Divne, mekane kiflice. U ovoj verziji nudim vam punjenje sa orasima, makom i kestenom
Sastojci:
250 g. brašna
1 supena kašika praška za pecivo
50 g. šećera u prahu
1 jaje
50 g. putera
250 g. kuvaog krompira
Punjenje sa orasima ili makom:
150 g. mlevenih oraha ili maka
80 g. šećera
3 supene kašike vrelog mleka
30 g. suvog grožđa
rendana korica od 1/2 limuna
vanilin
Punjenje sa kestenom;
200 g. kuvanog kestena
100 g. šećera u prahu
2 supene kašike ruma
30 g. suvog grožđa
ili, bilo koji džem,
Priprema fila od maka ili oraha:
Pomešati 3 vrele kašike mleka sa 150 g. mlevenih oraha ili maka, 80 g. šećera i 20 g. suvog grožđa.
Dodati rendanu koricu od 1 limuna i malo vanilina.
Promešati sve sastojke da dobijete kompakntu masu.
Skloniti masu sa vatre i dodati rendanu koricu od 1/2 limuna.
Punjenje sa kestenom;
Kesten usitniti u seckalici ili mini pimerom zajedno sa 2 do 3 supene kašike ruma i 100 gr. šećera u prahu i arome vanilije.
Kada se masa ujednači dodati i 30 g. suvog grožđa i izmešati da dobijete kompakntu masu.
Priprema testa:
250 g. krompira skuvati i oljuštiti.
Grenjčilicom za krompir propasirati ga i ostaviti da se ohladi.
Prosejati 250 g. bršana. Dodati mu 1 supenu kašiku praška za pecivo i sve promešati.
Napraviti udubljenje u brašnu dodati ohlađen i propasiran krompir, 1 jaje, 50 g. putera iseckanog na kockice i 50 g. šećera u prahu.
Umesiti testo na dobro pobrašnjenoj dasci. Videćete da je testo vrlo lako za rad, ali ga nemojte dugo mesiti i maltretirati, tek toliko da se svi sastojci sjedine.
Prvi način:
Oklagijom rastanjiti testo na 2 do 3 mm. debljine i vaditi krugove u zavisnosti koliko želite da vam budu velike kiflice. Ja sam koristila krug prečnika 7 cm.
Na svaki krug stavite nepunu kafenu kašičicu nadeva i preklopite krug na pola, pritiskajući ivice.
Drugi način:
Podeliti testo na dva ili tri dela, razviti krugove i od njih seći trouglove.
Na svaki trougao staviti deo nadeva i uviti kiflicu.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 25 minuta dok blago ne zarumene.
Vruće kiflice uvaljati u šećer u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар