Muž i ja jako volimo belolučene paprike, ali mi je onaj deo odleđivanja i curenja vode na sve strane vrlo mrzak. Muž pak mrzi sve one semenčice. Ovo je vrlo praktičan recept kako da imate več spremne pečene belolučene paprike za zimu, da se ne petljate sa odleđivanjem, a imaćete i u frizu više mesta
Sastojci:
5 kg. paprika
200 + 20 g. soli
1,5 sirćeta
1/2 lit. ulja
2 vezice peršuna
3 glavice belog luka
Priprema:
U širu perpu stavite jednu veću kesu gde ćete odlagati pečene paprike.
Paprike pecite i kako budu pečene slažite u kesu u šerpi, svaki red paprika posolite, tako da do kraja utrošite onih 200 g. soli, zatvorite svaki put dobro kesu i poklopite šerpu poklopcem. I tako radite dok ne ispečete sve paprike.
Ispečene paprike ostavite da se ohlade u šerpi, da bi ste ih posle lakše ljuštili.
Kada su se paprike ohladile počnite sa ljuštenjem paprika i odvajanjem drški i semena.
Nemojte nikako propirati paprike vodom, jer ćete im skinuti sav ukus i možete sve da bacite.
Uzmite činiju sa vodom i svaki put kada su vam ruke prljve od ljuštenja umočite ruku u vodu, otresite je od viška vode i nastavite dalje.
Paprike iscepkajte na šire trake i ostivite da se ocede od viška tečnosti.
Skuvajte 1,5 l. sirćeta sa onih preostlih 20 g. soli.
Ostavite da se sirće prohladi.
Zatim u prohlađeno sirće dodajte sve paprike i ostavite ih tako narednih osam sati.
Posle 8 sati što su stajale u sirćetu paprike procedite.
Sitno iseckajte 2 veze peršuna i 3 glavic belog luka.
Uzmite 1/2 lit. ulja stavite u jednu činiju.
Uzmite šakom deo paprika i umočite u ulje, dobro promešajte da ulje oboži sve paprike.
Procedite malo od ulja, tek toliko da otkaplje i stavljajte paprike u teglu.
Između pospite sitno seckanim peršunom i belim lukom,
Nastavite tako do 1 do 2 cm, ispod vrha tegle.
Kada ste napunili sve tegle stavite od gore plastični držač i sve paprike zalijte uljem iz činije, tako da budu potpuno prekrivene.
Dobro zatvorite tegle.
U receptu piše da se ovako zatvorene tegle mogu ostaviti sa ostalom zimnicom, ja sam ih za svaki slučaj pasterizovala da bi bila mirna.
Pasterizacija:
Uzmite širu šerpu, na dno šerpe stavite krpu i poslažite tegle.
Između tegli stavite krajeve krpe, ili stavite još jednu krpu, tako da se tegle direktno ne dodiruju.
Nalijte vodu preko poklopca tegle i poklopite šerpu.
Uljučite vatru na srednju jačinu i pustite da voda proključa.
Od trenutka kada voda proključa smanjite vatru da voda tiho ključa i na kraj šerpe ispod poklopca stavite varjaču, tako da para može da struju.
Ostavite da se ovako tiho kuvaju tegle 30 minuta.
Zatim ugasite vatru, sklonite varjaču, poklopite i ostavite da se tegle potpuno ohlade u šerpi. Kako se tegle i voda budu hladile čućete pucketanje zatvarača, koji su povukli vakum.
Kada su se tegle ohladile izvadite ih iz šerpe, dobro obrišite kuhinjskom krpom i ostavite sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар