Ovaj divan rolat sam zapazila na sajtu Benedette Rossi "Fatto in casa da Benedetta". Nama se izuzetno svideo i ja vam ga sa zadovoljstvom predstavljam. Pogodan za pripremu za najsvečanije prilike. Ono što mu daje poseban ukus pored šunke i sira što je evidentno je i činjenica da se prilikom pripreme ovog rolata u meso dodaje malo belog vina
Sastav za salamu od mesa:
700 g. mlevenog mešanog ili junećeg mesa
1/2 čaše belog vina
3 supene kašike prezle
peršun
so, biber
1 jaje
50 g. parmezana Grana Padano, u originalnom receptu je pisalo 100 g. nama je to mnogo, pa sam smanjila na 50 g.
Punjenje:
3 kuvana jaja
maslinovo ulje
1 čen belog luka
300 g. spanaća svežeg ili zamrznutog
200 g. šunke isečene na tanko
200 g. kačkavalja takođe isečenog na tanko
Za prekrivanje salame:
200 g. dimljene slanine, špeka, pršute, bilo šta od ovoga takođe isečeno na tanke trake
ruzmarin
Priprema:
Isecite na sitno peršun.
Stavite u činiju 700 g. mlevenog mesa, 1 jaje, 1/2 čaše belog vina, seckani peršun, 3 supene kašike prezle, 50 do 100 g. rendanog parmezana, vrlo malo soli, jer parmezan je već slan i bibera.
Mesite sve rukom jedno par minuta. Poklopite i ostavite u frižideru dok spremite spanać i skuvate jaja.
U tiganj stavitte malo maslinovog ulja i jedan čen belog luka. Blago propržite čen belog luka, pazite da ne požuti.
Zatim dodajte 300 g. spanaća, svežeg ili zamrznutog. Propržite sve zajedno na srednjoj vatri dok spanać svež ne svene, a ako je zamrznut, dok ne ispari voda koju je pustio.
Sklonite sa vatre, izvadite čen belog luka i dodajte malo soli i bibera i istavite da se ohladi.
Za to vreme skuvajte 3 jaja.
Uzmite list papira za pečenje, na njega stavite meso, blago pritisnite rukama da se malo proširi.
Zatim odozgo stavite drugi papir i sve razvucite u pravougaonik 35 x 25 cm.
Ako vam je lakše možete iscrtati na jednom papiru pravougaonik i time se rukovoditi, li neka vam mera bude ako imate pleh te veličine.
Skinite gornji papir i poravnajte lepo stranice.
Na površinu mesa prvo stavite šunke, zatim preko toga sira, preko sira spanać i na spanać kuvana jaja.
Ostavite sa svake strane 2 cm. praznog prostora, bez punjenja.
Uz pomoć papira za pečenje počnite da uvijate rolat, dok vam se obe duže stranice ne spoje. Morate to lepo da utapkate celom dužinom, kao i sa strana, da vam se ne bi desilo da vam iscuri sir prilikom pečenja.
Sada celu salamu obložite isečenom slaninom ili špekom.
Odozgo pospite sa ruzmarinom i dobro utapkajte u slaninu.
Rernu zagrejte na 190 stepeni bez ventilatora i pecite salamu u zagrejanoj pećnici 40 do 45 minuta.
Kada je salama pečena izvadite je iz rerne i ostavite da se malo odmori jedno 10-ak minuta, pa tek onda secite.
Mi smo ovu salamu servirali uz malo turšije i sa domaćom pogačom, a vi možete napraviti krompir pire, restovan krompir, grašak, boraniju, bilo šta što volite.
Нема коментара:
Постави коментар