недеља, 31. децембар 2017.

Pišinger kocke

Za sve ljubitelje čokolade i grilijaš karamela



Sastojci:


4 žumanca
250 g šećera u prahu ( ja sam stavila 150 g šećera u prahu, jer ne volim mnogo slatko i bilo mi je sasvim dovoljno)
4 štangle čokolade za kuvanje
250 g putera

Za grilijaš:


ulje za premazivanje tanjira
150 g šećera
100 g mlevenih oraha

I još: 


4 oblande

Prvo napravite grilijaš:


Samleti orahe. Na tihoj vatri istopiti 150 g šećera stalno mešajući. Kada dobijete lepu karamel boju, dodajte masi 100 g mlevenih oraha i sve energično promešajte, da se masa ujednači.

Jedan širi ravan tanjir premažite sa malo ulja i u njega sipajte vrelu masu od grilijaša. To vam je potrebno da bi kasnije hladan grilijaš mogli bez problema da odvojite od tanjira. Masu još vruću poravnajte i ostavite da se osuši. Prvo sa jedne strane, pa ga onda prevrnite da se ohladi i sa druge strane. Meni se na taj način prevrtanjem grilijaša brže ohladio. Hladan grilijaš sameljite na mašini za mlevenje oraha.

Zatm napraviti krem:


Umutite 4 žumanca sa 150 g do 250 g šećera u prahu, sve dok masa ne dobije lepu svetlu boju. Stavite na paru da se skuva krem, stalno mešajući, da vam se krem ne uhvati za dno šerpe. Posle oko 10-ak minuta pošto se krem malo ukuvao dodajte mu mleveni grilijaš. Sve sjedinite i nastavite da mešate dok se ne sjedini sa masom od žumanaca. Malo će vam teže ići mešanje, ali ne odustajte. Kada se cela masa lepo ujednačila dodajte čokoladu i nastavite da mešate, dok vam se čokolada sasvim nije otopila. Skinite sa vatre i umutite 250 g putera, koga dodati u toplu masu sa grilijašem. Nastavite da mešate dok vam se puter sasvim ne istopi i ne sjedini sa kremom.

Ovim kremom premazati tri oblande, namazana strana je uvek okrenuta ka gore i preklopiti sa četvrtom oblandom. Staviti odozgo teži predmet, ja stavim teži pleh i sve ostaviti u frižider, preko noći, da se masa lepo slepi, sa oblandama. 

Sutradan seći na štanglice.





Нема коментара:

Постави коментар