Ovi je vrlo lep prilog, moze biti i kao mezetluka, fin za ove letnje dane
Sastojci:
3 plava patlidžana srednje veličine
2 supene kašike maslinovog ulja
500 g. grčkog iki nekog gustog jogurta
2 do 3 čena belog luka, zavisi od ukusa
1 kafena kašičica ljute tucane aleve paprike ili sveže ljute papričice
so po ukusu
origano
100 g. Indijskog oraha ilu oljušrenog usitnjenog badema
Priprema:
Patlidžan isecite na kolutove, ni pretanko, ni predebelo, posolite, ostavite na cediljku, pritisnite i ostavite tako pola sata da ispusti gorčinu. Ako imate kao ja ove novije sorte patlidžana koje nemaju gorčinu preskočite ovaj deo, samo iz isecite na kolutove.
Kolutove patlidžana ispecite na tgilu. Može to i da se prži u ulju, ali mislim da bi u tom slučaju bili mnogo masni, jer poznato je da patlidžan upija dosta ulja prilikom prženja. Ja imam trik da ih odozgo sa jedne strane premažem četkicom sa malo maslinovog ulja, tek da dobiju onaj prelep ukus, a da nisu pune ulja.
Stavite namašćenu stranu na tiganj i odozgo ponovo sasvim malo premažite četkicom sa maslinovim uljem.
Kako je koji pečen, pazite da vam vatra ne bude jaka, da ne zagore, tako ih odlažite sa strane.
Za to vreme isecite sitno beli luk, dodajte jogurt, origano, maslinovo ulje, indijski orah ili usitnjene bademe, seckanu ljutu papričicu ili ticanu alevu papriku i sve promešajte.
Na kraju dodajte i patlidžan, sva promešajte i ostavite u frižider da se dobro ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар