понедељак, 18. новембар 2019.

Mađarske kiflice

Divne, mekane kiflice. U ovoj verziji nudim vam punjenje sa orasima, makom i kestenom



Sastojci:


250 g. brašna
1 supena kašika praška za pecivo
50 g. šećera u prahu
1 jaje
50 g. putera
250 g. kuvaog krompira

Punjenje sa orasima ili makom:


150 g. mlevenih oraha ili maka
80 g. šećera
3 supene kašike vrelog mleka
30 g. suvog grožđa
rendana korica od 1/2 limuna
vanilin

Punjenje sa kestenom;


200 g. kuvanog kestena
100 g. šećera u prahu
2 supene kašike ruma
30 g. suvog grožđa

ili, bilo koji džem,

Priprema fila od maka ili oraha:


Pomešati 3 vrele kašike mleka sa 150 g. mlevenih oraha ili maka, 80 g. šećera i 20 g. suvog grožđa. 

Dodati rendanu koricu od 1 limuna i malo vanilina. 

Promešati sve sastojke da dobijete kompakntu masu.

Skloniti masu sa vatre i dodati rendanu koricu od 1/2 limuna.

Punjenje sa kestenom;


Kesten usitniti u seckalici ili mini pimerom zajedno sa 2 do 3 supene kašike ruma i 100 gr. šećera u prahu i arome vanilije.

Kada se masa ujednači dodati i 30 g. suvog grožđa i izmešati da dobijete kompakntu masu.

Priprema testa:


250 g. krompira skuvati i oljuštiti.

Grenjčilicom za krompir propasirati ga i ostaviti da se ohladi.

Prosejati 250 g. bršana. Dodati mu 1 supenu kašiku praška za pecivo i sve promešati.

Napraviti udubljenje u brašnu dodati ohlađen i propasiran krompir, 1 jaje, 50 g. putera iseckanog na kockice i 50 g. šećera u prahu.

Umesiti testo na dobro pobrašnjenoj dasci. Videćete da je testo vrlo lako za rad, ali ga nemojte dugo mesiti i maltretirati, tek toliko da se svi sastojci sjedine.

Prvi način:


Oklagijom rastanjiti testo na 2 do 3 mm. debljine i vaditi krugove u zavisnosti koliko želite da vam budu velike kiflice. Ja sam koristila krug prečnika  7  cm.

Na svaki krug stavite nepunu kafenu kašičicu nadeva i preklopite krug na pola, pritiskajući ivice.

Drugi način:


Podeliti testo na dva ili tri dela, razviti krugove i od njih seći trouglove.

Na svaki trougao staviti deo nadeva i uviti kiflicu.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 25 minuta dok blago ne zarumene.

Vruće kiflice uvaljati u šećer u prahu.


Нема коментара:

Постави коментар