo limunovog soka ili sirćeta od belog vina.
Ko ne voli ništa.
Нема коментара:
Постави коментар