понедељак, 11. новембар 2019.

Bonet

Bonet je jedno od mojih skorijih otkrića u italijanske kuhinje. Pre neku nedelju gledala sam jednu reportažu o tradciji regije Pijemonte, o njenoj istoriji, kako kulturnoj tako i gastronomskoj. Prvo što me je privuklo receptu je kombinacija, kafe, ruma, amarreta, pa sve to još preliveno karamelom, izgleda fantastično. Bonet je baš tradicionalni puding ove oblasti, a pominje se u sadašnjoj verziji već u 17 i 18 veku. Osnovni sastojci pra pra recepta su bili mleko, jaja, keks amaretti. Kasnije trgovinom sa Južnom Amerikom u Pjemonte je stigao i kakao i rum i tako je nastala sadašnja, vrlo udomaćena verzija ovog pudinga. Na internetu se mogu pronaći raznorazne varijacije ovog kolača u količini šećera, amaretta, kakaa koji se stavlja, jedno je sigurno svaki Bonet je spremljen od mleka, jaja, kakaa, amaretta, ruma i preliven karamelom. Ostale su sve sitne varijacije u odnosu na recept ukućana, zamena ruma konjakom ili likerom amaretta, dodatak kafe, po neko žumance više. Kad smo već kod istorije, oni koji prate moj blog znaju da sam ja fascinirana činjenicom da mnogi italijanski recepti imaju sviju pravu malu istorijsku ličnu kartu. Evo dva podatka kako je Bonet dobio ime. Pva vezija je da Bonet na dijalektu označava muški šešir pljosnat i okrugao tipičan tog vremena, a na koji je vrlo ličio oblikom kalup za pudinge i flanove koji se koristio u to vreme. Druga verzija je da kao se taj šešir zadnji stavlja pre izlaska iz kuće, tako se i puding Bonet jede na kraju ručka, kao završnica. Eto toliko o priči idemo na recept



Sastojci:


5 jaja
1/2 l. mleka
1/2 šipke vanile ili aroma vanile, ako nemate šipke vanile
125 g. šećera
150 g. keksa Amaretta, možete ga naći u bolje snabdevenim stranim samoposlugama
50 g. gorkog kakaa
1 šoljica crne kafe
1 dcl. ruma

Za karamel:


70 g. šećera

Za ukrašavanje po volji:


Amaretti
mućena slatka pavlaka
usitnjeni pečeni lešnici

Priprema:


Kao prvo izaberite kalupe, prvi u kome ćete praviti Bonet i jedan veći kalup u koji ćete u tehnici Bagno Maria kuvati puding . Ja sam koristila kalup za plumcake. 

Rernu ugrejte na 170 sepeni sa ventilatorom.

U jednoj šerpici istopite 70 g. šećera sa 1/2 supene kašike vode na tihoj vatri, sve dok ne dobijete karamel.

Dobijenim karamelom obložite dno i stranice kalupa za plumcake i ostavite da se ohladi.

Pola šipke vanile presecite uzduž i izvadite im seme,

Stavite 1/2 l. mleka da se kuva zajedno sa vanilin šipkom i semenom. 

Kad proključa sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Ako ne koristite šipku vanile stavite aromu, postupak sa mlekom je identičan.

Mleko procedite.

Stavite u lonac 3 litara vode da da se zagreje do ključanja. 

Izmrvite sitno 150 g. Amaretta,

Kada se mleko smlačilo sa strane umutite penasto 5 jaja, dugo dok ne uveličaju volumen.

Zatim dodajte 125 gr. šećera i nastavite sa mućenjem, dok masa ne pobeli i postane penasta.

Zatim dodajte mleko, zatim 1 dl. ruma i dl. kafe iz moke. Ako nemate moku može i turska dobro proceđena. Nije isti ukus sa turskom kafom, ali nužda zakon menja.

Nastavite sa mućenjem i dodajte 50 gr. gorkog kakaa.

Kada se kakao sjedninio sa masom uspite i usitnjene Amarette. 

Umućenu masu sipajte u kalup sa karamelom.

U veći kalup nalijte malo tople vode,  stavite kalup sa puding masom i nalijte još toliko vode koliko je potrebno da voda prekrije malo više od polovine manjeg kalupa.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni sa ventilatorom 45 minuta.

Kada je završeno pečenje, izvadite klaup sa pudingom i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ga obavezno ostavite u frižider barem 4 sata da se dobro stegne. Ja obično pravim uveče za ujutru.

Nežnim pokretima plastične ravne špatule pređite između kalupa i pudinga sa svih strana, da bi se lako odvojio od kalupa, a zatim ga prebacite na tanjir.

Idealno bi bilo da imate duguljasti lep tanjir, pokupite i sav karamel koji je ostao u kalupu i prelijte preko pudinga.

Ukrasite Bonet po želji, prelepo izgleda ukrašen slatkom pavlakom. 

Napomena:

Bonet se može praviti i u mini porcijama ili u bilo kom drugom kalupu koji želite.












Нема коментара:

Постави коментар