Krem karamel lagani kolač na kašiku, ovoga puta sa narandžom. Posle zimskih praznika i dosta teških torti i kolača, ovaj karamel vam po svojoj lakoći dođe kao pahuljica lagan, osvežavajući, prosto klizi nih grlo
Potrebno:
Za 6 do 8 čašica za karamel krem, zavisno od veličine koju imate
Za karamel:
120 g. šećera
Za krem:
1/2 litra mleka
3 jaja
3 žumanca
120 g. šećera
1 rakijska čašica Grand Marnier
rendana korica od 1/2 narandže
1 šipka vanile ako nemate šipku vanile koristite aromu vanile
Za krem od narandže:
2 narandže
100 g. šećera
Priprema:
Kao prvo zagrejte par litara vode, ne mora da provri ali treba da bude vruća.
Takođe rernu zagrejte na 140 stepeni.
Priprema karamela:
U šerpici rastopite 120 g. šećera dok ne dobije tamnu boju karamela.
Na dno svake posudice za krem karamel stavite malo karamela.
Ostavite karamel da se ohladi.
Priprema kreme:
Šipku vanile isecite uzružno, povucite nožićem po dužini izvadite seme.
U 1/2 litra mleka stavite naribajte koricu od 1/2 narandže i stavite seme i šipku vanile. Ako nemate šipku vanile koristite aromu vanile,
Stavite 1/2 litre mleka da se zagreje, ne treba da proključa, ali treba da bude vruće.
Umutite 3 jaja i 3 žumanca dok se jaja ne sjedine. Ne treba ih puno mutiti, jer jaja ne trebaju da dobiju na volumenu.
Dodajte 120 g. šećera i 1 rakijsku čašicu Grand Marnier-a mutite i počnite polako da dodajete mleko stalno mešajući.
Sada procedite celu masu da bi ste uklonili eventualnu penu koja se stvorila ili prosto rupičastom kašikom uklonite penu.
Napunite činijice smesom od jaja i mleka do vrha.
Pleh u kome ćete peći karamel mora imati više stranice.
Na dno pleha stavite krpu.
Po krpi poređajte činijice sa karamelom.
Nalijte vruće vode do polovine činijica.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 140 stepeni 90 minuta.
Zatim izvadite pleh i ostavite Krem karamel da se ohladi u plehu.
Zatim izvadite činiice iz pleha i ostavite ih u frižideru narednih 3 sata.
Za to vreme napravite kremu od narandži:
Ogulite ljuštilicom za krompir koricu od 1/2 narandže.
Nožićem polako izgrebite evenutalno belo koje je ostalo na unutrašnjoj strani korice.
Isecite korice na uzdužne trake.
U šerpici stavite sok od dve narandže, isečene trakice narandže i 100 g. šećera.
Kuvajte na srednjoj vatri dok se masa ne redukuje u gust krem.
Videćete da će se na kraju kuvanja pojaviti mehurići, koji će zatim nestati, a masa će postati gusta.
Skinite sa vatre i ostavite da se krem ohladi.
Posle tri sata stajanja u frižideru možete izvaditi svoj krem karamel, tako što ćete tupom stranom noža ići po obodu činijice i tako ćete olakšati izlazak krem karamela.
Prvrnite ga na tanjih i preko toga stavite krem od narandže, vodeći računa da svaka porcija ima i krema i korice narandži.
Uživajte u ovoj lepoti.
Нема коментара:
Постави коментар