Vanilice, neprevaziđeni sitni kolač koji je neizostavan na svakoj prazničnoj trpezi. Ovo su Milkine vanilice, tetka Milke gore pomenute u mom profilu. Imam čak tri njena recepta za vanilice, ovaj je prvi isproban. Ove godine nam je selidba pala baš u sred Božića, tako da sam praznično raspoloženje zbog uspešno obavljene selidbe prebacila za kraj meseca. Početi odmor sa vanilicama, je pravo uživanje
Sastojci:
500 g. brašna
250 g. masti
150 g. šećera u prahu
1 jaje
2 žumanca
rendana kora i sok od 1/2 limuna
aroma vanilije
Priprema:
Mikserom umutite 250 g masti, polako joj dodajte 150 g šečera u prahu da postane onako lepa buava masa.
Zatim dodajte 1 celo jaje i 2 žumanca.
Dodajte polako brašno i na kraju rendanu koru i sok od 1 limuna i aromu vanilije.
Testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte. Videćete da je testo vrlo lepo za rad i da se ne lepi za ruke.
Razvucite testo na debljinu od 6 do 7 mm.
Vadite vanilice okruglim kalupom. Moj je bio prečnika 3 cm.
Slažite u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 10 do 12 minuta,
Čim vanilice pičnu da rumene po obodima pečene su.
Izvadite vanilice i odmah i uvaljajte u šećer u prahu.
Lepite strane vanilica džemom po želji.
Ja lično kad pravim za moju dušu stavljam malo džema, jer mi je u suprotnom isuviše slatko. Vi slobodno stavite više, da se lepo vidi.
Ako želite možete ih dodatno tako slepljene ponovo provući kroz šećer u prahu. Ja nisam, jer bi mi bilo isuviše slatko.
Naravno pazite kad ih budete lepili, da to bude uredno. Meni je ovako ispalo malo zbrda zdola, jer me bolela kičma, a sedeći ne umem ništa u kuhinji da uradim, ali ukus je odličan to garantujem.
Нема коментара:
Постави коментар