Još jedan recept iz mimine sveske, još jedno prelepo otkriće. Torta je sačuvana kao torta od badema i narandže, sa napomenom na kraju recepta da se ova torta može filovati, a odlična je i bez fila. Ja sam je filovala sa poslastičarskom kremom od bele čokolade uz dodatka slatka od narandži i prezadovoljna sam.
Sastojci za koru:
8 jaja
1 narandža
70 g. šećera
2 kašike mlevenog keksa
8 kašika mlevenog badema
badem na listiće za ukrašavanje
mleveni keks za ukrašavanje stranica
Sastojci za poslastičarsku kremu sa belom čokoladom:
1/2 lit. punomasnog mleka
4 žumanca
30 g. gustina
50 g. šećera
šipka vanilije ili ekstrakt vanilije
500 g. bele čokolade
Priprema kore:
Odvojiti belanca od žumanca i od belanca umutiti čvrst sneg i ostaviti sa strane.
Mutiti 8 žumanca sa 140 g. šećera, sve dok je masa ne postane svetla i buava.
Dodati rendanu koru i sok od 1 narandže, 2 kašike mlevenog keksa i 8 kašika mlevenog badema.
Na kraju špatulom polako dodati umućen sneg od belanaca, prevrćući masu od gore ka dole, da se sneg ne bi raspao, a ipak sjedinio sa masom.
Peči u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni dok ne dobije lepu rumenu boju, a ivice počnu da se odvajaju od ivice pleha.
Što se tiče veličine pleha, ja sam pravila tortu od 1/2 mere i koristila sam okrugao pleh od 22 cm, mada mislim da bi bio dobar i onaj od 20 cm. za količinu sa 4 jaja. Kako mi mama nije ostavila veličinu pleha, jer je imala svoje, radila sam od oka, pa šta bude.
Ako pravite komplet meru kostitite okrugao kalup koji obično koristite za torte od 8 jaja, predpostavljam da će vam trebati pleh od 24 do 26 cm.
Priprema poslastičarske kreme sa belom čokoladom:
Od 1/2 lit. mleka odvojiti 0,5 dl. i ostaviti sa strane.
Šipku vanilije raseći po dužini, pokupiti zrnca i staviti u ostatak mleka i ostaviti ga da se ugreje.
Umutiti penasto 4 žumanca 100 g. šećera, sve dok masa ne dobijete penastu masu.
Dodati 30 g. gustina i sve dobro umutiti, a zatim razrediti masu sa onih 1/2 dl. mleka koje ste ostavili sa strane.
Umutiti da se mleko jedini sa masom.
Procediti 4,5 dl. mleka od zrnaca vanilije.
Vratiti mleko na tihu vatru i uliti u tankom mlazu žumanca stalno mešajući da se ne bi stvorile grudvice.
Kremu stalno mešajte i znak da je krema gotova je kada varjačom povučete po dnu šerpe i ostane vam trag. Nešto kao kod pravljenja džema.
U tom trenutku dodajte 500 g. bele čokolade i mešajte dok se sva čokolada ne istopi.
Sklonite sa vatre i prekrijte sa prozirnom folijom, da vam se ne bi prilikom hlađenja stvorila korica na površini.
Kada se krema skroz ohladila isecite korice i filujte tortu.
Mali trik moje genijalnosti:
Kada sam napravila tortu od pola mere, bila mi je nekako niska,jer nisam bila sigurna za potrebnu veličinu pleha, a nisam baš ni pravilno i pravo isekla, da budem sasvim iskrena, a ipak preferiram višlje torte. Onda sam se dosetila, presekla tortu po dužini na pola i nalepila dva polukruga jedan na drugi. Eto malog saveta, ako vam se desi kao meni da se nađete u nevolji, rešenja uvek ima, samo ne treba očajavati.
Uz ovu tortu sam servirala Slatko od narandži i kombinacija je odlična.
Toplo vam preporučujem da napravite ovo preleo slatko, blago je i sočno.
Jako lijepa :-)
ОдговориИзбришиHvala Mucika drago mi je da ti se dopada!!
ОдговориИзбриши